Straipsniai » Finansų rinkos » Rinkų nuosmukis – galimybės stiprioms kompanijoms

Finastos fondų apžvalgos tema, kaip fundamentaliai stiprios kompanijos šiuo metu aktyviai žvalgosi bei stengiasi perimti patrauklius aktyvus, kurie dėl bendro rinkos nuosmukio yra gerokai atpigę.
Autorius: Finasta IV, Parašyta: 2008-05-21 23:27.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=3413


Šių metų pirmasis ketvirtis pagal bendrą įsigijimų ir susijungimų (angl. mergers and acquisitions arba sutrumpintai M&A) apyvartą pasaulyje nuo praėjusiu metų to paties laikotarpio sumažėjo 30% – tai viena iš finansų rinkų nuosmukio pasekmių. Ypač tai pastebima privataus kapitalo kompanijų, kurių pagrindinis finansavimo šaltinis yra skolintos lėšos, įsigijimų dalyje – ši nuo 29% prieš metus nukrito iki 9%. Tačiau situacija mes matome kiek kitu kampu, todėl šio mėnesio temoje apie tai ir norėtume pasidalinti.

Nepaisant nominalaus M&A sumažėjimo, pastebima kita tendencija – fundamentaliai stiprios kompanijos, per spartaus augimo metus sukaupusios nemaža dalį grynųjų pinigų savo balansuose, šiuo metu aktyviai žvalgosi bei stengiasi perimti patrauklius aktyvus, kurie dėl bendro rinkos nuosmukio yra gerokai atpigę. Kaip gerus pavyzdžius mūsų regione galima pateikti vieną iš stambiausių draudimo bendrovių Centrinėje Rytu Europoje iš Austrijos „Viena Insurance Group“, kuri už 1,45 mlrd. Euru įsigijo „Erste“ banko draudimo verslą. Taip pat Lenkijos mažmeninio aprangos tinko operatorius „Vistula & Wolczanka“ pateikė neprivalomą pasiūlymą supirkti du trečdalius juvelyrinių dirbinių tinklo „W.Kruk“ už 130 mln. JAV dolerių. Verta paminėti ir „PPF Group“ pateiktą neprivalomą pasiūlymą supirkti Čekijos generinių vaistų gamintojo „Zentiva“ akcijas šiek tiek
aukščiau rinkos kainos. Nors šis veiksmas nebuvo suderintas su kompanijos vadovybe ir sunku prognozuoti kaip pasibaigs ši istorija, tačiau tai dar karta parodo, jog instituciniai investuotojai teigiamai vertina CRE regiono perspektyvas bei yra pasiruošę mokėti net ir aukštesne nei rinkos kaina už patrauklius aktyvus.

Šia minti puikiai patvirtina viena iš mūsų pagrindinių investicinių idėjų Infrastruktūros fonde- kompanija „Strabag“. Šis austrų infrastruktūros gigantas pasinaudodamas situacija rinkoje, patraukliomis kainomis supirkinėja kompanijas CRE regione, taip agresyviai plėsdamas savo veiklos geografiją bei didindamas akcijų vertę. Nuo metu pradžios „Strabag“ jau spėjo perimti 2 kelių tiesimo bei infrastruktūros kompanijas Vokietijoje, transporto infrastruktūros kompanija Švedijoje, trečia pagal dydį statybų bendrovę Albanijoje, statybų bendrovę Italijoje bei Čekijos tiltų statytoją.

Ekonomikos lėtėjimo fazėje fundamentaliai stiprios bendrovės atlieka sanitaro vaidmenį – jos perima dėl vadovų nekompetentingumo ar dėl bendro neigiamo rinkos sentimento atpigusias patrauklias kompanijas, taip stiprindamos pozicijas rinkoje bei siekdamos efektyvinti veiklą. Šie rinkos žaidėjų veiksmai taip pat gali indikuoti tai, jog esame arti „dugno“, kadangi įmonės intensyviai perima kitas kompanijas, nes netiki, jog artimoje ateityje sulauks dar žemesnių kainų.