Verslo ir rinkų naujienos » Nasdaq kritimo lyderis


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-14 01:52.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33787


Ketvirtadienio sesijoje įvyko antrasis didelis Nasdaq indekso kritimas šiais metais: Dow Jones 36113.62 (-0.49%), S&P500 4659.03 (-1.42%), Nasdaq 14806.81 (-2.51%). Rinkos komentaruose daugiausia dėmesio buvo skirta didelės infliacijos problemai, kuri diena anksčiau investuotojams nekėlė rūpesčio.

Volstrytas trečiadienį drąsiai ignoravo septynių procentų metinę infliaciją. Šį klausimą buvo bandoma sumenkinti įvairiais būdais. Visų pirmą buvo teigiama, kad infliacija atitiko lūkesčius. Taip pat daryta prielaida, jog nuo kovo mėnesio oficialioji vartotojų kainų indekso dinamika turėtų pradėti kristi (apie tariamą infliacijos piką kalbama nuo liepos mėnesio). Be to, FED gi nedrįs gerokai kilstelti palūkanų, nes visa ekonomika paremta pusiau nemokamomis paskolomis.

Tačiau ketvirtadienį šis pasakojimas nutrūko. Galbūt tam padėjo Lael Brainard, kuri iki tol nebuvo spartaus pinigų politikos griežtinimo šalininkė bei kuri neseniai pradėjo eiti Federalinio rezervo vadovo pavaduotojo pareigas, komentarai. Ji teigė, kad „infliacija yra per didelė“ ir kad šiuo metu tai yra svarbiausias centrinio banko uždavinys. Jeigu ką nors panašaus pasako žmogus, kuriam aukšti vartotojų infliacijos rodmenys anksčiau niekada nemaišė, tai galbūt FED išdrįs griežtinti (o tiksliau – normalizuoti) monetarinę politiką daug greičiau, nei tikisi investuotojai.

Nors obligacijų rinka nepatvirtino didesnės palūkanų normos perspektyvos (pajamingumas per visą kreivės ilgį šiek tiek sumažėjo), akcijų rinka reagavo pagal jau senai žinomą modelį: pervertintos didžiųjų technologijų bendrovių rinkos vertės smarkiai krito, o procikliško verslo - pakilo.

Kaip minėta, ketvirtadienio sesijoje kritimų lyderės buvo didžiausios technologijų įmonės. Be kita ko, Amazon ir Microsoft akcijos. Snap rinkos vertė nukrito net virš dešimt procentų, o Virgin Galactic, po skolos emisijos paskelbimo – beveik devynioliką procentų. Elektromobilių gamintojo Tesla kapitalizacija susitraukė apie septynis procentus.

Delta Air Lines akcijų kaina paaugo virš dviejų procentų. Bendrovė užfiksavo didesnį nei tikėtasi ketvirčio pelno ir pajamų augimą ir patvirtino visų metų prognozes. Boeing rinkos vertė pakilo trimis procentais po Bloomberg News pranešimų, kad bendrovės 737 Max lėktuvų modeliai gali atnaujinti skrydžius Kinijoje jau šį mėnesį.

Gamintojų kainų indeksas gruodį Amerikoje, palyginus su mėnesiu anksčiau, paaugo 0,2 procento, o metinis prieaugis siekė 9,7 procento. Laukta, kad šie rodikliai sieks atitinkamai 0,4 ir 9,8 procento.

Penktadienį Volstryte prasideda ketvirtojo ketvirčio finansinių ataskaitų skelbimo sezonas. Analitikai skaičiuoja, kad įmonių bei bankų iš S&P500 indekso, pelnas, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, išaugo vidutiniškai daugiau nei 22 procentais. Penktadienį, be kita ko, bus paskelbtos ketvirčio JPMorgan, Wells Fargo ir Citigroup ataskaitos.

Be to, penktadienį bus paviešinta informacija apie gruodžio mėnesio mažmeninės prekybos pokytį Amerikoje. Laukiama, kad ji smuktelėjo 0,1 procento, kai lapkritį augo 0,3 procento.