Verslo ir rinkų naujienos » JAV siūlys 50 dolerių už barelį ribą rusiškai naftai


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-06-22 17:44.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34625


Rusijai įvestos sankcijos tik šiek tiek apribojo jos pajamas iš žaliavų pardavimo. JAV vyriausybė nori tai pakeisti ir per artėjantį G7 viršūnių susitikimą siūlys nustatyti kainos ribą už rusišką naftą.

Amerikiečiai jau turi planą: nustatyti Rusijos naftos kainai viršutinę ribą, sukuriant „antirusišką kartelį“, trečiadienį rašo Spiegel svetainė.

„Bidenas, kaip ir kiti Vakarų vyriausybių vadovai, yra įstrigę: sankcijos Rusijai taip pat vis labiau smogia jų pačių šalims dėl kylančių energijos kainų. Tuo tarpu agresorius Vladimiras Putinas uždirba iš naftos kainų bumo“ - rašo Spiegel.

Tokio scenarijaus JAV norėjo išvengti įvesdama sankcijas. Jie tvirtino, kad „jos sukurtos taip, kad smogtų Rusijos ekonomikai, o ne mūsų“. Tačiau praėjus keturiems mėnesiams nuo karo pradžios, kyla vis daugiau abejonių, ar tai pavyks.

JAV iždo sekretorė Janet Yellen šią savaitę pateikė pasiūlymą nustatyti Rusijos naftos kainai viršutinę ribą ir sukurti antirusišką pirkėjų kartelį. Ji pažymėjo, kad JAV vyriausybė „labai aktyviai“ dirba siekdama tokio sprendimo per G7 viršūnių susitikimą Elmau mieste (Vokietija), kuris prasidės šį savaitgalį.

„Tikslas – užsitikrinti Rusijos naftos tiekimą pasaulio rinkoms ir išvengti tolesnio kainų kilimo, kartu mažinant Vladimiro Putino pajamas“ – aiškino Janet Yellen.

Naftos ekspertas Claudio Galimberti iš Rystad Energy patvirtina, kad dabartinis ES importo draudimas duoda priešingų rezultatų, nes Rusijos prezidentas ir toliau parduoda savo žalią naftą su nuolaida Indijai ir Kinijai.

„Tokiu būdu ES tik sustiprina Azijos konkurencingumą, nesmogdama agresoriui Maskvoje. Šiuo metu Europa šauna sau į koją“ - pabrėžia jis.

Janet Yellen plane daroma prielaida, kad europiečiai ir amerikiečiai galėtų susitarti už Rusijos naftą ateityje mokėti tik 50 procentų dabartinės Brent žaliavinės naftos barelio kainos arba fiksuotą 50 dolerių kainą už 159 litrų barelį – atsižvelgiant į tai, kuri kaina yra mažesnė.

„Japonija ir Pietų Korėja iš karto prisijungtų prie tokios kainų kontrolės. Kinija ir Indija tikriausiai sakytų, kad moka 51 procentą. Tačiau pristatymas į Indiją užtrunka du mėnesius, o į Europą – dvi savaites. Tiesą sakant, Putinas būtų priverstas parduoti Europai“ – sakė Claudio Galimberti.

Prekiautojas energijos ištekliais Pierre Andurand mano, kad Rusijos naftos kainos viršutinės ribos idėja yra įtikinama.

„Negaliu galvoti apie jokius trūkumus. Kodėl Kinija ir Indija turėtų kovoti dėl brangesnių pirkinių? Jie mėgsta galimybes“ - apibendrino Pierre Andurand.

Šiandien biržoje nafta pastebimai pinga.