Verslo ir rinkų naujienos » Ispanija gerokai padidino dujų tiekimą Prancūzijai ir Italijai


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-09-28 17:17.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35087


Gamtinių dujų eksportas iš Ispanijos į Prancūziją nuo 2022 metų sausio iki liepos padidėjo 135 procentais, o į Italiją – 69 procentais, palyginti su tuo pačiu 2021 metų laikotarpiu, rodo paskelbti Pedro Sanchezo vyriausybės duomenys.

Ispanijos valdžios institucijų duomenimis, 2022 metų sausio – liepos mėnesiais dujų eksportas į Prancūziją siekė 24 tūkstančius tonų GWh.

Ispanija tiekia gamtines dujas Prancūzijai dviem dujotiekiais, kurie eina iš šiaurinės šalies dalies per Pirėnų kalnus. Vienas iš jų jungia Bilbao su Marseliu, o kitas - Villar de Amedo su centrinės Prancūzijos departamentais.

Ispanijos vyriausybė jau keletą mėnesių siekia Prancūzijos sutikimo nutiesti naują jungtį tarp dviejų šalių – dujotiekį MidCat. Tačiau, kaip nurodo Ispanijos žiniasklaida, prezidento Emmanuelio Macrono administracija į šio projekto įgyvendinimą žiūri iš labai toli. Kaip rašoma Madride įsikūrusioje svetainėje Vozpopuli, prancūzai nenori, kad šis projektas būtų įgyvendintas.

Be jungties su Prancūzija, Ispanija taip pat svarsto galimybę sukurti jūrinį dujotiekį iš Barselonos į Livorną Italijos vakaruose. Nacionalinių dujų perdavimo sistemų operatoriai Ispanijos Enagas ir Italijos Snam pasiekė šių metų gegužę susitarimą dėl tokio susijungimo galimybių studijos.

Šiuo metu Ispanija siunčia dujas į Livorną naudodama metano nešiklius, palaipsniui didindama tiekiamų dujų kiekį. Nuo šių metų sausio iki liepos mėnesio Italija iš Ispanijos uostų gavo 1752 GWh suskystintų dujų (SGD), t.y. 69 procentais daugiau, palyginti su tuo pačiu 2021 metų laikotarpiu.

Nors Ispanija neturi savo didelių gamtinių dujų telkinių, ji turi dujų išdujinimo gamyklas, veikiančias keliuose uostuose. Dujos ten patenka suskystintos versijos, daugiausia iš JAV ir Nigerijos, o tada jas galima atkurti iki dujų formos ir nukreipti į dujotiekius.

Tuo tarpu dujos Europoje brangsta antrą dieną iš eilės, šįkart virš šešių procentų iki 198,16 eurų už megavatvalandę, kai vakar jos pabrango septyniais procentais, nors vienu metu kaina buvo pašokusi ir penktadaliu. Per mėnesio laikotarpį ši žaliava mūsų žemyne atpigo apie dvidešimt septynis procentus, tačiau per pastaruosius vienerius metus pabrango net 130,35 procento.