Verslo ir rinkų naujienos » Nauji energijos kainų rekordai Vokietijoje ir Prancūzijoje


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-08-19 17:23.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34901


Energijos iš metinių sutarčių kaina Vokietijoje kyla jau devintą sesiją iš eilės ir penktadienį vėl pasiekė rekordą. Prancūzai už energiją taip pat turi mokėti rekordiškai daug.

Elektros kaina pagal metinę sutartį su pristatymu Vokietijoje penktadienį pakilo 6,1 procento iki 570 eurų už megavatvalandę Europos energijos biržoje. Sutarties su energijos tiekimu Prancūzijoje kaina išaugo 2,8 procento iki net 720 eurų.

Analitikai pabrėžia, kad tai brangesnių dujų ir anglies rezultatas. Penktadienį TTF platformoje rugsėjo mėnesio sutarties dujų kaina pakilo iki 249 eurų už megavatvalandę. Per savaitę šis energijos išteklius pabrango septynioliką procentų ir yra net vienuoliką kartų brangesnis nei įprastai šiam metų laikui. Anglies pagal metines sutartis kaina penktadienį pakilo 2,1 procento iki rekordinio 311,5 dolerių už toną lygio. Anglies dioksido emisijos teisės penktadienį taip pat pasiekė rekordinę kainą.

„Ši savaitė neįtikėtina. Padidėjusios dujų ir anglies kainos bei labai didelės neatidėliotinos kainos, kurias matėme šią savaitę, suteikė rinkai, kuri ir taip buvo aukštai, dar vieną pakilimo impulsą“ – pranešime rašė Energa Danmark analitikai.