Verslo ir rinkų naujienos » Pozityvūs JAV darbo rinkos duomenys


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-10-07 15:33.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35131


Paviešinus rugsėjo mėnesio Amerikos darbo rinkos duomenis paaiškėjo, jog naujų darbo vietų sukurta daugiau nei laukta, be to, krito ir bedarbystė, kai prognozuota, jog ji nepakis.

Bedarbystė rugsėjį krito nuo 3.7 iki 3.5 procento. Tuo tarpu ne žemės ūkio sektoriuose per mėnesį sukurta 263 tūkstančiai naujų darbo vietų (mažiausiai nuo 2021 metų balandžio), arba tryliką tūkstančių daugiau nei laukta. Mėnesį prieš tai šis rodiklis siekė 315 tūkstančių.

Vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje rugsėjo mėnesį, palyginti su ankstesniu, krito nuo septynių procentų iki 6.7 procento, kai 2020 metų balandį ji buvo pašokusi iki net 22.8 procento, o prieš pandemiją siekė septynis procentus.

Tuo tarpu vidutinio valandinio atlyginimo metinis prieaugis rugsėjį, palyginus su rugpjūčiu, prislopo nuo 5.2 procento iki penkių procentų, o laukta, kad kris mažiau, t.y. iki vidutiniškai 5.1 procento. Mėnesinis prieaugis išliko stabilus ir siekė 0.3 procento bei atitiko lūkesčius. Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis kiek prislopo nuo 62.4 iki 62.3 procento.

Per devintą šių metų mėnesį Amerikos privačiame sektoriuje atsirado 288 tūkstančiai naujų darbo vietų, arba tryliką tūkstančių daugiau nei mėnesį prieš tai. Laukta, jog šis rodiklis sieks vidutiniškai 265 tūkstančius. Kitą vertus viešajame sektoriuje darbo vietų skaičius krito 25 tūkstančiais, kai rugpjūtį paaugo keturiasdešimt tūkstančių.

JAV fabrikai šįkart sukūrė 22 tūkstančius darbo vietų, arba penkiais tūkstančiais mažiau nei mėnesį prieš tai, o laukta, kad šis rodiklis sudarys vidutiniškai 19 tūkstančių. Žymiai padaugėjo darbo vietų laisvalaikio ir svetingumo (83 tūkstančiais) ir sveikatos priežiūros (60 tūkstančių) srityse, taip pat buvo pranešta apie didelį darbo vietų padidėjimą profesinių ir verslo paslaugų srityje (46 tūkstančiais).


Verta pažymėti, jog užimtumas Amerikoje dabar maždaug 500 tūkstančių didesnis nei priešpandeminis lygis.