Verslo ir rinkų naujienos » FED, kaip ir tikėtasi, palūkanas kėlė 75 baziniais punktais


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2022-07-28 10:40.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34796


FED bazines palūkanas, kaip ir tikėtasi kėlė 75 baziniais punktais ir šiuo metu palūkanų normų rėžis pasiekė neutralų lygį - 2,25-2,50 procento. Sprendime nurodoma, kad tolesnis palūkanų kėlimas yra priimtinas, tačiau labiau priklausys nuo ekonominių duomenų.

Spaudos konferencijoje J. Powellas užsiminė, kad nemano, kad JAV ekonomika patiria recesiją, tačiau tolimesnis palūkanų kėlimo tempas vis dėlto gali būti lėtesnis. Po šių komentarų JAV doleris pigo beveik 1 proc. ir šiuo metu siekia 1,02 JAV dolerio už eurą. Akcijų rinkos į komentarus sureagavo pastebimu kilimu – „S&P 500” + 2,62 proc., o Nasdaq net 4,06 procento. Dujų kaina Europoje vakar dar šiek tiek pabrango (+1,26 proc. iki 205 EUR už megavatvalandę).

Tvyrant įtampai dėl Taivano, JAV prezidentas J. Bidenas šiandien ketina kalbėtis su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu. Šiandien rezultatus skelbs per 80 įmonių įeinančių į Europos „STOXX 600“ indeksą. JAV rezultatus skelbs tokios įmonės kaip Pfizer, Mastercard, Merck&Co, jau po prekybos rezultatus skelbs Amazon, Apple, Intel.

Baltijos šalių biržose investuotojai aktyvių veiksmų nesiėmė. OMXB indekso vertė vakar beveik nepakito (+0,12 proc.), bendra trijų biržų apyvarta siekė 1,5 mln. eurų. Tarp bent 50 tūkst. eurų prekybos apyvartą pasiekusių bendrovių didesniu, negu 1 proc. kainos pokyčiu, pasižymėjo tik „Tallink Grupp” (+1,19 proc.). „Harju Elekter” (-3,17 proc.) paskelbė antro ketvirčio rezultatus. Pajamos lyginant su praeitų metų antru ketvirčiu augo 15,4 proc., tačiau pelnas susitraukė 77,6 proc. Įmonė antrąjį šių metų ketvirtį pelningumo prasme dėl tiekimo grandinių trukdžių, žaliavų trūkumo ir kainų augimo, įvardino kaip patį sunkiausią per visą įmonės istoriją.