Straipsniai » Investavimo pagrindai » Penkios auksinės Warren Buffett mintys

Warren Buffett neabejotinai yra vienas garsiausių investuotojų, kada nors vaikščiojusių žemėje. Investuotojas - milijardierius garsėja tuo, kad jo verslas remiasi paprastomis ir aiškiomis taisyklėmis.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-12-25 03:22.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33699


Warren Buffett neabejotinai yra vienas garsiausių investuotojų, kada nors vaikščiojusių žemėje. Investuotojas - milijardierius garsėja tuo, kad jo verslas remiasi paprastomis ir aiškiomis taisyklėmis. Taigi, pristatome jums penkias auksines Warren Buffett mintis.


„Pirma taisyklė: Niekada nepraraskite savo pinigų. Antra taisyklė: Niekada nepamirškite pirmos taisyklės“

Atrodo, esmė tokia akivaizdi, kad Warren Buffett tiesiog įžeidžia skaitytoją. Nieko negali būti klaidingiau. Kahneman ir Tversky jau seniai įrodė, kad investuotojas biržoje nėra racionalus. Išryškėja psichologiniai aspektai. Paradoksalu, bet didžiausias investuotojo priešas yra jis pats, o iš tikrųjų jo psichika. Protas sako „parduok“, bet viltis ir emocijos to neleidžia. Žmogus tikisi tendencijos pasikeitimo. Laikas bėga, o pinigų mažėja.
 
Kadangi patys negalime atsikratyti emocijų, gal turėtume pasirūpinti, kad mums tai padėtų padaryti turimi instrumentai? Stop loss turėtų tapti savaime suprantamu dalyku kiekvienam investuotojui.

„Tik per atoslūgį paaiškėja, kas plaukė nuogas“

Tulpių manija, Pietų jūros kompanijos, dot-com burbulas, 2007 metų subprime – kas sieja šias sąvokas, kurios pasauliečiui skamba egzotiškai? Vėlgi, žmogaus psichologija yra atsakymas. Pasaulinėse rinkose jau seniai, nuolat ir karts nuo karto atsiranda spekuliacinis burbulas. Žmonės be jokių esminių prielaidų linkę tikėti, kad tam tikra prekė ar įmonė yra didelė vertybė. Paklausa kelia kainą. Kaina pasiekia piką, kol pagaliau atsiranda kas praregi. Investuotojai praranda – kartais viso savo gyvenimo turtą. Laimi tas, kuris neišprotėjo, tas, kuris liko ištikimas savo idėjoms – tas, kuris neplaukė nuogas.

„Kaina yra tai, kiek mokate, o vertė yra tai, ką gaunate. Nesvarbu, ar tai akcijos, ar kojinės“

Didžiausią įtaką Warren Buffett gyvenimui padaręs žmogus, anot jo paties, yra jo tėvas. Antroje vietoje yra Benjamin Graham. Praktinio investavimo filosofas, privalomos knygos kiekvienam investuotojui  - Akcijų analizė, Sumanus investuotojas, autorius. Jis laikomas sąvokos „investavimas į vertę“ kūrėju, kurią kaip pagrindinę žinią priėmė ir Warren Buffett. Milijardierius nekreipia dėmesio į dabartinę akcijų rinkos kainą, kurią lemia trumpalaikė pasiūla ir paklausa. Jis orientuojasi ne į akcijas, bet į įmones – ieško kompanijų, galinčių uždirbti pelną praktiškai visomis ekonominėmis sąlygomis.

„Stengiuosi pirkti tokių puikių įmonių akcijas, kad net idiotas galėtų jas valdyti. Anksčiau ar vėliau to sulauksime“

Warren Buffett investuoja į verslus, kuriuos supranta. Rinkdamas įmones į investicinį portfelį, jis vadovaujasi jų finansiniais rezultatais, akcininkams generuojamų pinigų srautų verte, vadovaujančio personalo kokybe. Tačiau pastaroji nėra esminis klausimas. Visada gali atsitikti taip, kad direktoriumi ar vadovu taps „koks idiotas“. Tuomet svarbu, kad verslas apsigintų pats.

„Niekada nesistengiu užsidirbti pinigų biržoje. Perku su prielaida, kad kitą dieną jie gali uždaryti biržą ir jos neatidaryti penkerius metus“

Ar yra koks skirtumas tarp investuotojo ir spekulianto? Jei taip – koks? Investavimas – tai dabartinio vartojimo atsisakymas dėl ateities, nors ir be neaiškios naudos. Nors spekuliantas irgi to išsižada. Dažnai kelias minutes ar sekundes, bet vis tiek. Nepaisant to, sveikas protas sako, kad negalite sutapatinti šių dviejų sąvokų. „Grafikų analitikai“ nėra suinteresuoti pačia įmone. Dažnai jie net nežino, ką įmonė veikia. Jie tikisi greito pelno iš trumpalaikių kainų pokyčių. Warren Buffett mano kitaip: „Geriausias laiko tarpas laikyti akcijas yra amžinybė“ – sako jis.

Warren Buffett įrodė, kad jo auksinės mintys tebėra aktualios ir bėgant metams nenuvertėjo. Puikus to pavyzdys – pastarojo meto nepastovumas akcijų rinkoje, kurį puikiai atitinka Warren Buffett citata: „Matyk rinkos pokyčius kaip draugą, o ne priešą – pasinaudokite beprotybe, bet nedalyvaukite joje“.

Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais