Verslo ir rinkų naujienos » Sudėtinga padėtis dujų rinkoje Europoje gali išlikti ir ateinančiais metais


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-25 15:18.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33843


Goldman Sachs analitikai mano, kad sudėtinga padėtis Europos gamtinių dujų rinkoje, dėl kurios pastaraisiais metais smarkiai išaugo šios žaliavos kaina, gali išlikti ir ateinančius kelerius metus. Jie pabrėžia, kad tai nėra pagrindinis scenarijus, tačiau vartotojai ir investuotojai turėtų į tai atsižvelgti.

Goldman Sachs analitikai nurodo, kad šildymo sezonas Europoje pamažu baigiasi artėjant pavasariui, o tai gali paskatinti optimizmą, kad krizė šio žemyno energetikos rinkoje taip pat eina į pabaigą, ypač kai pastaruoju metu Europai tenka rekordinis dujų iš SGD kiekis.

"Mūsų nuomone, toks mąstymas per ankstyvas. Ne tik dėl to, kad išlieka trumpalaikiai dujų tiekimo rizikos veiksniai, bet ir dėl to, kad su dujų tiekimu susijęs neapibrėžtumas tęsis ir į ateinančią vasarą, o galbūt ir iki 2025 metų" – rašo minimo investicinio banko analitikai.

„Tai reiškia, nors tai ir nėra mūsų pradinis scenarijus, bet sunkumai subalansuojant dujų tiekimą Europoje, kurie praėjusių metų pabaigoje kainas iškėlė į istorinį lygį, per ateinančius kelerius metus gali pasikartoti. Todėl manome, kad energijos vartotojai ir investuotojai turėtų atsižvelgti į šią riziką“ – pridūrė jie.

Goldman Sachs analitikai tikisi, jog ženkliai sumažės dujų gavyba Nyderlanduose bent iki 2023 metų (dėl Groningeno telkinio uždarymo), taip pat laukia SGD importo į Europą kritimo mažiausiai iki 2024 metų dėl augančios paklausos Azijoje.

„Net ir darant prielaidą, kad vasarą normalizuosis dujų srautai iš Rusijos, Europos dujų tiekimo balansas išliks sutrikęs bent iki 2025 metų, palyginti su penkerių metų vidurkiu. Iki 2025 metų bus pradėti vykdyti nauji išdujinimo projektai, kurie didins pasaulinį SGD tiekimą. Iki tol, darant prielaidą, kad žiema bus šiltesnė nei įprastai, sudėtinga situacija Europos dujų rinkoje nesikeis, o dujų kainos TTF išliks virš 10 metų vidurkio, kuris siekia 19 Eur/MWh“ – rašoma pranešime.

Iki tol Europos rinka išliks pažeidžiama, ypač žiemą, ypač dėl bet kokių neigiamų netikėtumų, dėl kurių gali prireikti toliau didinti kainas, siekiant subalansuoti pramonės paklausą ir pasiūlos trūkumą.

Goldman Sachs analitikai baziniame scenarijuje prognozuoja, kad vasario mėnesį Olandijos TTF biržoje dujų kaina sieks 75 eurus už megavatvalandę, kovą nukris iki 53 Eur/MWh, o visų 2022 metų vidurkis sieks 36 eurus už megavatvalandę.

Šiandien gamtinės dujos Nyderlandų TTF biržoje pinga virš vieno procento iki 91,98 eurų už megavatvalandę, kai vakar kaina pašoko net aštuonioliką procentų.