Verslo ir rinkų naujienos » W.Buffet apsipirkimas išpardavimo metu


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-05-17 18:43.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34434


JAV vertybinių popierių komisijai pateikta privaloma ataskaita parodė Warren Buffett investicinės įmonės portfelio pokyčius. Berkshire Hathaway išleido daugiau nei 40 milijardų dolerių akcijų rinkoje, t.y. pirko bankų, energetikos įmonių vertybinius popierius bei investavo į Formule 1.

Pagal įstatymą fondų valdytojai, kurių turtas didesnis nei 100 mln. dolerių, privalo pateikti 13f formą JAV vertybinių popierių ir biržos komisijai (SEC), kuri atskleidžia jų turimas pozicijas. Jie turi tai padaryti per 45 dienas nuo paskutinės ketvirčio dienos. Dauguma fondų laukia iki šio laikotarpio pabaigos, kad paslėptų savo investavimo strategiją. Galutinis terminas buvo pirmadienis, gegužės 16 dieną, ir dabar mes žinome, į ką Warren Buffett investavo praėjusį ketvirtį.

Tai, kad Berkshire Hathaway aktyviai investavo pinigus pirmąjį ketvirtį, jau žinoma iš kasmetinio investuotojų susitikimo, vykusio balandžio / gegužės mėnesį Nebraskoje. Bendrovės vadovai Buffett ir Munger paskelbė, kad grynųjų pinigų suma sumažėjo nuo rekordinio 146,72 mlrd. dolerių lygio 2021 metų pabaigoje iki 106,26 mlrd. dolerių 2022 metų pirmojo ketvirčio pabaigoje.

Be to, kad išleido dar 3,2 milijardo dolerių nuosavų akcijų supirkimui ir perėmėte draudiką Alleghany už 11,6 milijardo dolerių. Warren Buffett ir jo komanda padarė keletą didelių žingsnių. Vienas ryškiausių yra investicijos į energetikos ir finansų sektorius.

13f ataskaita rodo, kad Warren Buffett nusipirko 14,6 procento Occidental Petroleum akcijų. Dėl šio žingsnio Berkshire Hathaway tapo viena iš 10 didžiausių minimos bendrovės vertybinių popierių valdytojų. Per pastaruosius kelis mėnesius kompanija taip pat padidino savo Chevron akcijų paketą, nupirkdama daugiau nei 3 kartus daugiau akcijų nei turėjo 2021 metų pabaigoje.

Energijos akcijos (Chevron, Occcidental) šiais metais pasirodė geriausiais S&P500 indekse, nes joms buvo naudingas žaliavų kainų kilimas, prasidėjęs po Rusijos invazijos į Ukrainą. Chevron nuosavybės vertybiniai popieriai pabrango 47 procentais, o Occidental – 134 procentais. Palyginimui, S&P500 indeksas nukrito 16 procentų.

Per pirmąjį ketvirtį bendrovė įsigijo 55 milijonus Citigroup akcijų, o paketas yra vertas maždaug 3 mlrd. dolerių. Tuo pat metu Berkshire Hathaway pardavė turėtą likusią Wells Fargo banko akcijų dalį, kuri anksčiau buvo viena didžiausių portfelio pozicijų.

Savo ruožtu Apple rinkos vertės kritimas pirmąjį ketvirtį paskatino Warren Buffett nusipirkti daugiau akcijų už maždaug 600 mln. dolerių. Tai vis dar didžiausias jo portfelio elementas. Technologinėje srityje dar buvo nupirkta 11,4 procento kompiuterius ir spausdintuvus gaminančios bendrovės HP akcijų ir 9,5 procento Microsoft įsigyto žaidimų gamintojo Activision Blizzard nuosavybės vertybinių popierių. Taip pat trimis procentais buvo padidinta turima General Motors akcijų dalis.

Verta paminėti, kad Berkshire Hathaway ženkliai kilstelėjo savo akcijų paketą Formulės 1 lenktynių seriją valdančioje įmonėje Formula One Group (priklausanti Liberty Media). Papildomai įsigijus 5,6 mln. akcijų, bendra nuosavybė padidėjo iki 7,7 mln. akcijų, kurių vertė beveik pusė milijardo dolerių.

Warren Buffett yra gerai žinomas vertės investavimo šalininkas. Jis jau seniai patarė investuotojams „būti godiems, kai kiti bijo“. Šią filosofiją buvo sunku įgyvendinti pastaruosius dvejus metus, per kuriuos investuotojų nuotaikos buvo labai optimistiškos. Dabar, kai rinka patiria kritimą, Berkshire Hathaway turi puikią galimybę įtraukti daugiau akcijų į savo platų portfelį.