Straipsniai » Apžvalgos » Skandinavijos akcijų rinkos apžvalga

Nors šiais metais nuvertėjo net trijų ketvirtadalių analizuojamų Skandinavijos atstovių akcijos, bet pastaruoju metu sulaukėme naujo bandymo atšokti ir tuo pačiu užbaigti korekcijos fazę.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-11-19 22:12.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35326


Nors šiais metais nuvertėjo net trijų ketvirtadalių analizuojamų Skandinavijos atstovių akcijos, bet pastaruoju metu sulaukėme naujo bandymo atšokti ir tuo pačiu užbaigti korekcijos fazę.


OMX NORDIC 40

OMX NORDIC 40 - tai indeksas, kurį sudaro keturiasdešimt didžiausių bendrovių ir bankų, kurių akcijomis aktyviausiai prekiaujama bei jos yra likvidžiausios Šiaurės arba Skandinavijos šalių Kopenhagos, Helsinkio bei Stokholmo biržose. Būtent šis indeksas ir bus pagrindinis orientyras šioje apžvalgoje.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Skandinavijos šalių (Švedijos, Suomijos ir Danijos) kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Atkreipiame dėmesį, kad Carlsberg bei EQT kompanijos skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.



Pažvelgus į apskaičiuotas praėjusio ketvirčio veiklos rezultatų pokyčių medianas akivaizdžiai matome, jog skirtingai nei prieš metus per tą patį laikotarpį, tačiau taip pat kaip ir ketvirtį prieš tai, pajamos bendrąja prasme turėjo tendenciją augti sparčiau nei EBITDA pelnai (išskyrus Danijos atstoves). Prie to prisidėjo ir tai, kad padaugėjo EBITDA kritimo atvejų, t.y. 2021 metų trečią ketvirtį jų buvo septyni, o šių metų trečiąjį ketvirtį - jau vienuolika.
 
Šįkart tarp OMX NORDIC 40 indekso narių labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus, palyginus su 2021 metų trečiu ketvirčiu, kilstelėjo Danijos biotechnologijų bendrovė Genmab, vaistų gamintoja AstraZeneca, žaliosios energetikos srityje veikianti Ørsted, kita kompanija iš Danijos A.P. Møller - Mærsk, kuri veikia logistikos ir transportavimo srityje, Suomijos popieriaus ir gaminių iš jo gamintoja UPM-Kymmene bei energetikos srityje veikiantis Fortum. Vienintelis Vestas Wind Systems, kuris dirba vėjo energijos srityje, per praėjusį ketvirtį fiksavo tiek savo pajamų, tiek pelnų kritimą, be to, tai nutiko antrą ketvirtį iš eilės.

Kaip įprasta pateikiame apskaičiuotus EBITDA pelningumus. Lyginant su 2021 metų trečiu ketvirčiu, šį rodiklį kilstelėjo vos devynios Skandinavijos atstovės, o kritimą fiksavo net dvidešimt aštuonios. Vis dėlto nepaisant to, bendra EBITDA maržų mediana ūgtelėjo nuo 23,2 iki 24,6 procento. Augimas taip pat užfiksuotas pramonėje bei tarp Švedijos ir Suomijos atstovių, o štai paslaugų šakoje, finansų sektoriuje ir tarp Danijos atstovių šis medianinis pelningumo rodiklis smuktelėjo. Per praėjusį ketvirtį didžiausias EBITDA maržas sugeneravo investicinė bendrovė Investor, lošimų organizatorius Evolution bei Danijos vaistų gamintoja Novo Nordisk. Tuo tarpu tokių įmonių kaip vėjo jėgainių gamintojo Vestas Wind Systems ir naftos bendrovės Neste minimas pelningumo rodiklis buvo pats kukliausias.



Bendra turto grąžų mediana per trečiąjį šių metų ketvirtį sudarė 1,6 procento ir buvo mažesnė nei prieš metus per tą patį laikotarpį, kuomet siekė du procentus. Kritimas fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas šio pelningumo rodiklio medianas, išskyrus finansų sektorių, kur ROA nepakito bei paslaugų sritį, kur šis rodiklis nežymiai, bet paaugo. Iš trisdešimt aštuonių analizuojamo indekso narių, kurių duomenis žinomi, per lyginamąjį laikotarpį savo minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo mažiau nei pusė, t.y. keturiolika. Tarp Skandinavijos atstovių šįkart stambiausiomis turto grąžomis gali pasigirti Danijos konglomeratas A.P. Møller - Mærsk, šios šalies biotechnologijų sektoriaus atstovė Genmab bei Švedijos tabako gaminių gamintoja Swedish Match. Kitą vertus trijų analizuojamo indekso atstovių (Danske Bank, Sandvik bei Vestas Wind Systems) ROA per praėjusį ketvirtį buvo neigiama.

Pažvelgus į pateiktus naujausius analizuojamų bankų ir įmonių rinkos vertės santykinius finansinius rodiklius matome, kad bendri medianiniai šiuo metu tikrai nėra aukšti, tačiau kitą vertus negalima kalbėti apie tai, kad Skandinavijos akcijų rinka dabartiniu metu yra itin nuvertinta. Kaip įprasta žemiausiais P/E bei P/BV rinkos vertės medianiniais rodikliais išsiskiria finansų sektorius, tačiau tuo pačiu P/S ir dividendinio pajamingumo rodikliai yra patys aukščiausi. Tarp trijų Skandinavijos šalių Suomijos rinkos vertės medianiniai rodikliai (išskyrus dividendinio pajamingumo) yra mažiausi. 

Iš keturiasdešimties apžvelgiamų stambiųjų Skandinavijos bankų ir įmonių, nuo šių metų pradžios atpigo absoliučios daugumos, t.y. trisdešimties akcijos, tad tikrai nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama ir siekia beveik šešioliką procentų. Tuo tarpu praėjusiais metais ji buvo teigiama ir siekė net dvidešimt septynis procentus, nes krito vos keturių įmonių rinkos vertės. Labiausiai šiais metais atpigo Danijos atstovių akcijos, o štai mažiausiai susitraukė Skandinavijos finansų sektoriaus narių kapitalizacijos. 

Šiais metais tarp OMX NORDIC 40 indekso narių daugiausiai smuko investicinės bendrovės EQT rinkos vertė, t.y. net penkiasdešimt vienu procentu. Be to, pastebimiau atpigo Fortum, Danijos papuošalų gamintojo Pandora, kitos šios šalies atstovės A.P. Møller - Mærsk, Švedijos informacinių technologijų srities nario Ericsson bei drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimančios Hennes & Mauritz akcijos. Negausiame labiausiai brangusiųjų sąraše akivaizdžiai lyderiauja Swedish Match nuosavybės vertybiniai popieriai, kurių vertė pašoko net apie šešiasdešimt procentų, be to, beveik trisdešimt procentų šoktelėjo farmacijos sektoriaus atstovės AstraZeneca kapitalizacija.


OMX NORDIC 40 indeksas auga antrą mėnesį iš eilės, na o lapkritį jis tuo pačiu pakilo virš nuosmukio kanalo viršutinės dalies, po ko sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, augimas po korekcijos prasitęs.




EQT akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, tuomet augimas prasitęs.




Tęsiasi nauja Swedish Match akcijų kainos augimo banga. Šiuo metu nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Fortum akcijų kaina rugsėjį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, po ko sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo ir lygis atlaikė, tad šį mėnesį prasitęsė augimas.




Pandora akcijų kaina spalį pradėjo augimą ir šį mėnesį pakilo virš kritimo trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai yra tvarus reiškinys, tuomet akcijų kainos augimas prasitęs.




A.P. Møller - Mærsk akcijų kaina po įspūdingo ralio išlieka korekcinėje fazėje ir šiuo metu nematyti jos pabaigos ženklų.




Ericsson akcijų kaina išlieka kritimo kanale, kuris prasidėjo šių metų pradžioje.




Hennes & Mauritz akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po kurio paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




AstraZeneca akcijų kaina po korekcijos fazės bando pradėti naują augimo etapą ir juda link prieš tai buvusio pasiekto visų laikų rekordinio lygio.




Genmab akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą piką - rekordinį lygį. Jei pavyks tvariai virš jo pakilti, tuomet augimas prasitęs.




Novo Nordisk akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale, na o šiuo metu susidūrėme su lokalia korekcija.




DSV akcijų kaina pro apatinę dalį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo, tačiau šiuo metu bando į jį sugrįžti ir bando pakilti virš nuosmukio tendencijos linijos. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai pavyks padaryti.




NIBE Industrier akcijų kaina išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Novozymes akcijų kaina po augimo periodo išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar šių metų pradžioje.




KONE akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Sandvik akcijų kaina auga antrą mėnesį iš eilės bei pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Jei tai bus tvarus reiškinys, tuomet augimas toliau prasitęs.




Ørsted akcijų kaina išlieka korekciniame - kritimo kanale, kuris prasidėjo dar 2021 metų pradžioje. Šiuo metu nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Evolution akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, na o šį mėnesį sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Po Neste akcijų kainos atšokimo ir pakilimo virš nuosmukio trendo linijos, sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Vestas Wind Systems akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš nuosmukio linijos, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei paaiškės, kad tai buvo tvarus judesys, tuomet augimas prasitęs.




Boliden akcijų kaina praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, po ko sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, kuris buvo sėkmingas, tad augimas prasitęsė.