Verslo ir rinkų naujienos » Senokai matytas teigiamas Vokietijos obligacijų pajamingumas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-19 12:39.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33812


Vokietijos dešimties metų trukmės valstybinių obligacijų pajamingumas trečiadienį pakilo virš nulio procentų. Jis tapo teigiamas pirmą kartą nuo 2019 metų gegužės mėnesio.

Dar prieš dvyliką mėnesių Vokietijos dešimties metų obligacijų pajamingumas buvo mažesnis nei minus 0,5 procento. Tai reiškė, kad investuotojai teoriškai buvo pasirengę mokėti papildomai, kad galėtų turėti šiuos vertybinius popierius. Šiandien jis vienu metu buvo pakilęs iki 0,022 procento, kai dar vakar buvo neigiamas ir siekė 0,018 procento.

Per paskutines savaites pasaulinėse rinkose įvykęs obligacijų išpardavimas yra investuotojų reakcija į spartėjančią infliaciją ir JAV Federalinio Rezervų banko pinigų politikos griežtinimo perspektyvą. Daugėja spėlionių, kad FED aktyviau reaguos į siaučiančią infliaciją ir kovo mėnesį padidins bazinę palūkanų normą net 50 bazinių punktų, o tai būtų pirmasis tokio dydžio palūkanų kėlimas nuo 2000 metų.

Europos Centrinis bankas šiais metais neplanuoja kelti palūkanų normų, tačiau ketina nutraukti pandeminę turto pirkimo programą. Bet rinkoje jau spekuliuojama, kad ir ECB gali būti priverstas paankstinti savo palūkanų normų kėlimą.

Skolų su neigiamu pajamingumu vertė per pastaruosius dvyliką mėnesių pasaulyje sumažėjo daugiau nei 8 trilijonais dolerių ir nukrito žemiau 10 trilijonų dolerių.