Verslo ir rinkų naujienos » Nasdaq žemiausiai nuo 2020 metų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-05-10 02:47.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34390


Akcijų rinkos dugnas dar nerastas. JAV akcijų rinka pasineria į meškų rinką, o indeksai nusirito iki daugiau nei vienerių metų žemiausius lygius: Nasdaq 11623.25 (-4.29%), S&P500 3991.24 (-3.20%), Dow Jones 32245.70 (-1.99%). Investuotojai susirūpinę dėl palūkanų normų didėjimo lėtėjant ekonomikos augimui.

Nors penktadienį dar matėsi „dugno pirkimo“ ženklai, tačiau pirmadienį susidūrėme su „krioklio dariniu“. Akcijų rinkos buliai net nebandė apginti rinkos, kuri po silpno atsivėrimo užsidarė žemiausiuose lygiuose per daugiau nei metus.

S&P500 pirmą kartą nuo 2021 metų balandžio nukrito žemiau 4000 punktų. Tokiu būdu svarbiausias JAV akcijų indeksas nuo sausio piko jau susitraukė 17,2 procento ir yra arti meškų rinkos linijos (Amerikoje apibrėžiama kaip daugiau nei 20 procentų kritimas nuo piko).

Tokia sutartinė meškų rinka (-28 procentai nuo piko) jau vyksta Nasdaq biržoje, kur indeksas pirmadienį baigė žemiausiame lygyje nuo 2020 metų lapkričio. JAV indeksai smuko keletą savaičių iš eilės. Dow Jones tai ilgiausia tokia serija per trejus metus, S&P500 – nuo 2011 metų birželio, o Nasdaq atveju – nuo 2012 metų lapkričio.

Kas kelia nerimą JAV investuotojams? Atsakymą galima apibendrinti vienu žodžiu: stagfliacija. Amerikos ekonomika įžengė į 2022 metus kai vartotojų infliacija buvo didžiausia per 40 metų ir smarkiai sulėtėjo bendrojo vidaus produkto augimas. Be to, Federalinis Rezervų bankas rimtai ėmėsi pinigų politikos normalizavimo, labiausiai per 22 metus padidino palūkanų normą ir nuo birželio mėnesio pradės bendro balanso mažinimo programą.

Eufemistiškai tai nėra pati geriausia aplinka akcijų rinkai. Ir tikrai tai kenkia pervertintoms rinkoms, įvertintoms kelių dešimčių procentų priemoka, palyginti su istoriniais standartais. Ir tai yra rinka, su kuria dirbome pastaruosius dvejus metus (ar ilgiau). Dabar vertinimai, suprantami kaip akcijų kainų ir numatomų įmonių pelnų santykis, pradeda normalizuotis.

„Amerikos individualių investuotojų asociacija (AAII) savo savaitinėje apklausoje užduoda vieną paprastą klausimą: kokios akcijų rinkos krypties tikitės per ateinančius šešis mėnesius? Praėjusį mėnesį tik 19 procentų respondentų buvo nusiteikę optimistiškai, o tai yra žemiausias 4 savaičių vidurkis per tris dešimtmečius“ - pirmadienio komentare rašė Alejo Czerwonko iš UBS Global Wealth Management.

Tuo pačiu metu skolų rinkoje vyksta labai įdomūs dalykai. JAV dešimties metų trukmės iždo obligacijų pajamingumas pirmadienį pasiekė 3,20 procento lygį (o vėliau nukrito iki 3,03 procento) – tai beveik prilygsta 2018 metų lapkričio mėnesio maksimumui. Tuomet akcijų rinka sureagavo gruodį kilusia panika, kuri tada privertė Federalinį rezervą nedelsiant atsisakyti balanso mažinimo ir vėliau taip pat sumažinti palūkanų normas. Tačiau tuomet FED sugebėjo pakelti palūkanų normą iki beveik 2,5 procento, o infliacija neviršijo 8,5 procento. Dabar situacija yra daug sudėtingesnė ir akivaizdžiai blogesnė finansinio turto savininkams.