Verslo ir rinkų naujienos » Į Volstrytą sugrįžo kritimas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-05-12 02:20.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34407


Buvo manoma, kad tai bus diena, kai Volstryte nutrūks nuo balandžio vidurio besitęsianti nuosmukio banga. Taigi, nepavyko. Nasdaq indeksas nukrito dar virš trijų procentų, kai vartotojų infliacijos duomenys nemaloniai nustebino daugumą ekonomistų ir investuotojų: Nasdaq 11364.23 (-3.18%), S&P500 3935.18 (-1.65%), Dow Jones 31834.11 (-1.02%).

Balandžio mėnesio infliacijos statistika turėjo būti svarbiausia trečiadienio sesijoje Amerikoje. Ir ji buvo, bet tikriausiai ne taip, kaip tikėtasi. Rinkos ekonomistai suformulavo hipotezes, kad vartotojų kainų indekso ataskaita parodys, kad kovo mėnesio rodmuo (8,5 procento) pažymėjo infliacijos piką. Tuo tarpu balandžio mėnesio metinės infliacijos rodiklis iš tikrųjų buvo mažesnis nei kovo mėnesio, tačiau pats rodmuo pasirodė esąs didesnis nei tikėtasi.

Kas dar blogiau, vadinamoji bazinė infliacija – tai kainų indeksas, neįskaitant maisto, kuro ir energijos, buvo irgi didesnė nei laukta. Tai rodo, kad infliacinis spaudimas didžiausioje pasaulio ekonomikoje viršija dabartines kategorijas (degalai, maistas, automobiliai) ir veikia kitus sektorius. Ir tai būtų signalas Federaliniam rezervui dar labiau didinti palūkanų normas.

Tuo tarpu didžiausią rūpestį akcininkams ir fiksuotos atkarpos obligacijų savininkams jau kelis mėnesius kelia augančios kredito kainos. Ypač tai pasakytina apie vadinamųjų augančių įmonių, kuriose investuotojai tikisi reikšmingo pajamų augimo tolimoje ateityje, nuosavybės vertybinius popierius. Didėjant diskonto normai, šios būsimos pajamos tampa vis mažiau vertos dabartiniais pinigais, todėl vertinimas smarkiai sumažėja. Nuo gruodžio mėnesio FANG įmonių vertė susitraukė daugiau nei dviem trilijonais dolerių.

Vien per pastarąjį mėnesį Nasdaq indeksas nukrito daugiau nei 15 procentų, o nuo metų pradžios susitraukė daugiau nei 27 procentais. Todėl šio indekso atveju galime kalbėti apie visavertę meškų rinką.

Didžiausias indėlis prie S&P500 ir Nasdaq nuosmukio teko daugiau nei 5 procentais nuvertėjusioms Apple akcijoms – „mega-sunkiajai“ technologijų kompanijai, kuriai pastaraisiais mėnesiais sekėsi geriau nei likusiai rinkai. Šiame kontekste ne mažiau svarbus ir Microsoft, kurio akcijos trečiadienį prarado 3,3 procento savo vertės.

Tačiau tai yra niekis, palyginti su Coinbase akcininkų drama. Šios įmonės kapitalizacija susitraukė net 26,4 procento paskelbus labai prastus ketvirčio rezultatus. Visa tai buvo sujungta su dar vienu kritimu kriptovaliutų rinkoje: bitkoino kaina smuko iki žemiausio lygio nuo 2020 metų, eteris prarado beveik 10 procentų, o litekoinas net 15 procentų.

Ketvirtadienį paaiškės balandžio mėnesio Amerikos gamintojų kainų indekso pokyčio duomenys. Laukiama, kad metinis jo prieaugis sumažėjo nuo 11.2 iki 10.7 procento, o bazinis rodiklis krito nuo 9.2 iki 8.9 procento.