Verslo ir rinkų naujienos » Elektros kaina Vokietijoje krito daugiau nei 10 kartų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-09-16 17:41.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=35033


Po įspūdingo elektros kainos šuolio Vokietijoje, sulaukėme dar įspūdingesnio jos kritimo. Per pastarąsias keturias dienas ji atpigo net 6,6 karto.

Vienos megavatvalandės elektros kaina Vokietijoje šiuo metu siekia vos 68.77 eurus, arba net beveik šešiasdešimt šešiais procentais mažiau nei dieną prieš tai, kuomet ji pigo beveik keturiasdešimt šešiais procentais.

Dar šį antradienį elektros kaina Vokietijoje su pristatymu kitai dienai siekė 455.81 eurą už megavatvalandę. Tuo tarpu rugpjūčio pabaigoje ji buvo pasiekusi savo piką, t.y. 699.44 eurai, o tai reiškia, kad nuo to laiko Vokietijoje elektra atpigo net daugiau nei dešimt kartų.

Kancleris Olafas Scholzas pažadėjo, kad jo vyriausybė greitai nustatys elektros energijos kainų viršutinę ribą, kad padėtų namų ūkiams ir įmonėms susidoroti su didėjančiomis sąnaudomis. Žinoma, savo vaidmenį atliko ir Europos komisijos paskelbti planai dėl intervencijos elektros rinkoje. Be to, atvėsęs oras ir kai kurių gamyklų veiklos apribojimas arba sustabdymas sumažino elektros paklausą, o tuo pačiu prasidėję lietūs padidino vandens lygį Reino upėje, tad tai leido padidinti šio energijos ištekliaus gamybą ir pasiūlą.

Vis dėlto, reikėtų pastebėti, kad kaimyninėje Prancūzijoje elektros kaina, nors ir po pasiekto piko krito dvigubai, tačiau yra gerokai didesnė nei Vokietijoje, t.y. su pristatymu kitai dienai siekia 592 eurus už megavatvalandę. Italijoje megavatvalandės kaina sudaro 450.58 eurus, Ispanijoje - 176.46 eurus, kai dar rugpjūčio pabaigoje siekė atitinkamai 716.78 ir 193.56 eurus.

Taigi, per pastarąjį vieno mėnesio laikotarpį elektra Vokietijoje atpigo net 87.8 procento, Prancūzijoje beveik tryliką procentų, Italijoje - vienuoliką procentų, o štai Ispanijoje pabrango 23.2 procento.