Verslo ir rinkų naujienos » JAV padidėjo veikiančių naftos gręžinių skaičius


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2022-01-10 15:20.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33764


Savaitės pradžioje nafta nežymiai pinga. Tuo tarpu Jungtinėse Amerikos Valstijose toliau auga aktyviai veikiančių naftos ir dujų gręžinių skaičius.

Žaliavinės naftos rinkoje vis dar tvyro tam tikras optimizmas, atspindintis mažesnę baimę dėl Omikrono įtakos degalų paklausai. Yra daug požymių, kad nepaisant sparčios naujojo koronaviruso atmainos plitimo, jis nesukelia tokio didelio mirtingumo kaip ankstesni variantai ir nėra susijęs su reikšmingu pandemijos apribojimų griežtinimu.

Papildoma parama žaliavinės naftos kainoms yra padėtis Libijoje, kur naftos gavyba mažinama dėl būtino naftotiekių remonto, taip pat Kazachstane, kur dėl visiškos destabilizacijos nukentėjo naftos gavyba pagrindiniame šalies naftos telkinyje Tengize, o geležinkelių transportas buvo sustabdytas. Kartu rinką pasiekia ir pirmoji informacija, kad naftos gavybos sutrikimai Kazachstane greičiausiai bus laikini – tokią informaciją pateikė šioje šalyje veikiantis koncernas Chevron.

Taip pat verta paminėti, kad žaliavinės naftos gavyba sistemingai auga kituose pasaulio regionuose, įskaitant JAV. Kaip pranešė Baker Hughes, praėjusią savaitę veikiančių naftos platformų skaičius JAV padidėjo viena iki 481, o tai yra didžiausias skaičius nuo 2020 metų balandžio mėnesio. Apskritai veikiančių naftos ir dujų gręžimo įrenginių skaičius Amerikoje auga septynioliką mėnesių iš eilės, kas yra rekordinis toks laikotarpis.

Tačiau ši tendencija nebūtinai išliks ir 2022 metais. Yra daug požymių, kad po sunkaus pandemijos laikotarpio naftos ir dujų įmonės pirmiausia rūpinsis finansiniais rezultatais, o ne sutelks dėmesį į gavybos didinimą.