Verslo ir rinkų naujienos » Euro zonai gresia „psichologinė infliacija“


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-06-21 18:35.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34619


Europos Centrinio banko vyriausiasis ekonomistas Philip Lane perspėjo, kad reiškinys, vadinamas „psichologine infliacija“, pamažu išryškėja euro zonoje. Tai pavojingas efektas, kuris gali paskatinti savaime besitęsiančią infliaciją, praneša Reuters.

Vartotojai ir įmonės keičia bei pritaiko savo elgesį ir įpročius, tikėdamiesi dar aukštesnių kainų. Vartotojų išlaidos keičiasi, o įmonės, tikėdamosi didesnių išlaidų, kelia kainas.

„Tai sukuria savotišką domino efektą ir save sustiprinančią spiralę“ - sakė Philip Lane ir pridūrė, kad abu veiksniai stiprina ir išlaiko infliaciją.

„Mus supa didžiulė infliacija. Galbūt esame pasaulyje, kuriame vyrauja psichologinė infliacija“ - įspėjo ekonomistas.

Dar šių metų gegužės pabaigoje Philip Lane buvo įsitikinęs, kad ECB pinigų politikos normalizavimo metu daugiausia dėmesio bus skiriama palūkanų normų padidinimui 25 baziniais punktais per liepos ir rugsėjo mėnesio posėdžius.

Tačiau naujausi duomenys apie metinę infliaciją euro zonoje parodė, jog ji viršijo 8 procentus ir yra rekordiškai aukšta, o tai reiškia, jog pinigų valdžios institucijų pozicija gali būti daug agresyvesnė, nei manyta anksčiau.