Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga

Didžiausioje pasaulyje JAV akcijų rinkoje sulaukėme atšokimo, o artimiausias mėnesiais paaiškės, ar jis yra tvarus reiškinys, t.y. naujo ilgalaikio augimo pradžia, o gal tik laikinas etapas prieš dar vieną kritimo bangą.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-08-27 23:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34936


Didžiausioje pasaulyje JAV akcijų rinkoje sulaukėme atšokimo, tačiau absoliučios daugumos Dow Jones Industrial Average indekso narių akcijos išlieka nuo metų pradžios nuvertėjusios. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar dabartinis atšokimas yra tvarus reiškinys, t.y. naujo ilgalaikio augimo pradžia, o gal tik laikinas etapas prieš dar vieną kritimo bangą. 


Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Pačiame Dow Jones Industrial Average indekse, t.y. jo sudėtyje, per ketvirtį neįvyko jokių pokyčių. 



Pažvelgus į lentelės stulpelius, kur pateikta informacija kaip per praėjusį ketvirtį pakito analizuojamo indekso narių pajamos ir EBITDA pelnai procentine išraiška, bei palyginus su 2021 metų tuo pačiu laikotarpiu, akivaizdžiai matome, jog gerokai padaugėjo kritimą simbolizuojančios raudonos spalvos, ypač EBITDA pelnų atveju. Taigi, šįkart savo pajamų kritimą fiksavo aštuonios Dow Jones Industrial Average indekso nares, kai prieš metus - keturis kartus mažiau. Tuo tarpu EBITDA pelnų atveju jo kritimą užfiksavo net devyniolika minimo indekso atstovų, arba daugiau nei tris kartus daugiau nei prieš metus per antrąjį ketvirtį. Tad logiška, kad per praėjusį ketvirtį smuktelėjo bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos, o EBITDA pelnų atveju šis procentinis pokyčių rodiklis netgi tapo neigiamu. Tas pats negatyvus reiškinys fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas, tiesa, informacinių technologijų srityje nors EBITDA pelnų pokyčių mediana krito, tačiau vis gi sugebėjo išlikti teigiama.
 
Labiausiai per praėjusį ketvirtį savo veiklos rezultatus pagerino naftos ir dujų bendrovė Chevron, be to, tai jau penktas ketvirtis iš eilės kai šį bendrovė pastebimai kilstelėjo tiek savo pajamas, tiek EBITDA pelną. Vaistų gamintoja Merck gali pasigirti tuo, kad jos veiklos rezultatai gerokai šoktelėjo jau net ketvirtą ketvirtį iš eilės. Be to, pastebimiau savo pajamas ir pelną padidino laisvalaikio srityje veikianti Walt Disney. Verta pabrėžti, jog visais trimis atvejais EBITDA pelnai augo sparčiau nei pajamos. Tuo tarpu labiausiai per antrąjį šių metų ketvirtį pablogėjo, ypač tai pasakytina apie EBITDA pelnus, procesorių gamintojo Intel, vaistinių tinklo valdytojos Walgreens Boots, 3M bendrovės bei Goldman Sachs investicinio banko veiklos rezultatai.

Kalbant apie EBITDA maržą, tarp trisdešimties stambiųjų Amerikos bankų ir įmonių, per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, ją kilstelėjo vos šešios, tad nieko stebėtino, jog bendra šio rodiklio mediana irgi smuktelėjo, t.y. krito nuo 25,6 iki 21,7 procento. Kritimas fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas EBITDA maržų medianas, ypač finansų srityje. Visiems puikiai žinoma Visa gali pasigirti tuo, kad jos EBITDA pelningumas per praėjusį ketvirtį tap analizuojamo indekso narių buvo pats didžiausias, be to, stambesniu minimu rodikliu šįkart išsiskyrė Microsoft bei biotechnologijų bendrovė Amgen. Tuo tarpu tokių įmonių kaip Walgreens Boots, Walmart ir 3M maržos buvo kukliausios.



Kaip įprasta, buvo apskaičiuota ir turto grąža, arba ROA. Palyginus su 2021 metų antru ketvirčiu, šio rodiklio bendra mediana nežymiai paaugo nuo 2 procentų iki 2,1 procento. Prieaugis fiksuotas ir prekybos sektoriuje, paslaugų srityje ROA mediana nepakito, o štai pramonėje, informacinių technologijų bei finansų sektoriuose šis medianinis rodiklis krito. Tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių, palyginus su praėjusių metų antru ketvirčiu, savo ROA rodiklius kilstelėjo vos dešimt. Per antrąjį ketvirtį didžiausias turto grąžas sugeneravo prekybos centrų, kur prekiaujama statybinėmis medžiagomis ir namų apyvokos reikmenimis, valdytoja Home Depot, visiems puikiai žinoma Apple, kita informacinių technologijų milžinė Microsoft bei naftos ir dujų kompanija Chevron. Tuo tarpu vienintelės Intel, kuri gamina procesorius, minimas pelningumo rodiklis buvo neigiamas.

Remiantis pateiktais naujausiais analizuojamų stambiųjų Amerikos bankų ir bendrovių rinkos vertės (P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo) rodikliais matome, kad bendros jų medianos šiuo metu tikrai nėra žemos bei kiek aukštesnės nei Vokietijos DAX atstovių. Kitą vertus, tikrai negalime sakyti, jog analizuojamo indekso narių akcijos yra akivaizdžiai pervertintos. Iš esmės žemiausiais rinkos vertės rodikliais išsiskiria Amerikos finansų sektorius. 

Šiais metais tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių pakilo vos šešių rinkos vertė, tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama ir siekia aštuonis procentus. Per 2021 metus ji buvo teigiama, nes padėtis buvo kardinaliai priešinga, t.y. krito vos šešių rinkos vertė. Labiausiai nuo metų pradžios atpigo Amerikos prekybos ir informacinių technologijų įmonių akcijos, tuo tarpu mažiausiai susitraukė finansų sektoriaus ir pramonės atstovių kapitalizacija. 

Tarp stambiųjų JAV įmonių ir bankų nuo šių metų pradžios daugiausiai, t.y. kiek daugiau nei trečdaliu, smuko informacinių technologijų atstovės Salesforce, sportinių ir laisvalaikio drabužių, avalynės bei aksesuarų kūrėjos ir gamintojos Nike bei procesorių gamintojo Intel rinkos vertė. Tuo tarpu tarp ne gausaus būrio 2022 metais brangusių akcijų lyderiauja naftos ir dujų kompanijos Chevron vertybiniai popieriai, kurių vertė pašoko net beveik keturiasdešimt dviem procentais. Virš aštuoniolikos procentų pabrango vaistų gamintojo Merck akcijos.




Dow Jones Industrial Average indeksui bent kol kas nepavyko tvariai pakilti virš nuosmukio trendo linijos, t.y. po atšokimo periodo sulaukėme korekcijos. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai tik lokali korekcija prieš tai dar vieną augimo bangą, o gal naujas didesnio kritimo etapas.




Po ištrūkimo iš ilgalaikio augimo kanalo pro apatinę dalį, Salesforce akcijų kaina dar labiau pasikoregavo, po ko sulaukėme konsolidacijos periodo, kurio metu buvo pamėginta pakilti virš dabartinės kritimo tendencijos linijos, tačiau bent kol kas toks bandymas buvo nesėkmingas.




Nike akcijų kaina, kuri dar kartą patestavo Fibo 61,8% lygį, nuo jo atšoko ir pabandė pakilti virš nuosmukio trendo linijos. Na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Po iš esmės dvigubos viršūnės suformavimo, Intel akcijų kaina pradėjo naują kritimo etapą, kuris ir toliau tęsiasi, t.y. niekaip nepavyksta suformuoti tvirto dugno.




Chevron akcijų kaina išlieka virš dabartinio augimo trendo linijos po to, kai ji praėjusį mėnesį buvo patestuota ir nuo jos atšokta.




Merck akcijų kaina pakilo virš prieš tai buvusio pasiekto piko, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo ir konsolidacijos etapo.




Walgreens Boots akcijų kaina išlieka nuosmukio etape atšokimo ir ištrūkimo pro viršutinę dalį iš ilgalaikio nuosmukio kanalo. Šiuo metu nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Home Depot akcijų kaina išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




Praėjusį mėnesį sulaukėme Walt Disney akcijų kainos atšokimo, kuris prasitęsė ir rugpjūtį. Tačiau pasiekus nuosmukio tendencijos liniją, sulaukėme korekcijos, t.y. bent kol kas virš jos nepavyko tvariai pakilti.




Cisco Systems akcijų kainos atveju taip pat sulaukėme praėjusį mėnesį atšokimo, kuris prasitęsė ir šį mėnesį, tačiau vis gi nepavyko pakilti virš nuosmukio trendo linijos.




JPMorgan Chase akcijų kaina išlieka nuosmukio fazėje, ir bent šiuo metu nepavyko pakilti virš kritimo trendo linijos.




3M akcijų kaina po atšokimo atsidūrė naujame nuosmukio etape, bei šiuo metu testuoja prieš atšokimą suformuotą dugną bei dabartinio nuosmukio kanalo apatinę dalį, po ko paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Amgen akcijų kaina augimo etapo metu pasiekė prieš korekciją buvusį užfiksuotą piką. Na po to sulaukėme korekcijos ir konsolidacijos etapo, po kurio pabaigos paaiškės tolimesnė kryptis.




Coca-Cola Co. akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, tačiau po jo viršutinės dalies patestavimo atsidūrėme horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Travelers akcijų kaina praėjusį mėnesį nukrito žemiau augimo trendo linijos, na o šį mėnesį sulaukėme bandymo sugrįžti virš jo. Bent kol kas šis bandymas yra nesėkmingas, tad būtina atidžiai stebėti padėtį. Jei vis dėlto jis ir liks nesėkmingas, tuomet gali laukti didesnė korekcija.




UnitedHealth Group akcijų kaina išlieka ilgalaikiame augimo kanale bei virš dabartinio augimo trendo linijos.




Caterpillar akcijų kaina išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje.




Microsoft akcijų kaina ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo pro jo apatinę dalį ir išlieka korekcinėje fazėje. Bandymas pakilti virš nuosmukio tendencijos linijos bent kol kas buvo nesėkmingas.




Po dvigubos viršūnės suformavimo sulaukėme Dow akcijų kainos korekcijos, o po to sekė atšokimas. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai tvarus reiškinys.




Po dvigubos viršūnės suformavimo sulaukėme korekcijos ir Walmart akcijų kainos ištrūkimo pro apatinę dalį iš ilgalaikio augimo kanalo. Po to sekė atšokimas. Per artimiausius kelis mėnesius paaiškės, ar tai tvarus reiškinys.




Praėjusį mėnesį sulaukėme Goldman Sachs akcijų kainos atšokimo ir ji vėl pakilo virš kritimo trendo linijos. Per artimiausius mėnesius paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.