Straipsniai » Apžvalgos » Baltijos akcijų rinkos apžvalga

Daugiausiai šiais metais uždirbo tie, kurie investavo į Estijos atstovių akcijas, ypač iš finansų sektoriaus.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-12-05 02:16.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33599


Baltijos akcijų rinkoje vyrauja augimo nuotaikos (tiesa, padaugėjo korekcijų - pelnų realizacijų atvejų), absoliuti dauguma apžvelgiamų kompanijų ir bankų pagerino savo veiklos rezultatus. Daugiausiai šiais metais uždirbo tie, kurie investavo į Estijos atstovių akcijas, ypač iš finansų sektoriaus. 


OMX Baltic Benchmark GI

Norėdami apžvelgti Vilniaus, Rygos ir Talino biržose kotiruojamų kompanijų ir bankų praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, mes tradiciškai orientuosimės į OMX Baltic Benchmark GI indeksą sudarančias bendroves ir bankus. Būtent šis indeksas objektyviausiai atspindi padėtį Baltijos biržose, todėl šioje apžvalgoje jis ir bus pagrindinis orientyras.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta apskaičiavome EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

Šįkart mūsų analizuojamo OMX Baltic Benchmark GI  indekso sudėtyje pokyčių nebuvo. Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad INVL Baltic Real Estate skelbia išsamias tik savo pusmečio ir metines veiklos finansines ataskaitas.



Pažvelgus į pateiktą lentelę matome, kad per trečiąjį šių metų ketvirtį savo tiek pajamų, tiek pelnų kritimą fiksavo vos dvi analizuojamos įmonės, t.y. Klaipėdos Nafta (penktą ketvirtį iš eilės) bei AUGA group (antrą ketvirtį iš eilės), kai prieš metus per tą patį ketvirtį tokių atvejų buvo net keturis kartus daugiau. Bendra pajamų pokyčių mediana, lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, iš neigiamos pasidarė teigiama, tuo tarpu EBITDA pelnų nors ir liko teigiama, bet kiek sumažėjo, kas, žinoma, yra neigiamas reiškinys. Be to, tas pats fiksuota ir pramonėje bei dalinai tarp mūsų šalies atstovių. Tuo tarpu tiek paslaugų srityje, tarp analizuojamų Estijos atstovių ir ypač tarp finansų institucijų veiklos rezultatų pokyčių medianos per lyginamąjį laikotarpį paaugo, kas yra džiuginantis reiškinys.

Per praėjusį ketvirtį tarp analizuojamų Baltijos biržos narių labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino Estijos nekilnojamo turto kompanija Pro Kapital Grupp, kelionių organizatorius Novaturas, kurio EBITDA tapo teigiama, Latvijos vaistų gamintoja Olainfarm, Estijos transportavimo jūra paslaugas teikiantis Tallink Grupp, Lietuvos žemės ūkio bendrovė Linas Agro Group bei bankas iš Estijos Coop Pank. Verta pabrėžti, kad visais minimais atvejais EBITDA pelnai augo pastebimai sparčiau nei pajamos.

Kaip įprasta pateikiame trečiojo šių metų ketvirčio  OMX Baltic Benchmark GI  indekso narių EBITDA maržas.  Tarp analizuojamų bankų ir įmonių, kurių duomenys žinomi, savo minimą pelningumo rodiklį kilstelėjo dvylika, o likusių dešimties - smuktelėjo. Lyginant su 2020 metų trečiu ketvirčiu, bendra EBITDA pelningumų mediana smuktelėjo nuo 19,4 iki 17,7 procento, be to, kritimas fiksuotas ir tarp Lietuvos atstovių. Kalbant apie kitas apskaičiuotas maržų medianas, tai tiek pramonės bei paslaugų šakose ir tarp finansų įmonių bei Estijos atstovių jos paaugo. Per praėjusį ketvirtį didžiausias maržas sugeneravo Šiaulių Bankas, uosto valdytojas Tallinna Sadam bei vandens tiekėjas Tallinna Vesi. Tuo tarpu žemės ūkio srityje veikiančio AUGA group minimas pelningumo rodiklis šįkart buvo neigiamas, o štai kelionių organizatoriaus Novaturo atveju jis iš neigiamo tapo teigiamu, bet buvo mažiausias.



Turto grąžos arba ROA rodiklio atveju jo bendra mediana per praėjusį ketvirtį, lyginant su 2020 metų trečiu ketvirčiu, išliko nepakitusi bei sudaro 1,3 procento. Tarp pramonės atstovių, finansų sektoriuje bei tarp analizuojamų Estijos atstovių minimo rodiklio mediana paaugo, tuo tarpu paslaugų srityje bei tarp mūsų šalies atstovių turto grąžos mediana smuktelėjo. Iš dvidešimt trijų analizuojamo indekso narių per lyginamąjį laikotarpį savo ROA rodiklius kilstelėjo dvylika, trijų turto grąža nepakito, o likusių aštuonių - smuktelėjo. Šįkart tarp OMX Baltic Benchmark GI  indekso narių trijų įmonių ketvirčio turto grąža buvo neigiama, t.y. Klaipėdos Naftos, AUGA group bei Novaturo, o tai reiškia, kad jų grynasis veiklos rezultatas buvo neigiamas. Kitą vertus Silvano Fashion Group ir Apranga gali pasigirti tuo, kad jų ROA rodikliai buvo patys aukščiausi.

Tradiciškai pateikiame naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. Pažvelgus į OMX Baltic Benchmark GI indekso atstovių minimus bendrus medianinius duomenis matome, kad jie iš tiesų yra itin žemi, ypač lyginant su Vakarų ar Šiaurės šalių atitinkamais medianiniais rodikliais. Taip dalinai yra todėl, nes Baltijos akcijų rinkoje likvidumas yra pastebimai mažesnis bei tuo pačiu ši rinka pasižymi didesne rizika, bet tuo pačiu galima sakyti, kad Baltijos akcijų rinka, bent jau remiantis analizuojamu indeksu, yra įvertinta nepakankamai. Verta pabrėžti, kad Lietuvos atstovių P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA rodikliai yra mažesni už Estijos atstovių, tiesa, dividendinio pajamingumo atveju yra priešingai. 

Tarp dvidešimt trijų nagrinėjamų Baltijos biržos atstovių nuo šių metų pradžios smuktelėjo vos dviejų rinkos vertė, kai per visus praėjusius metus - dvylikos. Tad nieko stebėtino, jog šiais metais bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir sudaro dvidešimt penkis procentus, kai per 2020 metus nors ir nežymiai, bet buvo neigiama. Absoliučiai daugiausiai šiais metais šoktelėjo nagrinėjamų finansų sektoriaus atstovių rinkos vertės, o štai mažiausiai paaugo paslaugų srities narių akcijų kainos. Kaip matome, remiantis apskaičiuotomis akcijų kainų pokyčių medianomis, 2021 metais Estijos atstovių, kurios įeina į OMX Baltic Benchmark GI indeksą, nuosavybės vertybiniai popieriai pabrango beveik tris kartus labiau nei mūsų šalies atstovių akcijos. 
 
Absoliučiai didžiausia grąža tarp visų OMX Baltic Benchmark GI indekso narių šiais metais išsiskiria dviejų Estijos bankų, t.y. Coop Pank bei LHV Group akcijos, kurių kainos pašoko atitinkamai 160,8 ir 134,4 procento. Be to, daugiau nei dvigubai šiais metais šoktelėjo Estijos nekilnojamo turto kompanijos Pro Kapital Grupp rinkos vertė, bei pastebimiau pabrango Estijos statybos bendrovės Merko Ehitus, Šiaulių Banko ir Harju Elekter nuosavybės vertybiniai popieriai. 2021 metais savo kapitalizacijų kritimą fiksuoja tik Tallink Grupp bei Klaipėdos Nafta. 


Prognozė, kad galime sulaukti Coop Pank akcijų kainos korekcijos - pelnų realizacijos, po prieš tai buvusio įspūdingo šuolio, realizavosi. Tačiau tai sveikas reiškinys. Vis dar esame korekcijos fazėje, kurios metu sulaukėme savotiškos horizontalios konsolidacijos, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė akcijų kainos kryptis.




LHV Group banko atveju padėtis panaši, po pastebimo akcijų kainos šuolio sulaukėme korekcijos, o jos metu savotiškos konsolidacijos. Ši fazė ir toliau tęsiasi.




Po suformuoto dvigubo dugno ir atšokimo nuo jo, sulaukėme Pro Kapital Grupp akcijų kainos korekcijos ir savotiškos konsolidacijos. Šis procesas iš esmės ir toliau tęsiasi.




Merko Ehitus akcijų kaina taip pat ir toliau išlieka korekcinėje - konsolidacinėje fazėje, kuri prasidėjo gegužę po prieš tai buvusio pastebimo augimo.




Šiaulių Banko akcijų kaina, po to kai rugsėjį patestavo augimo kanalo viršutinę dalį, pasikoregavo, na o dabar testuojame šio augimo kanalo apatinę dalį. Jei ji bus tvariai pralaužta, galime sulaukti didesnės korekcijos.




Harju Elekter akcijų kaina šiuo metu yra korekcinėje fazėje, kuri ir toliau tęsiasi bei kol kas nematyti aiškių šios tendencijos pabaigos ženklų.




Tallink Grupp akcijų kaina pramušė prieš tai suformuotą dugną ir pajudėjo dar labiau žemyn. Ši kritimo tendencija ir toliau tęsiasi bei kol kas nematyti jos pabaigos ženklų.




Klaipėdos Naftos akcijų kaina po ištrūkimo iš nuosmukio kanalo pro jo viršutinę dalį birželio mėnesį, vis dėlto po kiek laiko vėl pajudėjo žemyn bei pramušė prieš tai buvusį suformuotą dugną ir juda link kito artimiausio anksčiau suformuoto dugno.




Po prieš tai buvusio pastebimo augimo, Novaturo akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar šių metų vasaros pradžioje. Nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Silvano Fashion Group akcijų kaina liepos mėnesį pakilo virš nuosmukio tendencijos linijos bei po to pajudėjo į viršų. Tačiau vėliau bandymai dar labiau kelti akcijų kaina buvo nesėkmingi. Tad dabar esame savotiškoje korekcinėje fazėje.




Tallinna Kaubamaja Group akcijų kaina po korekcijos bando pradėti naują augimo etapą. Jei jai pavyks tvariai pakilti virš ankstesnio augimo piko, tuomet augimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Linas Agro Group akcijų kaina praėjusį mėnesį ištrūko iš augimo kanalo pro jo apatinę dalį. Šį mėnesį sulaukėme šio judesio tvarumo patestavimo. Jei vis dėlto nepavyks sugrįžti atgal į augimo kanalą, tuomet galime sulaukti didesnės korekcijos.




Pieno žvaigždžių akcijų kaina po gegužės mėnesį pasiekto augimo piko ir toliau išlieka korekcinėje fazėje, kurios pabaigos ženklų šiuo metu nematyti.




Vilkyškių pieninės akcijų kaina po korekcinės fazės bando pradėti naują augimo etapą bei pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto augimo piko. Jei paaiškės, kad šis judesys yra tvarus, augimas prasitęs.