Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga

Kaimyninėje akcijų rinkoje akivaizdžiai dominuoja „meškos“. Toks faktas, jog tarp dvidešimties stambiųjų Lenkijos įmonių, šiais metais pabrango vos vienos nuosavybės vertybiniai popieriai, tik su kaupu patvirtina pirmąjį teiginį.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-09-25 01:55.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35068


Kaimyninėje akcijų rinkoje akivaizdžiai dominuoja „meškos“. Toks faktas, jog tarp dvidešimties stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje, šiais metais pabrango vos vienos nuosavybės vertybiniai popieriai, tik su kaupu patvirtina pirmąjį teiginį. 


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

WIG20 indekso sudėtyje įvyko pokyčiai, t.y. vietoj naftos perdirbėjos Lotos, kuri susijungs su PKN Orlen, atsirado spalvotųjų metalų metalurgijos srityje veikiantis KETY.

Atkreipiame dėmesį, kad CCC ir Allegro kompanijos paskelbė tik savo preliminarius neišsamius finansinius ketvirčio veiklos rezultatus, Pepco viešina tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas, tuo tarpu LPP įmonė iki šiol dar nepaskelbė praėjusio ketvirčio ir pirmojo pusmečio veiklos rezultatų, tad lentelėje ties jos pajamų ir EBITDA pelno pokyčiais bei EBITDA marža ir ROA rodikliu palikome klaustukus.



Pažvelgus į lentelės stulpelius, kur pateikti duomenys kaip per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pakito analizuojamų įmonių ir bankų pajamos ir EBITDA pelnai, matome, kad savo veiklos rezultatų kritimą fiksavo tik kompiuterinių žaidimų kūrėjas CD Projekt, kai prieš metus tokių atvejų nebuvo. Tačiau kitą vertus padaugėjo EBITDA pelnų kritimo atvejų, t.y. nuo dviejų iki penkių. Kaip matome, palyginus su 2021 metų antru ketvirčiu, ūgtelėjo bendra pajamų pokyčių mediana, o štai EBITDA pelnų kiek smuktelėjo ir tapo mažesnė už pajamų. Analogiškas reiškinys fiksuotas ir paslaugų srityje bei tarp finansų institucijų, o štai prekybos sektoriuje krito ir pajamų ,ir pelnų pokyčių medianos, kai tuo tarpu pramonėje augo. Pabrėžtina, kad visais atvejais EBITDA pelnų pokyčių medianos yra mažesnės už pajamų procentinius pokyčius, o tai reiškia, jog bendra vyraujanti tendencija yra ta, jog išlaidos per ketvirtį augo kiek sparčiau nei pajamos.

Labiausiai savo veiklos rezultatus tarp WIG20 atstovių, kurių duomenys žinomi, per praėjusį ketvirtį pagerino anglių kasėjas JSW (pajamos ir pelnai pastebimai šoktelėjo jau net šeštą ketvirtį iš eilės), kas tiesiogiai susiję su šios žaliavos pasaulinės paklausos ir tuo pačiu kainos šuoliu. Be to, pastebimiau savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo dujų tiekėja PGNiG, naftos perdirbėjas PKN Orlen, kuris veiklą vykdo ir mūsų šalyje, bankai PKO BP, Santander Bank ir mBank bei mažmeninės prekybos maisto produktais ir kitomis prekėmis tinklus valdantis Dino Polska.
 
Kaip įprasta buvo apskaičiuotos ir EBITDA maržos. Paaiškėjo, jog bendra medianinė per praėjusį ketvirtį sudarė 25 procentus ir buvo mažesnė nei prieš metus. Kritimas fiksuotas ir visais kitais apskaičiuotais šio pelningumo rodiklio medianų atvejais, išskyrus Lenkijos pramone, kur jis ūgtelėjo. Tarp analizuojamo indekso narių, kurių duomenis žinomi, savo EBITDA pelningumą kilstelėjo tik šeši, o štai kritimą fiksavo dvigubai daugiau. Stambiausias maržas per ketvirtį tarp Varšuvos biržos atstovių sugeneravo anglies kasybos bendrovė JSW bei du bankai, t.y. Santander Bank ir PKO BP. Tokių prekybos įmonių kaip Dino Polska ir CCC minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo pats kukliausias.



Kalbant apie kitą pelningumo rodiklį, t.y. ROA arba turto grąžą, jo prieaugiu per praėjusį ketvirtį, palyginus su 2021 metų tuo pačiu laikotarpiu, pasižymėjo septynios analizuojamo indekso atstovės, trijų nepakito, o likusių šešių - krito. Bendra ROA mediana per lyginamąjį laikotarpį nepakito, o štai paslaugų šakoje ir finansų sektoriuje krito, kai tuo tarpu tarp pramonės ir prekybos įmonių paaugo. Per ketvirtį absoliučiai didžiausią turto grąžą sugeneravo anglies kasėjas JSW, be to, didesniu šiuo pelningumo rodikliu išsiskyrė analizuojamo indekso naujokas veikiantis metalurgijos srityje KETY bei sidabro ir vario kasybos bei gavybos bendrovė KGHM Polska Miedz. Tuo tarpu Lenkijos finansų sektoriaus atstovių grąža buvo mažiausia.

Kaip įprasta pateikiame analizuojamų mūsų kaimyninės šalies bankų ir įmonių naujausius rinkos vertės rodiklius. Bendri medianiniai P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA rodikliai iš tiesų šiuo metu yra labai žemi, tad galima kalbėti apie per didelį WIG20 atstovių akcijų nuvertinimą, kas susiję su didesne Lenkijos rinkos rizika ir tuo pačiu itin agresyviai griežtinta pinigų politika bei valdžios planais įvesti papildomus mokesčius. Šios šalies pramonės įmonių medianiniai rinkos vertės rodikliai yra patys mažiausi. 

Tarp dvidešimties stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje, šiais metais pabrango vos vienos nuosavybės vertybiniai popieriai. Tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra gerokai neigiama, t.y. siekia net minus 34,3 procento. Per 2021 metus bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo teigiama, nes tuomet pabrango net septyniolikos vertybiniai popieriai. Labiausiai nuo šių metų pradžios krito finansų sektoriaus atstovių rinkos vertė, o štai mažiausiai atpigo Lenkijos pramonės įmonių akcijos. 

Daugiausiai iš WIG20 indekso narių šiais metais susitraukė batais prekiaujančio CCC kapitalizacija, t.y. net šešiasdešimt aštuoniais procentais. Beveik penkiasdešimt trimis procentais atpigo kompiuterinių žaidimų kūrėjo CD Projekt akcijos, o drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimančios LPP rinkos vertė smuko perpus. Vienintelės JSW bendrovės kapitalizacija nuo šių metų pradžios ūgtelėjo.


WIG20 indeksas ir toliau išlieka kritimo trende, kuris prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje bei ir toliau nesėkmingai ieško kieto dugno.




JSW akcijų kaina praėjusį mėnesį ištrūko iš augimo kanalo pro apatinę dalį, na o šį mėnesį korekcija dar labiau pagilėjo ir šiuo metu tikrai nematyti jos pabaigos ženklų.




Tęsiasi CCC akcijų kainos kritimas, artėjame link pandeminės panikos dugno ir nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




CD Projekt akcijų kaina pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos, tad padidėjo tikimybė, jog galime sulaukti didesnio atšokimo, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




LPP akcijų kaina po kritimo pastaruoju metu konsoliduojasi, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Asseco Poland akcijų kaina kritimo metu ištrūko iš augimo kanalo pro jo apatinę dalį, na o bandymas sugrįžti atgal į kanalą buvo nesėkmingas, tačiau tuo pačiu buvo pakilta virš kritimo tendencijos linijos, po ko sekė konsolidacija, kuri ir toliau tęsiasi.




Tęsiasi Allegro akcijų kainos horizontali konsolidacija po prieš tai buvusio kritimo.




Cyfrowy Polsat akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, bet šiuo metu vėl pasiekė tą dugną, nuo kurio prieš tai ne kartą buvo atšokta. Jei šis lygis atlaikys, tuomet galime sulaukti naujo atšokimo.




Dino Polska akcijų kaina po įspūdingo augimo periodo ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje. Naujausias bandymas pakilti virš prieš tai buvusio pasiekto piko buvo nesėkmingas.




KGHM Polska Miedz akcijų kaina išlieka antroje nuosmukio bangoje ir šiuo metu tikrai nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




KETY akcijų kaina ilgą laiką buvo horizontaliame - konsolidaciniame kanale, na o šį mėnesį sulaukėme ryžtingesnio bandymo iš šio kanalo ištrūkti pro apatinę dalį. Jei tai bus tvarus reiškinys, tuomet lauktų nauja kritimo banga.




mBank banko akcijų kaina pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Jei paaiškės, kad tai tvarus reiškinys, tuomet gali laukti didesnis atšokimas.




Orange Polska akcijų kaina išlieka kritimo fazėje ir nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Pepco akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš tai suformuotą dugną, jei šis lygis atlaikys, tuomet gali susiformuoti dvigubas dugnas, po ko sektų didesnis atšokimas.




Bank Pekao akcijų kaina išlieka kritimo fazėje, bandymas pakilti virš nuosmukio linijos bent kol kas buvo nesėkmingas.




PGE akcijų kaina šiuo metu yra nuosmukio fazėje po prieš tai nepavykusio bandymo tvariai pakilti virš anksčiau buvusio pasiekto piko.




PGNiG akcijų kaina jau kurį laiką yra konsolidacinėje fazėje, na o šį mėnesį testuojama apatinė konsolidacinio kanalo dalis. Jei šis lygis neatlaikys, t.y. bus tvariai pralaužtas, galime sulaukti kritimo bangos.




PKN Orlen akcijų kaina po konsolidacijos periodo krenta antrą mėnesį iš eilės ir nematyti šio proceso pabaigos ženklų.




PKO BP akcijų kaina išlieka nuosmukio trende, bandymas pakilti virš šios tendencijos linijos bent kol kas buvo nesėkmingas.




PZU draudimo kompanijos akcijų kaina išlieka kritimo tendencijoje, kuri prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Bent kol kas nematyti šio trendo pabaigos ženklų.




Santander Bank akcijų kaina taip pat išlieka nuosmukio fazėje ir bent kol kas bandymai pakilti virš kritimo trendo linijos buvo nesėkmingi.