Verslo ir rinkų naujienos » Norvegijos fondo neigiama grąža - 14,4 procento


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-08-17 17:09.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34888


Didžiausias pasaulyje Norvegijos valstybinis investicinis fondas užfiksavo 14,4 procento neigiamą investicinę grąžą per šešių mėnesių laikotarpį, pasibaigusį birželį, praneša Bloomberg.

Norvegijos investicinio fondo prarasti 174 milijardai dolerių - tai didžiausias šešių mėnesių nuostolis jo istorijoje. Prezidentas Nicolai Tangen aiškina, kad tai kylančių palūkanų normų, didelės infliacijos ir karo Europoje rezultatas.

„Technologijų įmonių akcijos pasirodė ypač prastai – jų grąža buvo minus 28 procentai“ – pabrėžė jis.

Per pirmąjį pusmetį fondas prarado 17 procentų iš investicijų į akcijas, kurios sudaro didžiausią jo investicijų portfelio dalį. Obligacijų nuostolis siekė 9,3 procento. Vienintelę teigiamą grąžą, siekiančią 13 procentų, fondas pasiekė iš investicijų į energetikos sektorių. Tai leido tik iš dalies sumažinti bendrus nuostolius.

Gegužę Nicolai Tangen Norvegijos parlamente pareiškė, kad didesnis neapibrėžtumas ir rizika būtų naujas normalus fondo veikimas ateityje. Jo nuomone, karo Ukrainoje pasekmė bus didžiausi pokyčiai pasaulio rinkose per mažiausiai 30 metų.

Fondas informavo, kad jo rezultatas pirmąjį pusmetį yra 1,14 procentinio punkto geresnis nei jo nustatyto palyginamojo indekso grąža.