Verslo ir rinkų naujienos » JAV infliacijos rodikliai investuotojų neišgąsdino


Autorius: SEB bankas, Parašyta: 2021-10-14 11:10.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=33330


„S&P 500” indeksas pakilo pirmą kartą per pastarąsias keturias prekybos sesijas. Vartotojų kainų indeksas JAV rugsėjį siekė 5,4 proc. (0,1 proc. daugiau, negu tikėtasi), bazinė infliacija, kaip ir prognozuota, siekė 4,0 procento. JAV doleris euro atžvilgiu atpigo 0,56 proc. (iki 1,160 dolerio už eurą).

„S&P 500“ akcijų indeksas vakar pakilo 0,30 proc., technologijų sektoriaus NASDAQ – 0,73 procento. „JPMorgan“ akcijų kaina po trečiojo ketvirčio rezultatų paskelbimo nukrito 2,64 proc., šiandien rezultatus skelbs „Bank of America“, „Morgan Stanley“ ir „Citigroup“. FED rugsėjo mėn. susitikimo protokolas rodo, kad daugumos centrinio banko pareigūnų manymu, kiekybinio skatinimo mažinimą reikėtų pradėti jau lapkritį, arba gruodį. Superkamų vertybinių popierių kiekis kas mėnesį turėtų mažėti apie 15 mlrd. JAV dolerių, kas reiškia, kad programa visiškai baigtųsi 2022 m. viduryje.

Turkijos liros bėdos tęsiasi – šalies prezidentui išleidus dekretą dėl trijų centrinio banko pareigūnų atleidimo, liros kursas JAV dolerio atžvilgiu per vakar ir šįryt smuktelėjo daugiau, negu 1 proc. ir nukrito į naujas istorines žemumas (9,14 lirų už dolerį). Aukso kaina vakar pakilo 1,86 proc. ir užkopė į aukščiausią lygį per pastarąjį mėnesį.

Šįryt paskelbta, kad gamintojų kainų indeksas Kinijoje rugsėjį siekė 10,7 proc. – 0,2 proc. punkto daugiau, negu prognozuota. Tai didžiausias rodiklis per beveik 26 metus. Kinijos „Shanghai Composite“ akcijų indeksas 9 val. Lietuvos laiku buvo beveik nepakitęs (-0,01 proc.), Japonijos NIKKEI ūgtelėjo 1,33 proc., Pietų Korėjos pakilo KOSPI 1,29 procento.

„Ekspress Grupp“ akcijų kaina šovė į viršų po žinios apie neeilinius dividendus. „Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijos po trečiojo ketvirčio rezultatų paskelbimo pabrango 1,93 proc. (iki 10,56 euro už akciją). Aktyviausiai prekiauta „Coop Pank“ akcijomis – 763 sandoriais jų perleista už 440,3 tūkst. eurų, kaina šoktelėjo 5,95 proc. (iki 3,115 euro už akciją). Dar įspūdingesniu kainos pokyčiu pasižymėjo „Ekspress Grupp“ – bendrovei paskelbus apie siūlymą išmokėti neeilinius 0,1 euro už akciją dividendus, jos akcijų kaina pašoko 19,61 proc. (iki 1,22 euro už akciją). Bendrovės Stebėtojų taryba taip pat patvirtino dividendų politiką, pagal kurią bus išmokama bent 30 proc. pelno (tuo atveju, jeigu turimų lėšų pakaks finansuoti pagrindinę veiklą ir strategines investicijas).

Šiandien yra paskutinė diena, kuomet pirminio viešo akcijų siūlymo metu galima įsigyti „Enefit Green“ ir „DelfinGroup“ akcijų.