Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-12-11 22:53.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33633


Praėjusią savaitę buvo apžvelgti į OMX Baltic Benchmark GI indeksą įeinančių įmonių bei bankų veiklos rezultatai, tačiau kaip įprasta neignoruosime ir kitų akcinių bendrovių, kurių akcijomis (didžioji dauguma nuo metų pradžios pabrango) prekiaujama Baltijos biržose.


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta apskaičiavome EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad tarp apžvelgiamų įmonių savo ketvirčio ataskaitų neskelbia Panevėžio Statybos Trestas, Žemaitijos Pienas, Rokiškio Sūris, K2 LT, Linda Nektar, East West Agro, MADARA Cosmetics bei VIRŠI-A. Tuo tarpu Invalda INVL, INVL Baltic Farmland bei INVL Technology taip pat neskelbia ketvirčio ataskaitų ir praneša tik preliminarius neišsamius duomenis. Be to, Baltijos biržose debiutavo DelfinGroup, Enefit Green, Hepsor bei VIRŠI-A kompanijos.



Taigi, paprasta statistika, per praėjusį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo pajamų augimą užfiksavo dvidešimt Baltijos biržų atstovių, o kritimą - penkios. Prieš metus šis santykis siekė atitinkamai - 14 ir 10, tad padėtis pagerėjo ir nieko stebėtino, jog bendra pajamų pokyčių mediana irgi ūgtelėjo. Kalbant apie EBITDA pelnus, jo prieaugiu gali pasigirti vienuolika įmonių, o kritimą fiksavo - irgi tiek pat, kai per 2020 metų trečiąjį ketvirtį šis santykis siekė atitinkamai 17 bei 6, t.y. šiuo atveju padėtis pablogėjo ir bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana procentine išraiška iš teigiamos tapo neigiama. Tas pats reiškinys, kad pajamų pokyčių mediana padidėjo, o EBITDA pelnų smuktelėjo arba tapo neigiama, buvo fiksuojamas kalbant apie visas kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas, išskyrus finansų sektorių, kur lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, smuktelėjo tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų pokyčių medianos.

Tarp apžvelgiamų Baltijos biržos atstovių per praėjusį ketvirtį savo veiklos rezultatus labiausiai pagerino kompanija iš Latvijos SAF Tehnika (penktą ketvirtį iš eilės), kuri veikia informacinių technologijų srityje, mūsų šalies atstovas Linas, Talino biržos naujokė Enefit Green, kuri veiklą vykdo žaliųjų arba atsinaujinančių energijos šaltinių srityje, taip pat dvi Latvijos kompanijos Ditton pievadkezu rūpnica ir Latvijas balzams bei Estijos nekilnojamo turto projektų plėtotoja Arca Vara. Pabrėžtina, kad visais atvejais EBITDA pelnai augo sparčiau nei pajamos. Tuo tarpu šįkart labiausiai pablogėjo drabužius modeliuojančios, siuvančios ir parduodančios Baltika, Latvijos atstovės HansaMatrix bei Lietuvos šaldytuvų gamintojos Snaigė veiklos rezultatai. Didesnį EBITDA pelno kritimą užfiksavo PATA Saldus.

Per trečią šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, savo EBITDA pelningumus kilstelėjo vienuolika Baltijos biržų narių, o kritimą fiksavo irgi tiek pat. Tuo tarpu bendra šio rodiklio mediana paaugo nuo 14,7 iki 15,6 procento. Prieaugis fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas EBITDA maržų medianas, išskyrus pramonės šakos nares ir Lietuvos bendroves. Tokios kompanijos kaip EfTEN Real Estate Fund III, Enefit Green bei Arco Vara per ketvirtį sugeneravo didžiausias EBITDA maržas, o štai Kauno energijos, PRFoods, Utenos trikotažo bei Vilniaus baldų minimas rodiklis šįkart buvo su minuso ženklu.



Kaip matome lentelėje, bendra ROA mediana per praėjusį ketvirtį sudarė 0,8 procento bei buvo mažesnė nei prieš metus per tą patį laikotarpį, kuomet ji siekė 1,2 procento. Šio medianinio rodiklio kritimas fiksuotas ir pramonės bei paslaugų šakose bei tarp mūsų šalies įmonių, o štai finansų sektoriuje bei tarp Estijos ir Latvijos atstovių jis paaugo. Palyginus su 2020 metų trečiu ketvirčiu, savo turto grąžas kilstelėjo vienuolika įmonių, vienos ROA nepakito, o likusių keturiolikos - smuktelėjo. Iš nagrinėjamų Baltijos šalių kompanijų per praėjusį ketvirtį didžiausiomis turto grąžomis gali pasigirti nekilnojamo turto bendrovė iš Estijos Trigon Property Development, Latvijos atstovė SAF Tehnika bei mūsų šalies investicinė bendrovė Invalda INVL. Tuo tarpu tokių įmonių kaip Baltika, Ekspress Grupp, Kauno energijos, Latvijas Gaze, PRFoods, Utenos trikotažo bei Vilniaus baldų turto grąža šįkart buvo neigiama.

Pažvelgus į lentelėje pateiktus analizuojamų įmonių naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius matome, kad bendri medianiniai iš tiesų yra labai žemi, ypač palyginus su Vakarų ar Šiaurės šalių pagrindinių akcijų rinkos indeksų atitinkamais medianiniais duomenimis bei labai panašūs į OMX Baltic Benchmark GI indekso narių. Taigi, galima drąsiai kalbėti apie nepakankamą analizuojamų bendrovių akcijų įvertinimą, kas dalinai susiję su mažesnius jų likvidumu, be to, vienas iš faktorių gali būti ir tai, kad didžioji dauguma šioje apžvalgoje nagrinėjamų įmonių nemoka dividendų.

Tarp analizuojamų Latvijos, Estijos ir mūsų šalies kompanijų šiais metais pabrango dvidešimt septynių akcijos, o atpigo - devynių. Praėjusiais metais šis santykis siekė 23 / 9, t.y. buvo labai panašus, tačiau nuo šių metų pradžios teigiama akcijų kainų pokyčių mediana yra didesnė. Daugiausiai šiais metais paaugo nagrinėjamų finansų sektoriaus atstovių rinkos vertė, o štai mažiausiai pabrango pramonės įmonių ir Latvijos bendrovių akcijos.

Labiausiai 2021 metais brangusių sąraše lyderiauja Nordic Fibreboard akcijos, kurių kaina pašoko net 337,8 procento. Be to, daugiau nei dvigubai šoktelėjo SAF Tehnika, Arco Vara, Invalda INVL bei East West Agro rinkos vertė. Priešingoje barikatų pusėje atsidūrė Baltika, kurios vertybiniai popieriai nuvertėjo beveik trečdaliu, arba daugiausiai tarp apžvelgiamų įmonių. Utenos trikotažo kapitalizacija šiais metais krito apie šešiolika procentų, o štai Talino biržos naujokės Hepsor akcijos atpigo 13,5 procento.


Po rekordinio lygio pasiekimo rugsėjo mėnesį, OMX Vilnius GI indeksas nukrito žemiau augimo trendo linijos ir šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, kas yra sveikintinas reiškinys.




OMX Tallinn GI indeksas taip pat po rugsėjo mėnesį pasiekto rekordinio lygio šiuo metu yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, kuri ir toliau tęsiasi.




Tęsiasi OMX Riga GI indekso korekcinis - konsolidacinis etapas po prieš tai buvusio augimo ir naujų rekordinių lygių pasiekimo. Šiuo metu testuojama augimo trendo linija.




Nordic Fibreboard akcijų kaina po to, kai vasarą pakilo virš anksčiau pasiekto piko, pasikoregavo ir šiuo metu testuoja šio judesio tvarumą bei tuo pačiu testuoja dabartinio augimo trendo liniją. Jei abu šie lygiai atlaikys, sulauksime naujos augimo bangos, na o priešingu atveju lauktų didesnė korekcija.




SAF Tehnika akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, tačiau po jo viršutinės dalies patestavimo sulaukėme savotiško konsolidacijos periodo.




Arco Vara akcijų kaina po augimo periodo, kurio metu ji pastebimai šoktelėjo, šiuo metu yra atsidūrusi korekcinėje fazėje bei jau nukrito žemiau augimo trendo linijos, kas gali lemti dar didesnę ir gilesnę korekciją.




Invalda INVL akcijų kaina rugsėjo mėnesį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo pro jo viršutinę dalį ir pratęsė savo augimą bei naujų rekordinių lygių šturmavimą. Tačiau po tokio šuolio padidėjo korekcijos - pelnų realizacijos rizika.




East West Agro akcijų kaina po rugpjūčio mėnesį pasiekto rekordinio lygio yra korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, kuri ir toliau tęsiasi.




Baltika akcijų kaina po atšokimo nuo dugno, šiuo metu vis dar yra korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar šių metų pradžioje.




Praėjusį mėnesį Utenos trikotažo akcijų kaina ištrūko iš ilgalaikio horizontalaus - konsolidacinio kanalo pro jo apatinę dalį. Jei paaiškės, kad tai tvarus reiškinys, galime sulaukti dar didesnio kritimo.




Po atšokimo nuo suformuoto dugno, Panevėžio statybos tresto akcijų kaina patestavo ilgalaikio nuosmukio kanalo viršutinę dalį, virš kurios nepavyko pakilti, tad sulaukėme atšokimo korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi.




Po naujo augimo etapo sulaukėme Ekspress Grupp akcijų kainos korekcijos. Dabartinė korekcijos fazė ir toliau tęsiasi ir nematyti jos pabaigos ženklų.




MADARA Cosmetics akcijų kaina nuo vasaros vidurio išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje, kuri ir toliau tęsiasi.




Po gegužės mėnesį pasiekto naujo visų laikų rekordinio lygio, HansaMatrix akcijų kaina atsidūrė korekcinėje fazėje, kuri tęsiasi iki šiol. Tiesa, pastaruoju metu bandoma formuoti nuosmukio dugną. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai tvarus reiškinys.




Panašu į tai, kad Žemaitijos Pieno akcijų kaina suformavo taip vadinamą dvigubą viršunę ir nuo vasaros pradžios yra naujoje korekcinėje fazėje, kuri gali dar labiau pagilėti.




Po atšokimo nuo prieš tai suformuoto dugno, PRFoods akcijų kaina praėjusį mėnesį nukrito žemiau jo ir pasiekė naujas rekordines žemumas. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Vilniaus baldų akcijų kaina po pasiekto dugno ir atšokimo šiuo metu yra korekcinėje fazėje, kuri jau tęsiasi faktiškai nuo šių metų pradžios. Kol kas nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.