Verslo ir rinkų naujienos » Džiaugsmas Volstryte po JAV infliacijos duomenų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-08-11 01:49.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34861


Amerikos akcijų rinkos pagrindiniai indeksai savaitės viduryje augo, nes investuotojai mato JAV infliacijos piką po trečiadienį paskelbtų duomenų: Dow Jones 33309.51 (+1.63%), S&P500 4210.24 (+2.13%), Nasdaq 12854.80 (+2.89%).

Svarbiausias dienos įvykis finansų rinkose buvo mėnesinė JAV vartotojų infliacijos ataskaita. Paaiškėjo, jog metinė infliacija krito labiau nei prognozuota.

Tokia informacija lėmė automatinį lūkesčių dėl palūkanų normos didinimo sumažėjimą rugsėjo mėnesio FOMC susitikime. Prieš paskelbiant ataskaitą, tikimybė sulaukti 75 bazinių punktų kėlimo įvertinta 66 procentais. Po infliacijos duomenų šie lūkesčiai sumažėjo iki mažiau nei 30 procentų, bet vėliau išaugo iki beveik 40 procentų. Tačiau to pakako, kad trumpajame kreivės gale pajamingumas sumažėtų keliais punktais.

Kai kurie investuotojai tikriausiai tikisi, kad liepos mėnesio duomenys yra tik infliacijos mažėjimo tendencijos pradžia, kuri atgrasys Powell ir komandą nuo tolesnio palūkanų didinimo. Tai gali pasirodyti kaip noras. Vartotojų infliacijos kritimą lėmė smukusios kuro ir dujų kainos. Tačiau beveik visose kitose kategorijose kainos toliau kilo, o pati infliacija išliko nepriimtinai didelė. Bazinė infliacija vis dar labai aukšta ir siekia 5,9 procento. Taip, ji buvo mažesnė, nei tikėjosi ekonomistai, bet vis tiek labai toli nuo FED nustatyto 2 procentų tikslo.

Nepaisant to Volstryte buvo beveik euforiškos nuotaikos.

„Rinkai tai yra kažkoks idealus scenarijus, nes darbo rinka laikosi tvirtai, o infliacija potencialiai pradeda mažėti. Taip turėtų atrodyti „minkštas nusileidimas““ – įvertino Shawn Snyde iš Niujorko Citi U.S. Turto valdymo.

Net jei artimiausiais mėnesiais infliacija iš tikrųjų sulėtės, neaišku, ar ekonomikos augimas bus tvarus, leidžiantis įgyvendinti vis dar gana optimistines įmonių akcijų rinkos pelno prognozes. Pridurkime, kad Jungtinės Valstijos išgyvena „techninį nuosmukį“, t.y. du ketvirčiai iš eilės BVP kritimo. Vartotojas neabejotinai palaužtas – atlyginimai auga lėčiau nei kainos parduotuvėse, taupymo lygis beveik rekordiškai žemas, o gyventojų skolos sparčiai auga.

Tarp atskirų įmonių daugiausia dėmesio buvo skirta Tesla akcijoms, kurios pakilo 3,9 procento, nepaisant informacijos apie Elon Musk kito didelio akcijų paketo pardavimą. Bendrovės įkūrėjas, pagrindinis akcininkas ir vykdomasis direktorius paskelbė, kad jei Twitter pirkimo sutartis neįsigaliotų, jis atpirks Tesla akcijas.

Meta Platforms vertybiniai popieriai pabrango beveik 6 procentais. Facebook savininkas įvykdė pirmąją obligacijų emisiją savo istorijoje, iš investuotojų pritraukęs 10 mlrd. dolerių.

Ketvirtadienį prieš prekybos sesiją Volstryte investuotojai sužinos kiek per savaitę JAV atsirado naujų bedarbių, be to, kaip per liepą pakito gamintojų kainų indeksas. Laukiama, kad metinis prieaugis sumažėjo nuo 11.3 iki 10.4 procento.