Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)

Šiais metais tarp Baltijos biržos atstovių pabrango vos aštuonių akcijos, o štai atpigo net trisdešimt penkių, tad nieko stebėtino, jog akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama, kai praėjusiais metais buvo teigiama.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-09-18 02:01.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35034


Praėjusią savaitę buvo apžvelgti į OMX Baltic Benchmark GI indeksą įeinančių įmonių bei bankų veiklos rezultatai, tačiau kaip įprasta neignoruosime ir kitų akcinių bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos biržoje. Absoliučios daugumos jų rinkos vertės nuo metų pradžios krito.


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Atkreipiame dėmesį, kad Linas, Snaigė, Žemaitijos Pienas, Saunum Group, Frigate bei Estonian Japan Trading Company iki šiol vis dar nepateikė savo praėjusio pusmečio veiklos finansinės ataskaitos.



Kaip matome pateiktoje lentelėje, bendra pajamų pokyčių mediana paaugo, tuo tarpu EBITDA pelnų atvejų buvo atvirkščiai, be to, procentinis pokytis tapo mažesnis už pajamų, t.y. bendrąja prasme išlaidos augo kiek labiau nei didėjo analizuojamų įmonių pajamos. Tas pats pasakytina ir apie kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas, išskyrus pramonės šakos nares, kur krito tiek pajamų, tiek pelnų pokyčių medianos, finansų sektorių, kur buvo priešingai nei pramonėje, bei Latvijos atstoves, kur pajamų pokyčių mediana smuktelėjo, o štai EBITDA pelnų - ūgtelėjo. 

Tarp analizuojamų Baltijos biržų atstovių labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo Lietuvos pieno produktų gamintojas Rokiškio Sūris, nekilnojamo turto srityje investuojantis INVL Baltic Real Estate, Estijos alkoholinių gėrimų gamintoja Linda Nektar, degalais prekiaujanti Latvijos įmonė VIRŠI-A bei dujų tiekėja Latvijas Gaze. Tuo tarpu labiausiai pablogėjo drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimančios Baltika, finansų sektoriaus atstovo NEO Finance bei maisto produktų iš Estijos gamintojo PRFoods veiklos rezultatai.

Kaip įprasta buvo apskaičiuotos Baltijos šalių kompanijų, kurių akcijomis prekiaujama biržoje, EBITDA maržos. Paaiškėjo, kad bendra medianinė per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, krito nuo 11,8 procento iki 7 procentų. Kritimas fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas šio pelningumo rodiklio medianas, išskyrus pramonės šaką ir Latvijos bendroves. EBITDA pelningumą kilstelėjo vos devynios kompanijos, o jo kritimą fiksavo daugiau nei dvigubai daugiau, t.y. dvidešimt. Nekilnojamo turto srityje veikiantis EfTEN Real Estate Fund III, krematoriumo paslaugas teikiantis K2 LT, telekomunikacijų srities atstovė TextMagic bei mūsų šalyje viekianti Klaipėdos Nafta sugeneravo pačias didžiausias EBITDA maržas.



ROA arba turto grąžos atveju jo prieaugiu per antrąjį šių metų ketvirtį (arba per pirmąjį pusmetį) galėjo pasigirti dvylika įmonių, o štai kritimą fiksavo beveik dvigubai daugiau, t.y. dvidešimt trys. Tad nieko stebėtino, jog bendra šio rodiklio mediana susitraukė beveik perpus. Toks pats neigiamas reiškinys fiksuotas tarp Lietuvos ir Latvijos atstovių ir paslaugų srityje, o štai tarp Estijos įmonių ši mediana nepakito, tuo tarpu pramonėje  ROA mediana iš neigiamos pasidarė teigiama, o finansų sektoriuje paaugo. Šįkart didžiausiomis turto grąžomis gali pasigirti krematoriumo paslaugas siūlantis K2 LT, alkoholinių gėrimų gamintoja Linda Nektar bei baldų ir kitų medienos gaminių gamintojas Nordic Fibreboard. Kitą vertus nemažos dalies, ypač kompanijų iš Baltijos First North sąrašo, ROA rodikliai buvo su minuso ženklu, nes jos patyrė grynuosius nuostolius.

Pažvelgus į naujausius santykinius finansinius medianinius rinkos vertės rodiklius matome, kad jie iš tiesų yra labai žemi, kas dalinai susiję su mažesniu likvidumu ir didesne rizika. Galima teigti, kad Baltijos biržų atstovių akcijos bent šiuo metu yra pernelyg nuvertintos. Žemiausiais medianiniais P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA duomenimis dabartiniu metu išsiskiria pramonės įmonės ir Latvijos atstovės (dividendinio pajamingumo rodiklis yra pats aukščiausias).

Šiais metais tarp apžvelgiamų Baltijos biržos atstovių pabrango tik vos aštuonių akcijos, o štai atpigo net trisdešimt penkių, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama, kai praėjusiais metais buvo teigiama, nes tuomet krito vos trylikos įmonių rinkos vertės. Labiausiai nuo šių metų pradžios nuvertėjo Estijos kompanijų ir paslaugų atstovių akcijos, o štai mažiausiai krito Latvijos bendrovių ir finansų sektoriaus narių kapitalizacijos.

Nuo šių 2022 metų pradžios labiausiai susitraukė Saunum Group rinkos vertė, kuri krito net virš šešiasdešimt procentų. Be to, pastebimiau atpigo ELMO Rent, Hagen Bikes Holding, Robus Group bei Bercman Technologies akcijos. Brangusiųjų srityje lyderiauja iš Vilniaus biržos nuo spalio pirmos besitraukiančio Lino ir nekilnojamo turto projektų plėtotojo Trigon Property Development nuosavybės vertybiniai popieriai.


OMX Vilnius GI indeksas išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, kurios metu praėjusį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos, na o šį mėnesį sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.



OMX Tallinn GI indekso atveju panaši padėtis kaip ir prieš tai minėto indekso, t.y. turime korekcinę - konsolidacinę fazę ir indeksas buvo pakilęs virš nuosmukio trendo linijos, o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo.



OMX Riga GI indeksas šiuo metu yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė kryptis.




Trigon Property Development akcijų kaina pastaruoju metu bando atsitiesti po korekcinio periodo.




Rokiškio Sūrio akcijų kaina pakilo virš savo anksčiau pasiekto visų laikų rekordinio lygio, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo.




East West Agro akcijų kaina išlieka horizontaliame - konsolidaciniame kanale bei po tvaraus ištrūkimo iš jo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Amber Grid akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą augimo piką, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Ekspress Grupp akcijų kaina po konsolidacinio periodo šį mėnesį nukrito žemiau augimo trendo linijos, artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




MADARA Cosmetics akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, tiesa, priartėjo prie jo apatinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Nordecon akcijų kaina nukrito žemiau anksčiau suformuoto dugno, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei vis dėlto nepavyks sugrįžti virš ankstesnio dugno lygio, galime sulaukti dar didesnio akcijų kainos kritimo.




Baltika akcijų kaina pro apatinę dalį ištrūko iš kritimo kanalo, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo.




SAF Tehnika akcijų kaina jau faktiškai metus išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Invalda akcijų kaina po ištrūkimo iš ilgalaikio augimo kanalo pro viršutinę dalį, korekcijos metu sugrįžo atgal į jį, na o praėjusį mėnesį pakilo virš kritimo tendencijos linijos, tačiau bandymas ištrūkti iš ilgalaikio augimo kanalo buvo nesėkmingas.




Vilniaus baldų akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, na o šiuo metu atsidūrė konsolidaciniame etape, po kurio pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




EfTEN Real Estate Fund III akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, na o šiuo metu konsoliduojasi.




Nordic Fibreboard akcijų kaina šį mėnesį pakilo virš nuosmukio trendo linijos. Jei paaiškės, jog tai tvarus reiškinys, tuomet galime sulaukti dar didesnio atšokimo.




K2 LT akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar šių metų pradžioje, bei kol kas nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Klaipėdos Naftos akcijų kaina išlieka nuosmukio kanale, kuris prasidėjo dar 2018 metų gegužę bei ir toliau nesėkmingai ieško tvaraus dugno.