Straipsniai » Apžvalgos » Lenkijos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-06-18 20:40.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34606


Nuo šių metų pradžios krito absoliučios daugumos Lenkijos stambiųjų bankų ir bendrovių rinkos vertė, tad akivaizdu, jog šios šalies akcijų rinkoje šiuo metu turime korekciją, o rinkos vertės rodikliai pasiekė senokai matytas žemumas. 


WIG20

Apžvelgdami ir analizuodami praėjusio ketvirčio Varšuvos biržoje kotiruojamų didžiausių bendrovių ir bankų veiklos rezultatus mes įprastai orientuosimės į WIG20 indekso atstoves. WIG20 - tai dvidešimties didžiųjų kompanijų ir bankų, kurių akcijomis prekiaujama Varšuvos biržoje ir kurios yra likvidžiausios, indeksas.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Lenkijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 


Pažvelgus į lentelės stulpelius, kuriuose pateikta informacija kaip per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pakito WIG20 atstovių pajamos ir EBITDA pelnai procentine išraiška, akivaizdžiai matome, jog dominuoja augimą simbolizuojanti žalia spalva. Tad nieko stebėtino, jog paaugo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos, tiesa, pirmoji gerokai labiau ir tapo didesnė už antrąją. Analogiškas reiškinys fiksuotas ir Lenkijos paslaugų srityje, tuo tarpu pramonėje ir finansų sektoriuje paaugo tik pajamų pokyčių medianos, kai prekybos sektoriuje veiklos rezultatų pokyčių medianos per lyginamąjį laikotarpį smuktelėjo. Taigi, apibendrinant, analizuojamo indekso atstovių pajamos buvo linkusios augti sparčiau už EBITDA pelnus.

Tarp stambiųjų Lenkijos bankų ir įmonių per pirmus tris šių metų mėnesius labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo anglių kasybos bendrovė JSW (EBITDA pelnas pašoko net 2207,3 procento), kas tiesiogiai susiję su gerokai pabrangusiu minimu energijos ištekliumi. Be to, daugiau nei dvigubai šoktelėjo dujų tiekėjos PGNiG, batais prekiaujančios CCC, naftos perdirbimo bendrovės Lotos bei dviejų bankų, t.y. Santander Bank bei Bank Pekao EBITDA pelnai. Pabrėžtina, jog visais paminėtais atvejais, išskyrus PGNiG kompaniją, pelnai šoktelėjo pastebimai labiau nei augo pajamos.

Kaip įprasta buvo apskaičiuoti ir analizuojamų stambiųjų Lenkijos įmonių ir bankų praėjusio ketvirčio EBITDA pelningumai. Paaiškėjo, jog bendra EBITDA maržų mediana per pirmą šių metų ketvirtį sudarė 27,7 procento ir buvo didesnė nei prieš metus, kuomet siekė 25,5 procento. Šio medianinio rodiklio prieaugis fiksuotas tiek pramonėje, tiek ir finansų sektoriuje, tuo tarpu paslaugų šakoje bei tarp prekybos įmonių jis nors ir nežymiai, bet kiek smuktelėjo. Tarp dvidešimties stambiųjų Lenkijos bankų ir bendrovių per lyginamąjį laikotarpį savo EBITDA pelningumus kilstelėjo aštuonios.  Per pirmąjį šių metų ketvirtį tarp analizuojamų WIG20 narių didžiausias maržas sugeneravo Santander Bank bankas bei anglių kasybos bendrovė JSW. Tuo tarpu dviejų prekybos įmonių, t.y. CCC bei Dino Polska, minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo pats mažiausias.



Kalbant apie ROA rodiklį arba turto grąžą, tai jo bendra mediana per pirmus tris šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, paaugo, be to, prieaugis fiksuotas ir paslaugų šakoje, finansų sektoriuje bei ypač tarp pramonės įmonių, kur ji pašoko daugiau nei dvigubai. O štai Lenkijos prekybos sektoriuje šis medianinis rodiklis nepakito. Lyginant su 2021 metų pirmais trimis mėnesiais, savo ROA rodiklius kilstelėjo net penkiolika analizuojamo indekso atstovių, dviejų nepakito, o vos trijų - krito. Absoliučiai didžiausią turto grąžą šįkart sugeneravo JSW kompanija, kas susiję su anglių kainos ir paklausos šuoliu. Be to, didesniais ketvirčio ROA rodikliais išsiskyrė naftos perdirbimo kompanija Lotos, vario bei sidabro kasybos ir gavybos bendrovė KGHM Polska Miedz bei dujų tiekimo įmonė PGNiG. Vienintelės batais prekiaujančios CCC ketvirčio turto grąža buvo neigiama.

Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės (P/E, P/BV, P/S, EV/EBITDA ir dividendinio pajamingumo) rodiklius matome, kad jų bendros medianos šiuo metu iš tiesų yra labai žemos, tad galima kalbėti apie per didelį WIG20 indekso narių akcijų nuvertinimą, kas susiję su didesne rizika. Ypač žemais medianiniais rinkos vertės rodikliais dabar pasižymi Lenkijos pramonės šakos atstovės. 

Tarp dvidešimties analizuojamo indekso narių šiais metais pabrango vos trijų nuosavybės vertybiniai popieriai, tad bendra akcijų kainų pokyčių mediana be jokios abejonės yra neigiama ir siekia net 27,3 procento. Tuo tarpu per 2021 metus padėtis buvo visiškai priešinga, t.y. atpigo vos trijų akcijos ir bendra akcijų kainų pokyčių mediana buvo teigiama. Labiausiai šiais metais krito Lenkijos prekybos įmonių rinkos vertė, o štai pramonės atstovių akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama.

Daugiausiai uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo anglių kasybos bendrovės JSW akcijų, kurių vertė pašoko net beveik devyniasdešimt procentų. Daugiau nei trečdaliu pakilo energetikos bendrovės PGE kapitalizacija, o naftos perdirbimo įmonės Lotos vertybiniai popieriai pabrango virš šešiolikos procentų. Tuo tarpu bent kol kas labiausiai nuo šių metų pradžios krito prekybos įmonės CCC kapitalizacija, kuri susitraukė net beveik šešiasdešimt procentų. Be to, pastebimiau smuktelėjo kompiuterinių žaidimų kūrėjo CD Projekt, televizijos paslaugas siūlančio Cyfrowy Polsat, internetinio prekybos tinklapio valdytojos Allegro, drabužių kūrimu, siuvimu ir pardavimu užsiimančios LPP bei mBank rinkos vertė.


WIG20 indeksas išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Bent šiuo metu tikrai nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




JSW akcijų kaina po atsimušimo į augimo kanalo viršutinę dalį atšoko ir pasikoregavo, na o šiuo metu esame horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė kryptis.


 

PGE akcijų kaina išlieka dabartinėje augimo tendencijoje, kuri prasidėjo dar vasario mėnesį, bei pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko. Jeigu paaiškės, jog tai tvarus judesys, tuomet augimas prasitęs.


  

Lotos akcijų kaina pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto augimo piko, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po kurio paaiškės tolimesnė kryptis. 




CCC akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje fazėje, tiesa, tuo pačiu šį mėnesį ji pakilo virš kritimo trendo linijos, na o po to sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis. Jei pavyks išsilaikyti virš kritimo trendo linijos, galime sulaukti didesnio atšokimo.


 

CD Projekt akcijų kaina po horizontalaus - konsolidacinio periodo, balandį pradėjo antrąjį korekcijos etapą, kuris ir toliau tęsiasi.




Cyfrowy Polsat akcijų kaina nuo praėjusių metų pabaigos yra kritimo fazėje ir jos metu pasiekė anksčiau suformuotą dugną, nuo kurio prieš tai ne kartą buvo atšokta. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo, na o priešingu atveju kritimas prasitęs.




Allegro akcijų kaina išlieka kritimo trende bei šį mėnesį nusmuko žemiau anksčiau suformuoto dugno. Jei paaiškės, jog tai tvarus judesys, tuomet kritimas ir naujo dugno paieška gali prasitęsti.




LPP akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje ir pastaruoju metu vyksta savotiška konsolidacija, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




mBank akcijų kaina nuo praėjusių metų pabaigos išlieka korekcinėje fazėje, kurios pabaigos ženklų šiuo metu vis dar nematyti.




Po kritimo Asseco Poland akcijų kaina šiuo metu yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Dino Polska akcijų kaina nuo metų pradžios išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės kur ji toliau judės. 




KGHM Polska Miedz akcijų kaina po atšokimo šiuo metu yra antroje korekcinėje fazėje, kurios pabaigos aiškių ženklų kol kas vis dar nematyti.




Orange Polska akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar praėjusių metų pabaigoje. Šiuo metu tikrai nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.

 


Pepco akcijų kaina po atšokimo išlieka kritimo etape bei šį mėnesį nukrito žemiau anksčiau prieš atšokimą suformuoto dugno. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.

 


Po dvigubos viršūnės suformavimo prasidėjo Bank Pekao akcijų kainos korekcijos etapas, kuris ir toliau tęsiasi bei šiuo metu nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Po ištrūkimo iš augimo kanalo pro apatinę dalį, PGNiG akcijų kaina išlieka savotiškoje horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, na o bandymas sugrįžti atgal į augimo kanalą buvo nesėkmingas.




Po ištrūkimo iš augimo kanalo pro apatinę dalį, PKN Orlen akcijų kaina išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje.




Po dvigubos viršūnės suformavimo prasidėjo PKO BP akcijų kainos korekcija, kuri ir toliau tęsiasi ir nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Nuo praėjusių metų pabaigos PZU akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje bei vėl eilinį kartą patestavusi nuosmukio liniją nukrito žemiau.




Po pakilimo iki anksčiau pasiekto visų laikų rekordinio kainos lygio ir jo patestavimo, susidarė taip vadinama dviguba viršūnė ir prasidėjo Santander Bank Polska akcijų kainos korekcija, kuri ir toliau tęsiasi.