Verslo ir rinkų naujienos » Iš auksinių vizų Portugalija uždirbo daugiau nei 6 mlrd. eurų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-11 13:39.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33770


Šalies vidaus reikalų ministerijos skaičiavimais, dėl nuo 2012 metų pabaigos išduotų „auksinių vizų“ į Portugalijos valdžios biudžetą pervesta daugiau nei 6 milijardai eurų. Šis dokumentas suteikiamas investuotojams iš šalių, nepriklausančių Šengeno erdvei, perkantiems Portugalijoje nekilnojamąjį turtą arba kuriantiems darbo vietas.

Ministerijos duomenimis, per 90 procentų auksinių vizų turėtojų išleistų lėšų buvo skirtos nekilnojamojo turto pirkimui.

Iš viso per daugiau nei devynerius auksinės vizos programos, suteikiančios teisę gyventi Portugalijoje ir judėti Šengeno šalyse, taikymo metus šis dokumentas buvo išduotas per 10 tūkstančių investuotojų ir 17 tūkstančių jų šeimos narių.

Portugalijos žiniasklaida skaičiuoja, kad daugiau nei 85 procentai lėšų iš auksinės vizos prašytojų buvo iš Kinijos piliečių.

Nuo sausio 1 dienos Portugalijoje įsigaliojo naujos auksinių vizų išdavimo taisyklės, ribojančios galimybę gauti šį dokumentą perkant nekilnojamąjį turtą didžiausiuose šalies miestuose ar pajūryje.

Šiuo metu užsieniečiai, perkantys namus žemyninėje dalyje arba Azorų ir Madeiros salynuose, turi teisę gauti auksinę vizą. Ten perkamo objekto vertė turi būti ne mažesnė nei 500 tūkstančių eurų arba 350 tūkstančių eurų, jei turtas senesnis nei 30 metų ir jį reikia renovuoti.

Pagal naujas taisykles auksinę vizą gali gauti asmuo, verslo veiklai Portugalijoje išleidžiantis ne mažiau nei 1,5 mln. eurų. Anksčiau tai buvo vienas milijonas eurų.