Verslo ir rinkų naujienos » Anglijos bankas dar labiau padidino palūkanų normą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-08-04 14:44.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34834


Šiandien, kaip ir buvo laukta rinkoje, Anglijos Centrinis bankas dar labiau padidino savo bazinę palūkanų normą, kuri kovojant su infliacija pakelta jau net šeštą kartą iš eilės.

Šįkart pagrindinė palūkanų norma kilstelta net penkiasdešimt bazinių punktų, arba labiausiai nuo pat 1995 metų, iki 1.75 procento, kas yra aukščiausias lygis nuo pat 2009 metų. Per ankstesnį posėdį ji padidinta perpus mažiau.

Pinigų politikos komitetas balsų dauguma 8 prieš 1 nubalsavo už istorinį pusės punkto padidinimą ir nurodė didėjantį infliacijos spaudimą Jungtinėje Karalystėje ir likusioje Europos dalyje nuo ankstesnio posėdžio gegužę.

„Tai didžiąja dalimi atspindi nuo gegužės beveik padvigubėjusias didmenines dujų kainas dėl Rusijos ribojamų dujų tiekimo į Europą ir tolesnių apribojimų rizikos. Kadangi tai atsilieps mažmeninėms energijos kainoms, tai dar labiau sumažės Jungtinės Karalystės namų ūkių realiosios pajamos ir artimiausiu metu dar labiau padidins vartotojų infliaciją“ – sakoma Anglijos banko pranešime.

Dabar bankas tikisi, kad bendroji infliacija pasieks 13,3 procento lygį spalį ir išliks tokio lygio visus 2023 metus, o 2025 metais nukris iki 2 procentų tikslo. Jungtinėje Karalystėje infliacija birželį pasiekė naują 40 metų aukščiausią lygį – 9,4 procento, maisto ir energijos kainoms toliau kylant, gilindama istorinę šalies pragyvenimo išlaidų krizę.

„Vertinant istoriniais standartais, augimas yra labai silpnas. Gamybos susitraukimas ir silpnos augimo perspektyvos daugiausia atspindi didelį neigiamą staigių pasaulinių energijos ir prekybos prekių kainų kilimo poveikį Jungtinės Karalystės namų ūkių realioms pajamoms“ – teigia Anglijos bankas savo pinigų politikos ataskaitoje.