Verslo ir rinkų naujienos » Pasaulinė vyriausybių skola šiais metais išaugs iki 71 trilijono dolerių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-04-06 15:15.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=34206


Remiantis naujausia ataskaita, tikimasi, kad 2022 metais pasaulinė valstybių skola padidės 9,5 procento iki rekordinio 71,6 trilijono JAV dolerių lygio, o naujas skolinimasis taip pat išliks padidėjęs.

Trečiadienį paskelbtame antrajame kasmetiniame valstybės skolos indekse Didžiosios Britanijos turto valdytojas Janus Henderson prognozuoja, kad pasaulinė vyriausybių skola pakils 9,5 procento, pirmiausia dėl JAV, Japonijos ir Kinijos, tačiau tikimasi, kad dauguma šalių taip pat padidins skolinimąsi.

Minima skola 2021 metais šoktelėjo 7,8 procento iki 65,4 trilijono JAV dolerių, nes kiekvienoje įvertintoje šalyje skolinimasis padidėjo, o skolos aptarnavimo išlaidos sumažėjo iki rekordiškai žemų 1,01 trilijonų JAV dolerių, kai efektyvi palūkanų norma siekia tik 1,6 procento, rašoma ataskaitoje.

Tačiau numatoma, kad 2022 metais skolos aptarnavimo kaštai gerokai padidės, t.y. maždaug 14,5 procento, skaičiuojant pastovia valiuta, iki 1,16 trilijono dolerių.

„Pandemija turėjo didžiulį poveikį vyriausybių skolinimuisi, o pasekmės dar kurį laiką tęsis. Ukrainoje besivystanti tragedija taip pat greičiausiai privers Vakarų vyriausybes skolintis daugiau, kad būtų finansuojamos išaugusios gynybos išlaidos“ – sakė Janus Henderson pasaulinių obligacijų portfelio valdytoja Bethany Payne.

Remiantis naujausia antradienį paskelbta S&P Global Ratings pasauline skolinimosi ataskaita, 2022 metais numatoma, kad naujas valstybių skolinimasis pasieks 10,4 trilijono dolerių lygį, t.y. beveik trečdaliu daugiau nei vidurkis prieš Covid-19 pandemiją.

„Tikimės, kad skolinimasis išliks padidėjęs dėl didelių skolų pratęsimo poreikių, taip pat fiskalinės politikos normalizavimo iššūkių, kuriuos kelia pandemija, didelė infliacija ir poliarizuota socialinė bei politinė aplinka“ – sakė S&P Global Ratings kredito analitikė Karen Vartapetov.