Verslo ir rinkų naujienos » Pasitraukimas iš FED po įtartinų sandorių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-11 16:14.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33772


Amerikos Federalinio Rezervų banko viceprezidentas Richard Clarida paskelbė, kad penktadienį išeis į pensiją. Jis pasitrauks likus vos dviem savaitėms iki kadencijos pabaigos.

Richard Clarida nenurodė priežasčių, kodėl paspartino savo pasitraukimą, tačiau tai dažniausiai siejama su ginčais dėl rinkos sandorių, kuriuose jis dalyvavo pirmaisiais 2020 metų mėnesiais.

The New York Times leidinys praėjusią savaitę atskleidė, kad FED viceprezidentas 2020 metų vasario pabaigoje vykdė abejotinus etiniu atžvilgiu sandorius. 2020 metų vasario 24 dieną jis pardavė fondo iShares MSCI USA Min Vol Factor vertybinių popierių už 1 – 5 mln. dolerių (ši suma buvo nurodyta paraiškos formoje). Vasario 27 dieną Richard Clarida įsigijo šio ETF fondo vienetų, kurių vertę apibrėžė panašiame diapazone. Jie pigo vasario 28 dieną. Tiesa, vėliau tą pačią dieną jie vėl pradėjo brangti dėl FED pirmininko Jerome Powell pranešimo, kad JAV Centrinis bankas netrukus paskelbs naujas skatinimo priemones.

Ar jis sudarė šiuos sandorius žinodamas, ką pasakys Jerome Powell? - tai nebuvo įrodyta. Federalinis Rezervų bankas pareiškė, kad atliks Richard Clarida sandorių peržiūrą, t.y. ar jie buvo etiški.

Richard Clarida buvo FED vadovo pavaduotoju nuo 2018 metų rugsėjo mėnesio. Jerome Powell laiške padėkojo jam už jo darbą.

„Aš pasiilgsiu jo išmintingų patarimų ir svarbios patirties“ – rašė Jerome Powell.

Kilus ginčams dėl 2020 metais atliktų sandorių biržoje, praėjusiais metais atsistatydino dar du FED pareigūnai – Dalaso Amerikos Centrinio banko skyriaus vadovas Robert Kaplan ir Bostono FED skyriaus vadovas Eric Rosengren.