Verslo ir rinkų naujienos » Investuotojų laukia dar vieni įprastai neįprasti metai


Autorius: Swedbank, Parašyta: 2022-01-17 14:12.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33798


Nepaisant pandemijos ir pasaulį krėtusių aktualijų – nuo klimato krizės iki infliacijos – 2021-ieji buvo sėkmingi metai investuotojams. Po nuosmukio 2020-aisiais pasaulio ekonomika pernai kopė į viršų. Dauguma pagrindinių akcijų indeksų fiksavo kilimus, o rinka sulaukė kaip niekada gausaus pirminių viešų akcijų siūlymų skaičiaus (angl. IPO). Kokios tai turėjo reikšmės investuotojams ir į ką reikėtų atkreipti dėmesį šiais metais?

Augo svarbiausi indeksai ir BVP
Pasaulio indeksai 2021 m. užtikrintai kopė į viršų. „S&P 500“ augo 27 proc., beveik 19 proc. augo „Dow Jones Industrial Average“, o „Nasdaq Composite“ vertė pakilo kiek daugiau nei 21 proc. Visi šie indeksai augo trečius metus iš eilės, o „S&P 500“ fiksavo geriausią trejų metų rezultatą, skaičiuojant nuo pat 1999-ųjų.

Žvelgiant į šiuos metus, vyrauja nuomonė, kad akcijų rinkų kilimas turėtų tęstis. Tačiau kai kurie analitikai čia mato ir neraminančių signalų, todėl siūloma stabtelti bei įvertinti istorinius duomenis.

Pavyzdžiui, „Dow Jones U.S. Total Stock Market Index“ indeksai per pastarąjį dešimtmetį kasmet kilo vidutiniškai po 16 proc. – tai yra daug daugiau nei istorinis 9-10 proc. vidurkis. Todėl tarp ekspertų pasigirsta nuomonių, kad rinkos yra įskaičiavusios popandeminį ekonomikos atsigavimą ir jos jau gyvena ateities sąskaita.

Super penketukas
Pastaruoju metu taip pat tęsėsi ir supertendencija vadinamas technologijų sektoriaus bumas. „S&P 500“ jau yra krikštijamas „S&P 5“, kuriame penketuką sudaro „Apple“, „Amazon“, „Microsoft“, „Alphabet“ ir „Facebook“ akcijos. Vien „Apple“ bendrovės vertė nuo 2018 m. patrigubėjo ir šių metų pradžioje pasiekė rekordinių 3 trln. JAV dolerių ribą.

Kai kurie analitikai siūlo atsargiai vertinti tokį kilimą, nes technologijų sektoriaus pelno ir akcijų kainos santykis „S&P 500“ indekse yra aukščiausiame taške nuo 2004-ųjų. Šis rodiklis įprastai yra indikatorius, jog kompanijos akcijos gali būti pervertintos.

Pastaraisiais metais rinkos ciklas buvo greitas ir pilnas pokyčių. „Morgan Stanley“ prognozuoja, kad valstybių skatinimui einant į pabaigą, investuotojai turės atsigręžti į fundamentaliuosius, labiau įprastus akcijų vertės nustatymo rodiklius, pavyzdžiui, finansines ataskaitas.

Rekordiniai IPO metai
2021 m. išvydome rekordinį IPO skaičių. Nors kai kurių IPO kainų šuoliai kėlė klausimų dėl kainos pagrįstumo, dalis investuotojų, panašu, grįžo prie realistiškesnių vertinimų.

Kai kurių į rinką žengusių bendrovių, pavyzdžiui, „Bumble“, „Coinbase“ ar „Compass“ kainos pradžioje šovė į viršų, tačiau vėliau reikšmingai koregavosi. Analitikai prognozuoja, kad startuolių ir superaugimo greitį turinčių kompanijų vertinimas šiemet bus skeptiškesnis.

Nors 2022-aisiais laukiama kelių garsių vardų IPO, pavyzdžiui, minimos bendrovės „Instacart“ bei „Reddit“, analitikai šiuos metus prognozuoja būsiant ramesnius – dėl lėtėjančio specialių įsigijimų kompanijų (angl. SPAC) šuolio ir rimstančio Kinijos kapitalo bendrovių listingavimo JAV biržose bumo.

SPAC savo piką pasiekė pernai metų kovą ir, panašu, kad šis entuziazmas išblėso. Auganti tikimybė, kad palūkanų normos gali būti pakeltos, taip pat gali apriboti į viešą prekybą norinčių eiti bendrovių entuziazmą.

Išsipildžiusios prognozės
Dėl vieno dalyko sutaria visi – praėjusiais metais vienintelis užtikrintas dalykas buvo neužtikrintumas. Tačiau kai kurios analitikų prognozės pasitvirtino − kaip ir tikėtasi, pandemijos, klimato kaitos ir neužtikrintumo fone vis didesnių investicijų sulaukė fondai, investuojantys į tvarius, socialiai atsakingus ir su klimato kaita kovojančius verslus.

Vien trečiąjį 2021 m. ketvirtį tvarių fondų, investicijas atrenkančių pagal vadinamuosius aplinkosaugos, socialinės atsakomybės ir geros valdymo praktikos (angl. ESG) kriterijus, padaugėjo 51 proc. iki maždaug 7500 vnt., o jų valdomas turtas perkopė 3,9 trln. JAV dolerių. Augimas į tvarius fondus prognozuojamas ir šiemet, nes vis daugiau rinkos dalyvių atsigręžia į šio tipo investicijas.

Su klimato kaita susijusias investicijas tęsia ir Europos sąjungos (ES) šalys. Senojo žemyno ekonomikai taip pat turėtų padėti atsigauti 750 mlrd. eurų „NextGenEU“ planas, nors analitikų, abejojančių, ar visoms šalims pavyks efektyviai juo pasinaudoti, netrūksta.

Kitąmet Europos Komisija eurozonoje tikisi 4,3 proc. ekonomikos augimo, nepaisant pandemijos bei infliacijos grėsmių. Europos akcijoms, kurias kai kurie ekspertai vadina dar palyginti neįvertintomis, lyginant su JAV bendrovių vertybiniais popieriais, taip pat prognozuojamas kilimas.

Kas investuotojų laukia 2022-iais
Pasaulio ekonomikai šiemet prognozuojamas tolesnis augimas. „Goldman Sachs“ prognozuoja, kad pasaulio BVP gali augti 4,5 proc. Manoma, kad stipresnė bus pirmoji metų pusė − dėl geresnio pandemijos suvaldymo, atsidarančių ekonomikų ir padidėjusio vartojimo. Augančioms rinkoms Kinijai ir Brazilijai prognozuojamas kiek lėtesnis augimas dėl problemų šalių viduje.

Neužtikrintumas, analitikų vertinimu, rinkose gali išlikti ir toliau. Prognozės iš esmės atsiremia į tebesitęsiančią pandemiją, kuri, deja, vis dar nėra pasaulio galinio vaizdo veidrodėlyje. JAV taip pat laukiama žinių dėl prezidento Joe Bideno 1,75 trln. JAV dolerių infrastruktūros (angl. Build Back Better) plano, kuris laukia priėmimo Senate. Šio plano patvirtinimui susidūrus su sunkumais, „Goldman Sachs“ jau sumažino JAV BVP augimo prognozę.

Analitikų vertinimu, atsižvelgiant į užsikrėtimų šuolius praėjusiais metais bei naująją omikron atmainą, šalių ekonomikos ir toliau susidurs su tiekimo grandinės sutrikimais, o tai tiesiogiai veiks pasiūlą ir didins infliaciją. Banko UBS analitikai pirmąjį šių metų pusmetį prognozuoja didesnį ekonomikos ir infliacijos augimą, o antrąjį pusmetį, anot jų, abiejų rodiklių augimas turėtų lėtėti. Sutariama, kad aiškesnės infliacijos nuotaikos turėtų išryškėti iki šių metų vidurio, ir tai turėtų duoti toną likusiam pusmečiui.

Istoriškai investuotojai gali tikėtis ir daugiau kalbų dėl rinkos korekcijos, nes rinka rimtesnio kainų kritimo nematė nuo 2020-ųjų pradžios. Vertinant duomenis nuo 1928 m., bent 10-20 proc. nuosmukis JAV rinkoje statistiškai ištinka kas 19 mėnesių.

Pavyzdžiui, „Morgan Stanley“ analitikai mano, kad indeksas „S&P 500“ šiemet gali netgi smukti 5 proc. Tiesa, tokių prognozių nedaug ir dauguma analitikų į šiuos metus žengia turėdami daugiau optimizmo.

Investicijų bankas „J.P. Morgan“ tikisi, kad 2022 metai bus globalaus atsigavimo, pandemijos pabaigos, vis dar švelnios monetarinės politikos ir grįžimo į normalias vėžes metai. Analitikai mano, kad pasaulis, vis didesnei visuomenės daliai vakcinuojantis ir įgyjant atsparumą, geriau išmoko suvaldyti pandemiją, dėl ko ji turėtų vis mažiau veikti ekonomiką.

Infliacija ir grįžimas į įprastesnes vėžes
Pasaulio ekonomikai, įskaitant ir Baltijos šalis, šiais metais prognozuojamas kilimas, nors pabrėžiama, kad jis vis dar bus varžomas pandemijos. Tad nors infliacija ir tolesnis neužtikrintumas įvardijami tarp vyraujančių grėsmių, rodos, galime tikėtis grįžimo į įprastesnes vėžes.

Be jokios abejonės, trečius metus pradedanti COVID-19 pandemija vis dar išliks esminiu veiksniu, lemiančiu pasaulio ekonomikų ir rinkų rezultatus. Tačiau kartu matome ir tai, kad net ir atsirandant naujoms COVID-19 atmainoms, šalys nebeįveda griežčiausių ribojimų ir yra pasiryžusios kuo greičiau sugrįžti į normalų gyvenimą. Tad galima teigti, kad 2022 m. bus dar vieni įprastai neįprasti metai.


Greta Šiaučiulytė, „Swedbank” Investavimo srities produktų vadovė