Straipsniai » Apžvalgos » Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

Tarp DAX atstovių, kurių skaičius indekse pastebimai padidintas, šiais metais didžioji dauguma fiksuoja savo rinkos verčių prieaugius, be to, tas pats pasakytina apie jų veiklos rezultatus.
Autorius: traders.lt, Parašyta: 2021-11-21 00:41.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33526


Tarp DAX atstovių, kurių skaičius indekse pastebimai padidintas, šiais metais didžioji dauguma fiksuoja savo rinkos verčių prieaugius, be to, tas pats pasakytina apie jų veiklos rezultatus. Tuo tarpu pats pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, na o artimiausiomis savaitėmis paaiškės, ar tai tvarus judesys.


DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro keturiasdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankas. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir banko pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius. Be to, lentelę papildėme EV/EBITDA (lentelėje EV/EBD) bei dividendinio pajamingumo (lentelėje Div.y%) santykiniais finansiniais rodikliais.

DAX indekso sudėtis buvo padidinta nuo 30 iki 40 narių, na o 10 naujų narių tai: Airbus, Brenntag, HelloFresh, Porsche, Puma, Qiagen, Sartorius, Siemens Healthineers, Symrise bei Zalando. Atkreipiame dėmesį, jog Henkel, Delivery Hero bei Symrise bendrovės skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.


Pažvelgus į lentelę, konkrečiai į stulpelius, kur pateikti analizuojamo indekso atstovių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai procentine išraiška per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, matome, kad žalios - augimą simbolizuojančios spalvos tikrai yra kur kas daugiau nei raudonos, kuri reiškia kritimą. Šįkart savo veiklos rezultatų pablogėjimą užfiksavo tik dvi bendrovės (Deutsche Wohnen bei Volkswagen), kai prieš metus per trečią ketvirtį - net trylika (tiesa, didesniu EBITDA pelnų kritimu išsiskyrė prekybos srityje veikiančios Zalando bei HelloFresh ir draudimo kompanija Munich Re). Atsižvelgus į tai nestebina, kad bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos ūgtelėjo (pajamų atveju iš neigiamos pasidarė teigiama). Toks pats teigiamas reiškinys fiksuotas ir visais kitais atvejais išskyrus paslaugų sritį, kur nors pajamų pokyčių mediana ūgtelėjo, tačiau EBITDA pelnų - smuktelėjo, ir jau buvo mažesnė už pajamų rodiklį.

Per trečiąjį šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tarp stambiųjų Vokietijos bankų ir įmonių labiausiai savo veiklos rezultatus pagerino chemijos sektoriaus atstovės, t.y. Covestro bei BASF, taip pat dvi DAX indekso naujokės Sartorius ir Qiagen, kurios veikia biotechnologijų srityje, bei energetikos milžinė RWE. Pabrėžtina, kad pirmų keturių minimų kompanijų atveju EBITDA pelnai augo sparčiau nei pajamos.

Kaip įprasta buvo apskaičiuoti ir EBITDA pelningumai. Paaiškėjo, jog bendra mediana šįkart siekė 17,8 procento ir buvo didesnė nei prieš metus per tą patį laikotarpį, kuomet ji sudarė 16,6 procento. Kaip matome lentelėje, kalbant apie kitas apskaičiuotas EBITDA maržų medianas, jos irgi paaugo, kas yra pozityvus reiškinys. Savo minimo pelningumo rodiklio prieaugiu per trečią šių metų ketvirtį gali pasigirti šešiolika stambiųjų analizuojamų įmonių ir bankas, o jo kritimą užfiksavo aštuoniolika, kai vienos kompanijos atveju jis nepakito. Šįkart per praėjusį ketvirtį tarp apžvelgiamų DAX narių didžiausias EBITDA maržas sugeneravo dvi Vokietijos nekilnojamo turto projektų plėtotojos, t.y. Vonovia bei Deutsche Wohnen ir biržos operatorė Deutsche Boerse. Siemens Energy minimas pelningumo rodiklis buvo neigiamas, o tokių įmonių kaip Munich Re ir Zalando EBITDA maržos nors ir buvo teigiamos, bet mažiausios.



Turto grąžos arba ROA rodiklio atveju, per praėjusį ketvirtį jo augimu tarp trisdešimt septynių DAX atstovių, kurių duomenys žinomi, galėjo pasigirti daugiau nei pusė, t.y. dvidešimt, septynių nepakito, o likusių dešimties - krito. Tad nieko stebėtino jog bendra turto grąžos mediana, lyginant su praėjusių metų trečiu ketvirčiu, pasistiebė į viršų nuo 0,8 iki 1,1 procento. Prieaugis fiksuotas ir visais kitais ROA medianų atvejais, išskyrus finansų sektorių, kur jis nepakito. Kalbant apie analizuojamų įmonių ir bankų turto grąžos rodiklius, per trečią šių metų ketvirtį didžiausiais gali pasigirti visiems puikiai žinoma bendrovė Adidas bei chemijos srityje veikianti Covestro. Tuo tarpu dviejų įmonių ROA šįkart buvo su minuso ženklu, t.y. Siemens Energy bei Zalando.

Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės rodiklius matome, kad bendros medianos šiuo metu tikrai nėra aukštos bei yra žemesnės nei Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių. Taigi, galima daryti išvadą, kad DAX narių akcijos šiuo metu tikrai nėra pervertinos. Žemiausiais medianiniais P/E, P/BV, P/S bei EV/EBITDA rodikliais bent dabar išsiskiria automobilių gamintojai ir finansų sektoriaus atstovės, tuo tarpu dividendinio pajamingumo atveju yra priešingai. 

2021 metais tarp keturiasdešimties DAX narių savo rinkos verčių prieaugį fiksuoja didžioji dauguma, t.y. dvidešimt aštuoni, kai per visus praėjusius metus - irgi tiek pat. Tad nieko keisto, kad bendra akcijų kainų pokyčių mediana, kaip ir 2020 metais, yra teigiama ir šiais metais sudaro beveik tryliką procentų. Labiausiai nuo metų pradžios pakilo Vokietijos automobilių gamintojų rinkos vertės, tuo tarpu mažiausiai pabrango finansų sektoriaus ir paslaugų srities atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai.

Daugiausiai šiais metais uždirbo tie, kurie metų pradžioje įsigijo DAX indekso naujoko Sartorius akcijų, kurių kaina pašoko net beveik šešiasdešimt penkiais procentais. Be to, pastebimiau ūgtelėjo, t.y. daugiau nei penkiasdešimt procentų šoktelėjo Merck, Siemens Healthineers bei automobilių gamybos milžinės Daimler rinkos vertė. Tuo tarpu labiausiai per minimą laikotarpį nuvertėjo Siemens Energy nuosavybės vertybiniai popieriai, t.y. beveik penktadaliu. Apie devynioliką procentų susitraukė Fresenius Medical Care rinkos vertė, Henkel - aštuonioliką procentų, o variklių lėktuvams gamintojos MTU Aero Engines akcijos atpigo beveik šešioliką procentų.




DAX indeksas pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko. Kol kas sunku pasakyti vienareikšmiškai ar tai yra tvarus judesys, o tai turėtų paaiškėti per artimiausias kelias savaites, tad šiuo atveju būtina atidžiai stebėti padėtį.




Sartorius akcijų kaina išlieka itin ilgalaikiame augimo kanale, tačiau po rugsėjo mėnesį pasiekto piko (visų laikų rekordinis akcijų kainos lygis) ir viršutinės kanalo dalies patestavimo sulaukėme korekcijos, kuri ir toliau tęsiasi.




Merck akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo dar praėjusių metų kovą. Po lokalios korekcijos sulaukėme naujo augimo etapo, tačiau tuo pačiu jau testuojama šio kanalo viršutinė riba, po ko paaiškės tolimesnė kryptis.




Siemens Healthineers akcijų kaina išlieka dabartiniame augimo kanale, kuris prasidėjo maždaug prieš metus bei pakilo iki naujo visų laikų rekordinio lygio. Tuo pačiu buvo priartėta prie augimo kanalo viršutinės ribos, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis.




Po lokalios korekcijos Daimler akcijų kaina pradėjo naują augimo etapą ir artėja prie 2015 metų kovo mėnesį pasiekto piko.




Po spalio pradžioje buvusio prieš tai susiformavusio dugno patestavimo sulaukėme Siemens Energy akcijų kainos atšokimo, na o po kelių savaičiu ji ištrūko iš nuosmukio kanalo pro jo viršutinę dalį, po ko sekė šio judesio tvarumo patestavimas, kuris bent kol kas buvo sėkmingas, tad galime sulaukti dar didesnio akcijų kainos atšokimo.




Fresenius Medical Care akcijų kaina šiuo metu testuoja plataus horizontalaus - konsolidacinio kanalo apatinę dalį. Jei šis lygis atlaikys, tuomet sulauksime atšokimo, na o priešingu atveju prasitęstų kritimas.




Henkel akcijų kaina išlieka korekcinėje fazėje, kuri prasidėjo dar 2017 metų vasarą. Po buvusio atšokimo sulaukėme dar vienos nuosmukio bangos.




MTU Aero Engines akcijų kaina po atšokimo šiuo metu yra savotiškoje konsolidacinėje fazėje, po kurios pabaigos paaiškės tolimesnė jos kryptis.




Po korekcijos BMW akcijų kaina bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiais mėnesiais paaiškės, ar tai tvarus reiškinys.




Volkswagen akcijų kaina ir toliau išlieka korekciniame horizontaliame - konsolidaciniame kanale bei nematyti šios tendencijos pabaigos ženklų.




Vonovia akcijų kainai nepavyko pakilti virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, po ko sulaukėme jos kritimo, na o dabar testuojama ilgalaikio augimo kanalo apatinė dalis, kas lems tolesnę jos kryptį.




HelloFresh akcijų kaina šiuo metu testuoja prieš korekciją buvusį pasiektą piką. Jai pavyks tvariai įveikti šį lygį, tuomet augimas prasitęs.




Adidas akcijų kainai vasarą nepavyko tvariai pakilti virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko, po ko sulaukėme naujo kritimo. Šios kompanijos akcijų kaina šiuo metu ir toliau išlieka korekcinėje fazėje.




Po Deutsche Bank akcijų kainos atšokimo ir ištrūkimo pro viršutinę dalį iš ilgalaikio nuosmukio kanalo, sulaukėme šio judesio koregavimo bei ši fazė ir toliau tęsiasi.