Verslo ir rinkų naujienos » STAIGMENA, Užfiksuotas JAV ekonomikos kritimas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-04-28 15:51.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34341


Remiantis šiandien paviešintais pirminiais preliminariais duomenimis, per pirmąjį šių metų ketvirtį didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika nelauktai smuktelėjo.

Per praėjusį ketvirtį fiksuotas sumetintas 1.4 procento Amerikos bendrojo vidaus produkto kritimas, o prognozuota, kad didžiausia pasaulyje ekonomika paaugs vidutiniškai 1.1 procento.

Priminsime, kad per paskutinį praėjusių metų ketvirtį šios šalies bendrasis vidaus produktas paaugo net 6.9 procento.

Amerikos vartotojų išlaidos, kurios sukuria apie septyniasdešimt procentų šalies BVP vertės, šįkart paaugo 2.7 procento, kai ketvirtį prieš tai prieaugis siekė 2.5 procento. Taip pat didėjo negyvenamosios ir gyvenamosios paskirties ilgalaikės investicijos.

Kaip skelbiama, ekonomikos kritimą daugiausia lėmė rekordinis prekybos deficitas ir sumažėjusios investicijos į atsargas. Kartu grynasis eksportas ir atsargos neigiamai BVP pokytį paveikė apie 4 procentinius punktus. Be to, fiksuotas ir federalinės valdžios, valstijos bei vietos valdžios išlaidų sumažėjimas, kuris taip pat turėjo neigiamą poveikį.

Išlaidų gynybai sumažėjimas 8,5 procento buvo ypatingas stabdis, kuris nurėžė trečdalį procentinio punkto nuo galutinio BVP pokyčio rodiklio.

Tai pirmasis didžiausios pasaulyje ekonomikos nuosmukis nuo pandemijos pradžios. Priminsime, kad tai tik pirminis preliminarus vertinimas, o antrojo vertinimo kaip pakito Amerikos BVP rezultatus sužinosime gegužės pabaigoje.