Verslo ir rinkų naujienos » Silpstant paklausai, pinga nafta


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2022-11-21 10:14.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35327


Investuotojus neramina prastėjanti situacija dėl „Covid-19“ Kinijoje. Penktadienį „Brent“ tipo nafta pigo trečią prekybos sesiją iš eilės (-2,41 proc.), o savaitės nuosmukis (-8,72 proc.) buvo didžiausias nuo balandžio. Rinkoje daugėja ženklų, kad naftos pasiūlos netrūksta, o paklausa sparčiai silpsta lėtėjant pasaulio ekonomikai.

Naftos kainos grįžo į lygį, buvusi prieš OPEC+ šalių sprendimą sumažinti gavybą 2 mln. barelių per dieną, priimtą prieš mėnesį. JAV akcijų indeksai penktadienį ne kartą keitė kryptį, o prekybos sesijos pabaigoje šiek tiek ūgtelėjo („S&P 500“ +0,48 proc., „Dow Jones“ +0,59 procento). Europoje viršų irgi paėmė pirkėjai („Stoxx Europe 600“ +1,16 procento). Ketvirčio rezultatų skelbimo sezonui artėjant į pabaigą, 59 proc. „S&P 500“ indekso bendrovių pajamos viršijo lūkesčius, 69 proc. gavo daugiau pelno, negu prognozuota. „Stoxx Europe 600“ atitinkami rodikliai – 73 ir 53 procentai.

Azijos biržose šįryt 8.30 val. Lietuvos laiku Honkongo „Hang Seng“ buvo nukritęs 1,59 proc., Kinijos „Shanghai Composite“ 0,50 proc., Pietų Korėjos KOSPI 1,02 procento. Kinijoje padaugėjus „Covid-19“ atvejų ir aukų skaičiui, baiminamasi, kad šalies vyriausybė gali ne tik neįgyvendinti planų laipsniškai atšaukti įvestus apribojimus, bet juos dar labiau sugriežtinti. Viename prie Pekino esančių miestų, kuriame apribojimai buvo atšaukti siekiant įvertinti poveikį visuomenės sveikatai, vėl uždarytos mokyklos ir aukštojo mokslo įstaigos, o gyventojams liepta 5 dienas likti namuose. Išaugus paklausai saugiais laikomiems aktyvams, JAV dolerio kursas pagrindinių valiutų krepšelio atžvilgiu pakilo 0,45 procento. Keleto Europos šalių pareigūnai užsiminė, kad neketina automatiškai Kinijai taikyti visų JAV įvedamų prekybinių apribojimų, o TVF vadovė K. Georgieva įspėjo, kad prekybinių ryšių su Kinija nutraukimas pasaulio ekonomikai kainuotų 1,4 trilijono JAV dolerių.

Baltijos šalių biržose, nesant svarbių naujienų, savaitė baigėsi ramiai (OMXB +0,22 procento). Didžiausiais kainų pokyčiais tarp 50 tūkst. eurų prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių išsiskyrė Šiaulių bankas (+1,68 proc.), „Novaturas“ (+1,63 proc.) ir „Tallink Grupp (+1,36 procento). Rytoj 9 mėnesių tarpinę informaciją paskelbs „Ignitis grupė“, ketvirtadienį tai padarys „Grigeo“.