Straipsniai » Investavimo pagrindai » Investicinio plano svarba ir formavimas

Investavimo - prekiavimo planas yra būtina sėkmingo investavimo finansų rinkose sąlyga. Dauguma profesionalių investuotojų - prekybininkų neapsieina be šio vadovo rinkoje.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-29 01:46.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33868


Šįkart pažvelgsime į investicinį planą – kodėl toks planas svarbus investuotojui - prekiautojui, kaip tinkamai jį sutvarkyti ir kodėl investuojant verta jį turėti prieš akis. Taip pat pažvelgsime į atskirus plano elementus, dėl kurių jis efektyviai veiks mūsų naudai.

Investavimo - prekiavimo planas yra būtina sėkmingo investavimo finansų rinkose sąlyga. Dauguma profesionalių investuotojų - prekybininkų neapsieina be šio vadovo rinkoje. Pradedantys investuotojai turėtų žinoti, kad reikia naudoti tokį planą ir darbas su juo yra savaime suprantamas dalykas. Investicijų plano dėka puikiai žinome, kaip elgtis netikėtų įvykių atveju. Tai neįkainojama dienos, swingo ir pozicijų tipo prekiautojams - investuotojams.
 
Kiekvienas, norintis pasiekti sėkmę prekybos pasaulyje, turi turėti savo taisykles tiksliai surašytas, kad galėtų jomis remtis sunkesnėmis akimirkomis. Kaip jūreivis, kuris atviroje jūroje neapsieina be žemėlapio ir kompaso, taip ir investuotojas - prekiautojas biržose neapsieis be tiksliai parengto plano, nurodančio, kaip elgtis konkrečioje situacijoje. Investavimas į akcijų rinką arba investavimas į Forex be aiškiai nustatytų taisyklių yra kelias į pragarą. Investuotojas - prekiautojas, kuris jų neturi ir remiasi intuicija, turi mažai šansų sulaukti ilgalaikės sėkmės biržoje. Rinkose galioja taisyklė, kad sėkmė palanki pasiruošusiems.

Žinoma, yra daug būdų, kaip parašyti savo asmeninį planą. Vieniems labiau patinka detaliau aptarti elementai, kitiems – glausta ir aiški plano forma. Taip pat galima rinktis tarp elektroninio ar tradicinio plano.
 

Kaip atrodo investavimo - prekiavimo planas?

Investavimo - prekybos planą galima parengti tiek elektroninėje, tiek tradicinėje versijoje. Spausdintą versiją reiktų pritvirtinti prie monitoriaus, ko dėka galėsite nuolat matyti bei laikytis taisyklių investuodamas - prekiaudamas. Tai turėtų suteikti jums ramybės ir pasitikėjimo jausmą, kad sugebate reaguoti į bet kokią rinkos situaciją.


Kokie elementai turėtų būti įtraukti į planą (sistemą):

pasirinkti finansiniai instrumentai - reikia užsirašyti, kurie instrumentai yra prioritetiniai, o kurie lieka antrame plane (konkrečios valiutų poros, akcijos, išvestiniai instrumentai)

darbo laikas - tai taikoma teikiant pirkimo / pardavimo pavedimus ir stebint rinką (labai svarbu aiškiai apibrėžti, kada konkrečią dieną nustojate investuoti - prekiauti)

signalai - smulkiai aprašykite, ko ieškote finansų rinkose ir koks pats modelis

įėjimas - sąlygos, kurios turi būti įvykdytos, kad galėtumėte įeiti į rinką

pinigų valdymas - pozicijų valdymo taisyklės (stop loss (nuostolio apribojimo) ir take profit (pelno realizavimo) nustatymas, dalinis pozicijos uždarymas), rizikos lygis procentais, pozicijos dydžio nustatymas

laiko tarpas - kokiam laikotarpiui grafike teikiate pirmenybę bei koks gali būti pagalbinis (pvz., naudojant pelno tikslą)

psichologija - patarimai, kuriuos perskaitėte prieš pradėdami veikti rinkoje ir kurie padeda susikaupti

klausimai prieš kiekvieną investiciją - tarnauja kaip paskutinė santrauka prieš faktinį pirkimo / pardavimo pavedimą (Kokia bus pozicija? Kada realizuosite pelną? Ar tai logiška? Tai atitinka modelius, kurių ieškote?)

Tačiau investicinis planas gali būti dar labiau smulkmeniškas. Planas gali būti papildytas kitais elementais, tokiais kaip darbas su prekybos žurnalu. Visa tai padeda optimizuoti pasirinktas strategijas. Būtina laikyti pirštą ant pulso ir mokėti prisitaikyti prie rinkos situacijos, ir priklausomai nuo jos redaguoti tokį planą. Taip pat turite sau prisipažinti, kodėl norite investuoti - prekiauti, kokie yra jūsų tikslai ir kiek laiko galime tam skirti. Nuo to priklauso kaip sukursime savo planą ir strategiją. Jei viskas apgalvota, sprendimas priimtas, nelieka nieko kito, kaip pradėti kurti planą ir vėliau būtinai jo laikytis.


Išvados

Finansų rinkose neapsieisite be nusistovėjusių taisyklių, kurios aiškiai apibrėžia, kada veikti, o kada geriau susilaikyti. Rinkos niekas neriboja, todėl šiuos apribojimus būtina nustatyti sau. Investuojant į finansų rinkas reikia užsispyrimo ir, svarbiausia, disciplinos kartu su solidžiu pasirengimu. Nereikia mestis į gilų vandenį ir iš karto griebtis sudėtingų dalykų.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais