Verslo ir rinkų naujienos » Omikronas Kinijoje gali paaštrinti tiekimo grandinės problemas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-12 18:34.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33780


Pasaulio ekonomika kovoja su didžiule pasiūlos kliūčių problema, kuri ne tik riboja augimo potencialą, bet ir skatina infliacijos spiralę. Ir viskas gali pablogėti, sako HSBC ekonomistai, situaciją Kinijoje apibūdindami kaip „visų sutrikimų motiną“, praneša Bloomberg.

HSBC bankas perspėja, kad 2021 metų pabaigoje aptiktas naujas koronaviruso variantas gali vėl sutrikdyti gamybą ir transportavimą, jei jis smarkiai išplis. Daugiausia kalbama apie Aziją ir visų pirma Kiniją, kuri yra atsakinga už didžiąją dalį pasaulinės produkcijos – nuo ​​elektronikos, cheminių medžiagų ir drabužių iki buitinės technikos. Banko ekspertai pabrėžia, kad minimos valstybės gebėjimas išlaikyti gamyklų veiklos tęstinumą yra itin svarbus pasaulinėms tiekimo grandinėms.

Jų nuomone, nors Omikrono pandemijos poveikis Kinijoje iki šiol buvo nežymus, palyginti su Vakarų ekonomikomis, yra rizika, kad Pekinas bus priverstas imtis radikalių priemonių, kaip „Covid-zero“ strategijos dalis. Nors tai duoda pageidaujamą poveikį, nes mažėja infekcijų skaičius, reikia uždaryti dalį ekonomikos, įskaitant net ištisus miestus, žmonių judėjimo ar transporto kliūtis, su kuriomis susidūrėme per ankstesnes ligų bangas.

Be kita ko, pastarosiomis savaitėmis dėl naujų infekcijų buvo uždarytos drabužių gamyklos ir dujų tiekimas viename didžiausių Kinijos jūrų uostų Ningbo mieste. Kompiuterių lustų gamintojai, taigi ir šias dalis naudojančios įmonės, susiduria su naujais sutrikimais dėl kelių užtvarų Siano mieste.

Kaip rašo Bloomberg, remdamasi HSBC ataskaita, pakartotiniai privalomi testai ištisuose miestuose gali sutrikdyti verslo veiklą ir gamybą, o tai gali pagilinti tiekimo grandinių problemas.