Netrukus nafta vėl kainuos 100 dolerių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-09-26 15:52 Komentarai: (0)
Nors šiuo metu žalios naftos kaina krenta, JP Morgan prognozuoja, kad tai truks neilgai ir ketvirtąjį ketvirtį Brent žaliavinės naftos kaina gali siekti 101 dolerį už barelį.

„Nepaisant susirūpinimo dėl pasaulio ekonomikos silpnėjimo, mūsų skaičiavimai vis dar rodo, kad per vasarą užfiksuotas naftos perteklius nuo spalio mėnesio pavirs deficitu“ – rašoma Amerikos banko ataskaitoje.

JP Morgan nurodo keturias priežastis, dėl kurių tikimasi naftos kainų kilimo paskutiniais šių metų mėnesiais. Manoma, kad ketvirtąjį ketvirtį paklausa padidės maždaug 1,5 mln. barelių, daugiausia dėl dujų deficito. Sumažės naftos pasiūla iš strateginių atsargų. Nebus jokio susitarimo su Iranu, kuris reikštų jo naftos grąžinimą į rinką. Įsigalios draudimas importuoti rusišką naftą į Europos Sąjungą, Rusija neturės galimybės eksportuoti savo naftos į kitas rinkas.

JP Morgan analitikai taip pat nurodo, kad nors jų baziniame scenarijuje nėra dolerio stabilizavimo, jei taip būtų, tai irgi būtų veiksnys, skatinantis žaliavinės naftos kainos augimą.

Po pietų biržoje Brent rūšies žaliavinė nafta pigo apie du procentus iki 84.57 dolerių už barelį, o WTI rūšies - 0.44 procento iki 78.39 dolerių už barelį. Nuo metų pradžios jų kainos atitinkamai paaugo apie devynis procentus ir virš keturių procentų.
 
Dar nėra komentarų