Verslo ir rinkų naujienos » JAV padaugėjo naujų bedarbių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-13 16:47.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33786


Paviešinus naujausius duomenis paaiškėjo, jog Amerikoje per savaitę padaugėjo naujų bedarbių, kai laukta, jog šis rodiklis kiek smuktelės.

Šįkart per savaitę buvo pateikta 230 tūkstančių naujų prašymų suteikti bedarbio pašalpą, arba trisdešimt tūkstančių daugiau nei laukta. Ankstesnės savaitės rodiklis siekė 207 tūkstančius. Tai jau antrą savaitė iš eilės kai Amerikoje daugėja naujų bedarbių.

Vis dėlto verta pastebėti, jog tai tuo pačiu jau keturiolikta savaitė iš eilės kai JAV per savaitę pateikiama mažiau nei 300 tūkstančių naujų prašymų suteikti bedarbio pašalpą.

Keturių savaičių slenkamasis vidurkis, išlyginantis skaičiaus nepastovumą, palyginti su ankstesnės savaitės vidurkiu, vėl paaugo. Šis rodiklis šįkart ūgtelėjo nuo 204.5 iki 210.75 tūkstančių, kas yra mažiau nei prieš pandemijos pradžią, kai jis sudarė 212 tūkstančių.

Žmonių, jau gaunančių paramą, vadinamos tęstinės paraiškos, skaičius per savaitę pastebimai smuktelėjo, t.y. nuo 1,753 iki 1,559 milijonų (mažiausiai nuo 1973 metų birželio pradžios), o prognozuota, kad jis kris tik iki vidutiniškai 1,733 milijonų. Apie šį rodiklį pranešama su vienos savaitės vėlavimu. Jis mažiausias nuo praėjusių metų kovo vidurio.

Naujų bedarbių padaugėjo, nes koronaviruso atvejų padidėjimas, kurį sukėlė Omikrono variantas, sutrikdė veiklą nuo oro linijų iki mokyklų. Vis dėlto prašymų skaičius išliko mažesnis nei priešpandeminis lygis, o tai rodo, kad padėtis darbo rinkoje ir toliau išlieka įtempta, nes JAV ekonomika sparčiai auga, o darbo jėgos paklausa išliko stipri.

„Sezoninės problemos išliks dar savaitę ar dvi, o po to tikimės, kad prašymų skaičius sumažės link naujų ciklo žemumų. Tendencija juda į pietus, tik ne taip greitai, kaip rodo praėjusio rudens duomenys“ – pareiškė Pantheon Macroeconomics vyriausiasis ekonomistas Ian Shepherdson.