Verslo ir rinkų naujienos » Volstryte nuo augimo iki kritimo


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-12-02 01:06.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33584


Trečiadienio sesija Amerikos biržose atnešė lapkričio mėnesio korekcijos pagilinimą. Pagrindiniai indeksai dieną pradėjo augimu, bet vėliau nukrito ir atsidūrė neigiamoje pokyčio teritorijoje, o tai, žinoma, buvo bandoma paaiškinti omikronu: S&P500 4513.04 (-1.18%), Dow Jones 34022.04 (-1.34%), Nasdaq 15254.05 (-1.83%).

Volstryte nuosmukis prasidėjo penktadienį, kai pagrindiniai indeksai nukrito daugiau nei dviem procentais, reaguojant į žiniasklaidos paniką dėl naujos koronaviruso atmainos. Investuotojai tebėra susirūpinę, kad atgimstanti isterija baigsis grįžimu prie ekonomikai žalingos karantino ir kitų represijų politikos. Nepaisant to, pirmadienį buvo pasiektas solidus atšokimas. Tačiau jau antradienį rinka grįžo į kritimą po to, kai Federalinio rezervo banko pirmininkas nustojo vadinti infliaciją „pereinamąja“ ir pasiūlė anksčiau nutraukti obligacijų pirkimo programą.

Trečiadienio sesijos pradžia Volstryte suteikė vilčių sulaukti labai solidaus augimo - S&P500 ir Nasdaq jau augo beveik po du procentus. Rinkos dalyviams galėjo patikti JAV ekonomikos duomenys. ADP ataskaita parodė, kad privačiame sektoriuje darbo vietų padaugėjo daugiau nei puse milijono, o tai buvo šiek tiek didesnis nei rinkos lūkesčių rezultatas. ISM rodiklis gamybos sektoriui lapkritį paaugo nuo 60.8 iki 61.1 punkto, o laukta, kad jo vertė sieks vidutiniškai 61.

Tačiau antroje sesijos pusėje viskas pradėjo byrėti. Indeksai smuko vis žemyn, kol prekybos pabaigoje tapo raudoni, fiksuodami didelius kritimus.

Kai kuriuose komentaruose omikroninio varianto atradimas JAV buvo pateiktas kaip dingstis parduoti akcijas. Tačiau labiau tikėtinas paaiškinimas, jog taip buvo dėl lūkesčių, susijusių su Federalinio rezervo banko kitų metų politika, pasikeitimu.

Skelbiama, kad FED ketina greitai užbaigti QE, kad kuo greičiau būtų pradėtas palūkanų normų, kurios nuo 2020 metų kovo laikomos nuliniame lygyje, kėlimo procesas. Fed WatchTool skaičiavimais, ateities sandorių rinka tikisi pirmojo padidinimo jau 2022 metų birželį. Tačiau tikimybė, kad gegužę bus kilstelta palūkanų norma, taip pat pamažu auga. Tikimasi, kad iki 2022 metų pabaigos federalinių fondų norma pasieks apie vieną procentą.

Nors tai vis tiek būtų labai nedidelis padidėjimas, atsižvelgiant į siautėjančią daugiau nei šešių procentų vartotojų infliaciją Amerikoje, tai gan daug pakeistų finansų rinkose. Obligacijos pagaliau taptų konkurentėmis labai brangiai vertinamoms akcijoms, o tai galėtų pakenkti pastarųjų kainoms. Tačiau kol kas skolos rinka kelia JAV vyriausybės obligacijų kainas – dešimties metų trukmės pajamingumas trečiadienį sumažėjo nuo 1,448 iki 1,405 procento.