Verslo ir rinkų naujienos » Buvę JP Morgan bankininkai manipuliavo aukso kaina


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-08-11 16:14.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34866


Buvęs JP Morgan Chase tauriųjų metalų padalinio vadovas ir buvęs pagrindinis banko tauriųjų metalų prekiautojas Čikagos federalinio teismo buvo pripažinti kaltais dėl ilgamečio manipuliavimo aukso kaina.

Per tris savaites trukusį teismo procesą prokurorai pateikė įrodymų, kad Michael Nowak ir Gregg Smith 2008 – 2016 metais savo naudai manipuliavo rinkos aukso kursu.

„Jie turėjo galią pakeisti rinką, galią manipuliuoti pasauline aukso kaina“ – savo paskutinėje kalboje pabrėžė prokuroras Avi Perry.

Bloomberg atkreipia dėmesį, kad tai didžiausia JAV teisingumo departamento pergalė esant vadinamam klastojimui. Tai yra sunkiai įrodomas manipuliavimas pateikiant pavedimus į rinką, bet nesiekiant jų įvykdyti, o siekiant, kad jie turėtų įtakos kainoms.

Teisėjas paskelbė, kad Michael Nowak ir Gregg Smith nuosprendį išgirs kitais metais. Jiems gresia daug metų nelaisvės. Tačiau Bloomberg primena, kad 2020 metais du Deutsche Bank prekiautojai buvo nuteisti dėl „klastojimo“ tik vieneriems metams įkalinimo.

2020 metais JP Morgan, didžiausias Amerikos bankas, sutiko sumokėti 290 mln. dolerių baudą Teisingumo departamentui dėl kaltinimo, kad jis leido savo darbuotojams „apgaudinėti“. Tai didžiausia nuo 2008 metų finansų įstaigai paskirta bauda.