Verslo ir rinkų naujienos » Didžiausias kritimas per dvejus metus


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-05-19 01:51.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34443


Atrodo, kad JAV stambus verslas nebegali perkelti didėjančių išlaidų ant vartotojų. Dėl to gali sumažėti maržos ir pelnas. Tokio scenarijaus šmėkla lėmė didelį akcijų išpardavimą Volstryte: Dow Jones 31490.07 (-3.57%), S&P500 3923.68 (-4.04%), Nasdaq 11418.16 (-4.73%).

Ketvirtadienio išpardavimo katalizatoriumi tapo naujienos iš prekybos tinklo Target. Vienas didžiausių JAV mažmenininkų pranešė, kad grynasis pelnas sumažėjo 52 procentais per metus ir perspėjo akcininkus dėl maržų kritimo dėl smarkiai išaugusių transporto išlaidų. Target akcijos buvo diskontuotos beveik 25 procentais.

Dieną anksčiau matėme panašią istoriją apie Walmart tinklą, kurio akcijos trečiadienį nuvertėjo daugiau nei 11 procentų (o šiandien dar 6,8 procento), o tai buvo didžiausias dienos nuosmukis nuo 1987 metų. Walmart valdyba taip pat skundėsi dėl maržų išlaikymo problemų. Tai patvirtintų hipotezę, kad Amerikos vartotojas jau taip palaužtas, kad įmonės nebegali jam permesti stulbinančio sąnaudų padidėjimo.

Jei taip yra, tai reiškia dideles bėdas visam Amerikos verslui, bet ypač didelėms viešai prekiaujamoms korporacijoms, kurios per pastarąjį dešimtmetį pasiekė labai dideles maržas. Viena vertus, dabar jie patiria drastišką sąnaudų padidėjimą dėl brangesnių žaliavų ir darbo užmokesčio spaudimo, kita vertus, jie pradeda susidurti su kliūtimi – mažėja parduodamų prekių kiekis, jei kainos didėja.

„Matydami Target tinklo bėdą, žmonės nerimauja, kad gali sumažėti ir kitų įmonių uždarbio perspektyvos. Dėl didelės infliacijos vartotojų nuotaikos yra prastos. Kai kurie tikėjosi infliacijos lėtėjimo ženklų, o Target šiandien to nepateikė“ - komentavo Thomas Hayes iš Niujorko Great Hill Capital.

Stiprus išpardavimas paveikė ir technologijų gigantus, kurie buvo praėjusio dešimtmečio bumo generolai. Tesla, Nvidia ir Amazon akcijos nuvertėjo maždaug 7 procentais. Net Apple (-5,6 procento) ir Microsoft (-4,3 procento) vertybiniai popieriai, kuriems pastaraisiais mėnesiais sekėsi aiškiai geriau nei likusiai akcijų rinkai, pigo.

Tokia nuosmukių struktūra papildomai paveikia investuotojų nuotaikas. Pralaimi ir tie, kurie susitelkė į „augimo įmones“, kurios jau beveik metus buvo pervertintos, ir stambių ir tradicinių verslų, tokių kaip prekybos tinklai, šalininkai. Be to, nuolat auga vadinamasis kredito skirtumas, tai yra skirtumas tarp įmonių skolos palūkanų normų ir JAV vyriausybės skolos. Į biržos sąrašus įtrauktoms korporacijoms tai reiškia ne tik didesnes palūkanų sąnaudas, bet ir apsunkintą galimybę gauti paskolas, o kai kuriais atvejais (vadinamosios zombių kompanijos) net bankrotą.

Rinkoje šiuo metu laukiama, kad Federalinis rezervų bankas labai padidins palūkanų normas. Remiantis FedWatch Tool skaičiavimais, ateities sandorių rinka įkainoja 87 procentų tikimybę, kad birželį bazinė palūkanų norma bus kilstelta 50 bazinių punktų, liepą tokia tikimybė siekia 74 procentu, o rugsėjį - 54 procentus.