Trečias iš eilės kritimas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-09-23 01:44 Komentarai: (0)
Trečioji sesija iš eilės Volstryte baigėsi kritimu: Dow Jones 30076.68 (-0.35%), S&P500 3757.99 (-0.84%), Nasdaq 11066.80 (-1.37%). Rinka šiek tiek išsigando Federalinio rezervo planų padidinti palūkanų normas iki lygio, kuris paskutinį kartą buvo matytas prasidėjus Didžiajai finansų krizei.

Du veiksniai prisideda prie neseniai įvykusios Volstryto nuosmukio bangos. Pirma, tai yra ryžtinga Federalinio rezervų banko pozicija, kuris trečiadienį padidino palūkanų normą 75 baziniais punktais trečią kartą iš eilės. Be to, nepaisant prognozuojamo ekonomikos sąstingio ir nedarbo lygio padidėjimo, FOMC nariai norėtų kilstelti federalinių fondų normą virš 4,50 procento – t.y. iki tokio lygio, koks paskutinį kartą buvo matytas 2007 metų rudenį.

Keturių procentų lygį jau viršijo trumpalaikės rinkos palūkanų normos dviejų metų trukmės iždo obligacijų pajamingumo forma. Tai didžiausia jų vertė nuo 2007 metų spalio mėnesio. Dešimties metų trukmės iždo pajamingumas siekia 3,7 procento ir pasiekė aukščiausią lygį nuo 2011 metų. Didėjančios diskonto normos sumažina dabartinę būsimų pinigų srautų vertę ir dėl to sumažėja akcijų vertinimas. Ypač kalbant apie vadinamąsias augančias įmones, iš kurių investuotojai tikisi didelės grąžos tolimoje ateityje.

Antra, akcijų rinka pamažu pradeda diskontuoti biržos bendrovių prognozuojamų pelnų mažėjimą. Numatomas kitų metų S&P500 indekso EPS nuo liepos sumažėjo tik 2,8 procento, tačiau tai gali būti tendencijos pradžia. Bent jau turint omenyje, kokius signalus pastarosiomis dienomis atnešė tokios bendrovės kaip Ford ir FedEx, kurios pranešė apie didelį sąnaudų padidėjimą dėl aukštos infliacijos.

„Vertinimai daug geresni nei buvo metų pradžioje, sumažėję uždarbio lūkesčiai, todėl juos lengviau viršyti. Taigi į kainas jau įtraukta daug blogų naujienų, kas sukuria rinką, galinčią sulaukti teigiamų netikėtumų“ – įvertino Brian Klimke iš Cetera Financial Group.

Remiantis dabartinėmis analitikų prognozėmis, S&P500 indeksas šiuo metu vertinamas 16,8 karto daugiau nei numatomas įmonių uždarbis. Metų pradžioje tokiu būdu apskaičiuotas P/E buvo beveik 22.

Nepaisant to, kai kurie analitikai mano, kad rinka dar kris.

„Tikrai matau galimybę išbandyti birželio žemumas. Taip yra dėl padidėjusio 2 metų trukmės obligacijų pajamingumo ir didėjančio skirtumo tarp 2 metų ir 10 metų trukmės skolos vertybinių popierių pajamingumo“ – mano CFRA tyrimų vyriausiasis investicijų strategas Sam Stovall.

"S&P500 indeksas jau seniai gyveno savo fantazijų pasaulyje, kur taurė yra pusiau pilna. Remiantis šiuo pasakojimu, kuo daugiau FED pakels palūkanas, tuo greičiau įvyks nuosmukis, taigi tuo greičiau FED gali jas sumažinti, kas gerai šiandieninėms akcijų kainoms. Žinoma, žiūrint iš įmonių veiklos rezultatų perspektyvos, manau, kad tai yra juokinga mintis“ – sakė Abrdn vyriausiasis investicijų pareigūnas James Athey.
 
Dar nėra komentarų