Verslo ir rinkų naujienos » Naftos kaina gali pakilti iki 150 dolerių už barelį


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-12-01 15:28.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33581


Jefferies brokerio specialistų teigimu, žalios naftos kaina gali gerokai viršyti dabartinius lygius ir siekti 150 dolerių už barelį. Savo prognozę jie pagrindžia vis dar labai didele pasaulio ekonomikos priklausomybe nuo iškastinio kuro.

Jefferies kapitalo strategijos skyriaus vadovas Christopher Wood mano, kad platesnio ekonomikos atsivėrimo perspektyva (nepaisant rizikos, susijusios su naujuoju omikrono koronaviruso variantu) ateinančius mėnesius bus puiki parama šiam energijos ištekliui.

„Atsižvelgiant į tai, kad naftos kainos neseniai buvo pakilusios virš 80 dolerių už barelį, o daugelis didžiųjų ekonomikų, įskaitant Aziją, išlieka beveik uždarytos, galima įsivaizduoti, kokia bus žalios naftos paklausa ateityje. Visiškai atsidarius pasaulio ekonomikai, barelio kaina gali pasiekti 150 dolerių“ - paaiškino Christopher Wood.

Strategas pabrėžia, kad spaudimas energetikos pertvarkai, su kuriuo susiduriame pastaraisiais metais, atbaidė investicijas į iškastinio kuro sektorių, tačiau paklausa išlieka milžiniška. Net 84 procentai pasaulinio energijos poreikio 2020 metais buvo patenkinta naudojant iškastinį kurą. Tuo tarpu investicijos į naftos žvalgybą ir gavybą sistemingai mažėja.

„Visiškai atsivėrusiame pasaulyje naftos kaina kils, nes niekas į naftą neinvestuoja, tačiau pasaulis ir toliau naudoja iškastinį kurą. Taigi, žalia nafta gali žymiai pabrangti, o tai tikrai gali padidinti infliacijos baimę“ - reziumavo Christopher Wood.