Verslo ir rinkų naujienos » Į Volstrytą sugrįžo nuosmukiai


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-26 01:42.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33847


Po pirmadienio „stebuklų“ į Volstrytą sugrįžo nuosmukiai: Dow Jones 34297.73 (-0.19%), S&P500 4356.45 (-1.22%), Nasdaq 13539.30 (-2.28%). Fonas išlieka nepakitęs - tai labai aukšti akcijų vertinimai artėjant JAV pinigų politikos normalizavimui.

Reikia pripažinti vieną – JAV akcijų rinkos stebėjimas vėl tapo įdomia veikla. Sausis pamažu eina į pabaigą, o jo metu iš esmės buvo tik viena kryptis - žemyn. Amerikos akcijų rinkos indeksai taip pat krito visą praėjusią savaitę, o po to sekė pirmadienio atšokimas.

Tačiau antradienį grįžta prie raudonos spalvos - kritimo. Didžiausią nepastovumą vėl parodė Nasdaq, kuris, nors ir bandė atsigauti antroje sesijos dalyje, dieną baigė solidžiu nuosmukiu ir žemiausiame uždarymo lygyje nuo praėjusių metų gegužės. Tiesa, kitiems dviems indeksas sekasi geriau. Dow Jones indeksas netgi vienu metu fiksavo prieaugį, bet galiausiai pralaimėjo ir kiek pasikoregavo, o platusis rinkos indeksas S&P500 taip pat krito.

Antradienį prasidėjo dvi dienas truksiantis Federalinio atviros rinkos komiteto (FOMC) posėdis. Rinka mano, kad FED vadovybė paskelbs apie obligacijų pirkimo (QE) programos pabaigą kovo mėnesį ir praneš apie pirmąjį palūkanų normos kėlimą, kurio tikimasi kitame, t.y. kovo mėnesio FOMC susitikime. Tai bus atsitraukimas nuo beveik dvejus metus vykdytos nulinės palūkanų normos (ZIRP) politikos ir finansinių sąlygų griežtinimo ciklo pradžia.

Ne paslaptis, kad būtent ZIRP ir QE politika kartu su kelių trilijonų fiskaliniu deficitu padėjo išpūsti didžiausią finansinį burbulą istorijoje, iš kurio vis greičiau išeina oras. JAV akcijų rinkos cikliškai pakoreguotas P/E (CAPE) santykis siekia 36, palyginti su beveik 40 lygiu 2021 metų pradžioje. Tik kartą istorijoje Amerikos akcijos buvo tokios brangios – tai buvo interneto burbulo viršūnėje XX amžiaus pabaigoje. Palyginimui, 1929 metų krachas prasidėjo kai CAPE siekė trisdešimt.

Krachas matomas vadinamųjų memų akcijų vertinimuose. Tokių kompanijų kaip Blockbuster, Koss, Clover ir Tilray akcijos nuo piko jau nukrito net daugiau nei 90 procentų. Taip pat yra technologijų įmonių, kurių vertinimai nuo praėjusių metų aukštumų sumažėjo 60 – 80 procentų. Užtenka paminėti tokius pavadinimus kaip Peloton (-82 procentai), Zoom (-56 procentai), Roku (-54 procentai) ar Virgin Galactic (-64 procentai). Išpardavimas šiame sektoriuje jau panašus į tai, kas nutiko su Nasdaq 2000 – 2002 metais.

Sentimentų Volstryte taip pat nepagerina geopolitiniai pranešimai. Auganti įtampa aplink Ukrainą. Tiek Rusija, tiek NATO sutelkia savo pajėgas aplink minimą šalį. Nors reguliarus karas vis dar atrodo mažai tikėtinas, galimos JAV ir ES sankcijos Rusijai (ir Rusijos atsakas į jas) gali įstumti pasaulį į rimtą ekonomikos ir energetikos krizę su dar didesne infliacija bei recesija.

Trečiadienį savo ketvirčio veiklos rezultatus paviešins: Tesla, Intel, AT&T, Boeing ir kitos įmonės.