Verslo ir rinkų naujienos » Atšokimas Volstryte


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-06-22 01:59.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34620


Po dviejų ankstesnių savaičių stiprių nuosmukių amerikiečiai iš ilgojo savaitgalio grįžo gerokai geresnės nuotaikos: Dow Jones 30530.25 (+2.15%), S&P500 3764.79 (+2.45%), Nasdaq 11069.30 (+2.51%). Tačiau tai platesniame JAV akcijų rinkos paveiksle beveik nieko nesikeičia.

Nuo metų pradžios Volstryte matome meškų rinką. Nuo pakilimo piko S&P500 jau nukrito beveik 22 procentais, o Nasdaq – beveik 32 procentais. Be to, pavasarį judėjimo žemyn dinamika sustiprėjo. S&P500 ir Nasdaq kritimu baigė 10 per pastarąsias 11 savaičių. Tik praėjusią savaitę pirmasis susitraukė 5,8 procento, o antrasis - 4,8 procento.

Pirmadienį amerikiečiai turėjo laisvą dieną, o Niujorko biržos nedirbo. O antradienį po pastarųjų dienų ir savaičių didelio išpardavimo įvyko reikšmingas atsigavimas.

Tai gali būti ilgesnio atšokimo, dėl kurio rinkoje spekuliuojama jau mėnesį, pradžia. Tačiau net jei Niujorko indeksai iš šios vietos pakiltų net 20 procentų, tai nekeičia esminės kritimo tendencijos, kuri tik skleidžia sparnus. Fundamentinė situacija taip pat nepasikeitė. Tikėtina, kad Federalinis rezervų bankas smarkiai padidins palūkanų normas, kovodamas su didžiausia kainų infliacija JAV per 40 metų.

Dėl savo klaidų vertinant situaciją FED labai atsilieka nuo pinigų politikos normalizavimo. Užuot uždarę naujų pinigų čiaupą (QE) prieš metus ir nukrypę nuo nulinės palūkanų normos politikos, Jerome Powell ir komanda bandė mus įtikinti, kad infliacija yra „laikina“. Dabar jie sako, kad ekonomika yra stipri ir kad palūkanų kėlimas nesukels nuosmukio. Tačiau faktas yra tas, kad pirmą kartą per 40 metų FED griežtina pinigų politiką, esant lėtam ekonomikos augimui ir meškų rinkos Volstryte situacijai.

„Ar aš manau, kad tai yra dugnas? Ne. Manau, kad mūsų laukia dar daugiau nepastovumo ir kad dugno taranavimo procesas užtruks“ – sakė Invesco atstovė Kristina Hooper.

Kai kuriuos investuotojus galėjo suvilioti šiek tiek pagrįstesni JAV akcijų vertinimai, kurie prieš metus buvo aukščiausi per daugiau nei 20 metų. Dabar S&P500 indekso P/E remiantis numatomais pelnais per ateinančius 12 mėnesių siekia 15,8. Šis rezultatas yra mažesnis už 10 metų vidurkį (16,9) ir aiškiai mažesnis nei 22 reikšmė per praėjusių metų pavasarį.

Tačiau šis patrauklumas yra labai sąlyginis ir pagrįstas prielaida, kad JAV nepateks į recesiją, kuri sugriautų dabartines pelnų prognozes. Pavyzdžiui, 2020 metais atstovių iš S&P500 indekso pelnai per metus sumažėjo vidutiniškai 14 procentų. Dabar rinkos konsensusas daro prielaidą, kad 2022 metais jie bus vidutiniškai 10,6 procento didesni nei prieš metus. Goldman Sachs ekonomistai JAV ekonomikos nuosmukio tikimybę kitais metais vertina 30 procentų. Tai dvigubai daugiau nei buvo ankstesnėje prognozėje. Kita vertus, birželį The Wall Street Journal apklausti ekonomistai nuosmukio tikimybę vertina 44 procentais.