Straipsniai » Techninė analizė » Price Action (kainos veiksmas) - False Breakout prekybos strategija


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-07-24 02:17.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34772


Price Action arba kainos veiksmų modeliai, dar vadinami kainų veiksmų „įjungiamaisiais“, „nustatymais“ ar „signalais“, iš tikrųjų yra pats svarbiausias Price Action prekybos aspektas, nes būtent šie modeliai prekybininkui suteikia tvirtus įrodymus, ką kaina gali daryti toliau. Šįkart mūsų dėmesio centre False Breakout (klaidingas išsiveržimas) prekybos strategija.

Klaidingi išsiveržimai (False Breakout) yra būtent tai, kaip jie skamba: prasiveržimas, kurio nepavyko tęsti už tam tikro lygio, todėl įvyko „klaidingas“ to lygio pralaužimas. Klaidingi prasiveržimo modeliai yra vienas iš svarbiausių kainų veiksmų prekybos modelių, kuriuos reikia išmokti, nes klaidingas pralaužimas dažnai yra labai stiprus požymis, kad kaina gali keisti kryptį arba kad tendencija greitai atsinaujins. Klaidingas lygio peržengimas gali būti laikomas rinkos „apgaule“, nes atrodo, kad kaina pakils, bet tada ji greitai apsisuka, apgaunant visus tuos, kurie paėmė „masalą“. Dažnai pasitaiko, kad mėgėjai įžengs į „akivaizdų“ proveržį, o tada profesionalai stums rinką atgal kitu keliu.

Kaip kainų veiksmų prekiautojas, norite išmokti panaudoti klaidingus pralaužimus savo naudai, o ne tapti jų auka.

Štai du aiškūs klaidingų išsiveržimų aukščiau ir žemiau pagrindinių lygių pavyzdžiai. Atminkite, kad klaidingi išsiveržimai gali būti įvairių formų. Kartais įvyksta klaidingas pramušimas, kaip smeigtuko žvakė (pin bar) arba netikras modelis kaip klaidingas pralaužimas, o kartais ne:



Klaidingas išsiveržimas iš esmės yra „priešingas“ veiksmas rinkoje, kuris „nuplauna“ tuos prekiautojus, kurie galbūt įsitraukė į emocijas, o ne remiasi logika ir mąstymu į priekį. 

Paprastai kalbant, klaidingas pralaužimas įvyksta todėl, kad prekiautojai mėgėjai arba tie, kurių rankos yra „silpnos“ rinkoje, bus linkę įeiti į rinką tik tada, kai „jausis saugus“. Tai reiškia, kad jie yra linkę įeiti, kai rinka jau yra gana išsiplėtusi viena kryptimi (ir ji yra beveik pasirengusi apsisukti) arba jie per anksti bando „numatyti“ išsiveržimą iš pagrindinio palaikymo ar pasipriešinimo lygio. Profesionalūs prekybininkai stebi, ar mėgėjai neklysta, o galutinis rezultatas jiems yra labai geras įėjimas su nedideliu nuostolių sustabdymu ir didžiuliu rizikos atlygio potencialu. 

Norint žinoti, kada gali įvykti klaidingas pralaužimas, reikia disciplinos ir šiek tiek „vidaus jausmo“, o „tikrai“ niekada negali žinoti, kol jis nesusiformuoja. Svarbu žinoti, kaip jie atrodo ir kaip jais prekiauti, apie ką kalbėsime toliau.


Kaip prekiauti klaidingais išsiveržimo modeliais

Klaidingi prasilaužimai pasitaiko visomis rinkos sąlygomis: tendencijos, konsolidavimas, priešingai tendencijoms, bet turbūt geriausias būdas jais prekiauti yra dominuojanti dienos grafiko tendencija.

Atkreipkite dėmesį, kad toliau pateiktame grafike pastebėjome aiškią nuosmukio tendenciją ir kelis klaidingus pakilimus. Kai matote klaidingą protrūkį, kuris prieštarauja tokiai dominuojančiai tendencijai, kaip ši, tai paprastai yra labai geras signalas, kad tendencija yra pasirengusi atsinaujinti. Prekiautojai mėgėjai mėgsta bandyti nustatyti - pagauti dugną, kai yra kritimo tendencija, arba viršūnę, kai yra kilimo tendencija, ir tai gali sukelti klaidingus išsišokimus prieš trendą, kaip matome toliau. Dėl kiekvieno iš šių klaidingų lūžių toliau pateiktame grafike buvo tikėtina, kad prekiautojai mėgėjai manė, kad nuosmukio tendencija baigėsi, todėl jie pradėjo pirkti. Kai tik šis pirkimas prasidėjo, profesionalai sugrįžo ir pasinaudojo laikinu pakilimu ir įžengė į rinką, o tada smukimo tendencija atsinaujino, išstumdama visus prekiautojus mėgėjus, kurie bandė pasirinkti dugną.

Toliau esančiame grafike pateikiami klaidingų išsiveržimų pavyzdžiai nuosmukio tendencijoje. Atkreipkite dėmesį, kad kiekvienas iš jų paskatino tendencijos atsinaujinimą.



Prekybos intervaluose vyrauja klaidingi prasilaužimai, nes prekybininkai dažnai bando pasirinkti intervalo išmušimą, tačiau paprastai kaina laikosi intervale ilgiau, nei daugelis mano. Žinojimas, kad klaidingi įsiveržimai yra gana dažni, kai rinka patenka į prekybos diapazoną, yra labai vertinga informacija Price Action (kainos veiksmo) prekiautojui. 

Prekyba diapazono rinkoje gali būti labai pelninga, nes galite laukti kainų veiksmų signalų ties diapazono palaikymo arba pasipriešinimo riba, kad būtų galima prekiauti atgal į kitą diapazono pusę.

Geriausias būdas įsitikinti, kad nepakliuvote dėl klaidingo prekybos intervalo pralaužimo į spąstus, yra tiesiog dvi dienas ar ilgiau palaukti, kol kaina nusileis - pakils už konsolidavimosi intervalo ribų. Jei taip atsitiks, yra didelė tikimybė, kad konsolidavimasis bus baigtas ir kaina vėl įgaus kryptį - tendenciją.

Žemiau esančiame grafike matome, kaip kainų veiksmų prekiautojas gali naudoti klaidingą smeigtuko (pin bar) žvakės signalą, kad galėtų prekiauti esant klaidingam prekybos diapazono pramušimui. Atkreipkite dėmesį į klaidingą pin bar prekybos diapazono pasipriešinimo srityje, taip pat atkreipkite dėmesį į du klaidingus lūžius prekybos diapazono palaikyme. Labiau patyrę prekiautojai taip pat gali prekiauti esant netikriems išmušimams, kuriuose nėra kainų veiksmų aktyviklio, pavyzdžiui, smeigtuko. Du klaidingi palaikymo lygių pramušimai toliau pateiktose grafikuose buvo potencialūs pirkimo signalai išmanančiam price action prekiautojui. 



Klaidingi išsiveržimo modeliai kartais gali signalizuoti apie naujos tendencijos pradžią ir dabartinės pabaigą. Žemiau esančiame grafiko pavyzdyje matome pagrindinį pasipriešinimo lygį, kuris išlaikė kainą per du bandymus, o trečiojo bandymo metu kaina sukūrė didelę klaidingo smeigtuko žvakės strategiją, kuri rodė galimą artėjantį žingsnį žemyn.



Kaip matome šiame grafike, klaidingas išsiveržimas ne tik signalizavo apie judėjimą žemyn, bet ir išprovokavo visą kritimo tendenciją.


False Breakout (klaidingo išsiveržimo) pavyzdžiai:

Pirmajame pavyzdyje (Cukrus dienos grafikas) po ilgalaikio augimo proceso susiformavo stiprus pasipriešinimo lygis - viršūnė. Kaip akivaizdžiai matome, kiekvienas iš trijų buvusių įsiveržimų virš šio lygio pasirodė esantis klaidingas (pirmuoju ir trečiuoju atveju dar susiformavo ilgas kritimo pin bar), po ko sekė gan pastebimas ir ilgiau užtrukęs kainos kritimas.



Antrajame pavyzdyje (DOGE/USD 4 valandų grafikas) po kritimo trendo susiformuoja dugnas - palaikymo lygis, kuris patestuojamas ir pralaužiamas, tačiau galiausiai susiformuoja augimo pin bar su ilga uodega ir paaiškėja, jog pralaužimas buvo klaidingas, tad sulaukėme dar didesnio kainos atšokimo.



Trečiame pavyzdyje (Gamtinės dujos dienos grafikas) po kainos augimo periodo suformuojama viršūnė, bandymas ją pralaužti yra nesėkmingas, t.y. turime False Breakout, po ko sulaukėme didesnio kainos nuosmukio.



Ketvirtajame pavyzdyje (Platina dienos grafikas) po ilgalaikio kritimo susiformuoja dugnas. Po kiek laiko sulaukėme to dugno dar vieno patestavimo, kurio metu tuo pačiu susiformuoja klaidingas įsiveržimas ilgo augimo pin bar pavidalu, o po to sulaukėme dar didesnio atšokimo nei buvo prieš tai.



Penktajame pavyzdyje (USD/PLN 1 valandos grafikas) konsolidacija rinkoje, kurios metu tiek palaikymo lygyje, tiek ties pasipriešinimo lygiu sulaukėme ne vieno False Breakout (klaidingo išsiveržimo), kuris išpranašauja kurso krypties pasikeitimą.



Šeštajame pavyzdyje (GBP/USD 1 valandos grafikas) irgi turime konsolidacijos etapą, kurio metu tiek apatinė, tiek viršutinė prekybos diapazono dalis ne kartą sulaukė klaidingų prasiveržimų, po ko valiutų poros kursas pasukdavo į priešingą pusę.



Septintajame pavyzdyje (EUR/USD 4 valandų grafikas) po kritimo periodo sulaukėme atšokimo, tačiau po jo piko pasiekimo bandymo pakilti virš šio lygio buvo nesėkmingimu, sulaukėme False Breakout (klaidingų išsiveržimų), po ko galiausiai prasitęsė prieš korekciją vyravusi kritimo tendencija.



Aštuntame pavyzdyje (Dow Jones dienos grafikas) po kritimo etapo, sulaukėme atšokimo, kurio viršūnės nepavyko įveikti, t.y. susiformavo klaidingas prasilaužimas, po ko atsinaujino nuosmukio trendas.




Patarimai

Klaidingi pralaužimai įvyksta tendencija turinčiose rinkose, rinkose, kurios priklauso nuo diapazono (konsolidacija) ir priešingai tendencijoms. Stebėkite juos visomis rinkos sąlygomis, nes jie dažnai suteikia aiškių užuominų apie artėjančią rinkos kryptį. 

Prekyba prieš tendencija yra sudėtinga, tačiau vienas iš „geriausių“ būdų prekiauti prieš trendą yra laukti aiškaus klaidingo pralaužimo signalo prieš tendenciją iš pagrindinio palaikymo ar pasipriešinimo lygio.

Klaidingi įsilaužimai suteikia mums „langą“ į „kovą“ tarp prekiautojų mėgėjų ir profesionalių, taigi, jie suteikia mums galimybę prekiauti su profesionalais. Išmokite atpažinti klaidingus išsiveržimo modelius bei jais prekiauti ir jūsų prekyba taps kitokia.



Bus daugiau...

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais