Verslo ir rinkų naujienos » Norvegija paims daugiau pinigų iš savo investicinio fondo


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-17 17:50.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33802


Norvegijos vyriausybė ketina paimti daugiau pinigų iš savo fondo, kuris yra didžiausias tokio tipo fondas pasaulyje bei kuris investuoja valstybės gautas pajamas iš naftos ir dujų pardavimo.

Tikimasi, kad papildomos lėšos iš fondo padės nuo pandemijos nukentėjusioms įmonėms ir namų ūkiams, kenčiantiems nuo kylančių energijos kainų, praneša Reuters.

Remiantis vyriausybės Osle pranešimu, 2022 metais iš fondo, kurio aktyvų vertė siekia 1,4 trilijono JAV dolerių, numatoma „ištraukti“ 355,1 mlrd. Norvegijos kronų (beveik 41 mlrd. dolerių). Ankstesnėse prognozėse buvo nurodyta 322,4 mlrd. kronų suma.

Iš šių lėšų 22,4 mlrd. kronų bus skirta kovai su pandemijos padariniais paremti, o 10,1 mlrd. kronų bus skirta subsidijoms sąskaitoms už energiją.

Svarbu tai, kad šiemet Norvegijos vyriausybė tikisi mažesnio ekonomikos augimo tempo. Atnaujintoje prognozėje numatoma, kad 2022 metais BVP augs 3,4 procento, o prieš tai spalio mėnesį laukta 3,8 procento prieaugio. Tačiau vyriausybė tikisi, kad nepaisant lėtesnio augimo tempo, pavasarį ekonomika grįš į „įprastus“ bėgius.

Per pastaruosius vienerius metus Norvegijos krona mūsų valiutos atžvilgiu pabrango 4,4 procento, o dolerio atžvilgiu atpigo 1,4 procento.