Verslo ir rinkų naujienos » Infliacija euro zonoje tapo rimta problema


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-09-26 14:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35071


Europos Centrinio banko viceprezidentas Luisas de Guindos perspėjo, kad infliacijos klausimas tapo labai rimta problema, ypač energetikos krizės kontekste, praneša Reuters.

Bankininkas pripažino, kad euro zona, kaip ir visa Europa ir net pasaulis, susiduria su Rusijos invazijos į Ukrainą padariniais ir pasaulinėje rinkoje įvykusiais popandeminiais pokyčiais. Kalba eina, be kita ko, apie žaliavų pasiūlos sumažėjimą, o vėliau gavybos pajėgumų sumažėjimą ir nepakankamas investicijas į žaliavų sektorių naujų gavybos projektų kontekste.

Luisas de Guindos mano, kad ECB susiduria su labai svarbiu iššūkiu, t.y. suderinti savo statute numatytą įsipareigojimą kovoti su infliacija su tvariu ekonomikos vystymusi.

„Per trečiąjį ir ketvirtąjį ketvirčius yra pastebimas sulėtėjimas ir matome, kad augimo tempai artimi nuliui“ - sakė Luisas de Guindos.

Ekonomistai prognozuoja, kad rugsėjo mėnesio metinė infliacija euro zonoje paspartėjo iki rekordinio lygio - 9,6 procento. Jie spėja, kad politikos formuotojai turės ir toliau smarkiai didinti palūkanų normas, o tai savo ruožtu gali sutriuškinti ekonomiką su recesijos šmėkla.