Verslo ir rinkų naujienos » ECB pasiryžo apginti rinką nuo susiskaidymo


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-06-20 15:25.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34612


Europos Centrinio banko valdančiosios tarybos narys Mario Centeno teigė, kad institucija įsipareigojo pašalinti susiskaidymo riziką, dėl kurios kiltų pavojus pernelyg dideliems, nekontroliuojamiems kapitalo srautams, siekiant gauti „papildomo“, makroekonomiškai nepagrįsto pelno.

Kalbama apie per didelius atskirų šalių obligacijų pajamingumo skirtumus, o diskusija šiuo klausimu suaktyvėjo po to, kai praėjusią savaitę skirtumas tarp 10 metų trukmės Italijos vyriausybės obligacijų ir atitinkamų Vokietijos obligacijų padidėjo iki maždaug 250 bazinių punktų.

Pirmadienį ši „priemoka“ sumažėjo iki maždaug 203 bazinių punktų. Tuo tarpu to paties termino Portugalijos skolos vertybinių popierių pajamingumo skirtumas yra „tik“ 107 baziniai punktai.

„ECB kuria priemones, skirtas apriboti ir atgrasyti nuo skolos skirtumų. Šie įrankiai bus naudojami tik tada, kai reikės, arba jei jie bus gerai suprojektuoti, tada, tikiuosi, niekada nebus naudojami“ - sakė Mario Centeno, kuris taip pat vadovauja Portugalijos Centrinio banko darbui.

Bankininkas pabrėžė, kad kuriama priemonė bus kaip apsidraudimas, kuris bus naudojamas tik tada, kai reikės, kad į rinką būtų įtraukta „disciplina, kurios, atrodo, nėra, kai kainų skirtumai viršija ekonomikos pagrindus“.