Verslo ir rinkų naujienos » M.Mobius: valiutų krizė ne tik Turkijoje


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-11-24 15:30.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33547


Garsus investuotojas Mark Mobius mano, kad Turkija gali būti ne vienintelė šalis, kuri susidurs su valiutos krize, atsižvelgiant į aukštesnės palūkanų normos JAV perspektyvą.

Jis mano, kad staigus Turkijos valiutos nuvertėjimas gali išplisti į kitas šalis.

„Dėl aukštesnių palūkanų normų Amerikoje nukentės visos kitos šalys, kurios turi skolas doleriais“ – CNBC sakė investicinės įmonės Mobius Capital Partners įkūrėjas.

Vakar Turkijos lira Amerikos dolerio atžvilgiu nuvertėjo net virš vienuolikos procentų, tiesa, šiandien sulaukėme atšokimo, t.y. ji brangsta virš septynių procentų.

Mark Mobius nenurodė, kurios šalys yra linkusios į valiutų krizę, tačiau pridūrė, kad gera žinia yra ta, kad nuo 1997 metų Azijos finansų krizės daugelis besivystančių rinkų šalių prisiėmė vis didesnę skolą savo vietine valiuta.

Žinomas investuotojas teigė, kad įmonėms, turinčioms didelę grąžą ir gerą maržą, toliau gerai seksis augant palūkanų normoms, ir pridūrė, kad Indija ir Taivanas yra dvi jo pageidaujamos rinkos.

Savo ruožtu investicinis bankas Nomura neseniai atliktoje analizėje nurodė, kad keturios besivystančios rinkos, kurias labiausiai gali paveikti valiutų krizė, yra Egiptas, Rumunija, Turkija ir Šri Lanka.

„Žvelgiant į ateitį, FED pinigų politikos normalizavimo perspektyva ir gilėjantis Kinijos ekonomikos lėtėjimas nėra itin geras derinys besivystančioms rinkoms“ – tvirtina Nomura analitikai.